Περιθώριο έως τις 30 Αυγούστου έχουν προθεσμία οι πολίτες για να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους.

Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022, η χρονική αυτή παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης: Η φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων (Δ’ Μέρος)

Διόρθωση λαθών

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης έως τις 30 Αυγούστου χωρίς καμία χρηματική ποινή ή άλλες κυρώσεις καθώς η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων ισχύει και για τις τροποποιητικές.

Σημειώνεται ότι μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης γίνεται νέα εκκαθάριση και εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα, με βάση την οριστική φορολογική δήλωση.

Έτσι μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 η το έντυπο Ε3.

Διαβάστε επίσης: Οκτώ SΟS για να μειώσετε το εκκαθαριστικό της εφορίας

Ειδικότερα, αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στην Εφορία περιέχει κάποιο λάθος ή παράλειψη, για παράδειγμα δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 049-050 του Ε1 που αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή όλους τους κωδικούς της δήλωσης του αλλά θα τροποποιήσει ή θα συμπληρώσει μόνο τα σημεία εκείνα της αρχικής δήλωσης στα οποία υπάρχουν λάθη η παραλείψεις.

Αν ο φορολογούμενος υποβάλλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης απαλλάσσεται από το αυτοτελές πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης.

Επίσης θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική δήλωση έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Με βάση την τροποποιητική θα υπολογιστεί ο φόρος ο οποίος υποκαθιστά τον φόρο που είχε προσδιοριστεί με βάση την αρχική δήλωση. Όμως αν ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει τροποποιητική κληθεί να καταβάλλει το αυτοτελές πρόστιμο.

Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που η εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης δεν επιβαρύνεται με πρόστιμα.

Πότε δεν επιβάλλονται πρόστιμα

1.   Για υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.

2.    Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον εργοδότη ή τον αρμόδιο φορέα. Σημειώνεται ότι ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση.

3.    Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται για τη συμπλήρωση ή μεταβολή αμιγώς πληροφοριακών στοιχείων, δηλαδή στοιχείων που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της φορολογικής δήλωσης και σκοπό έχουν τη διόρθωση υποβληθεισών ελλιπών δηλώσεων. Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι η εισαγωγή ή η διόρθωση του αριθμού παροχής της ΔΕΗ, του ΑΜΚΑ του υπόχρεου ή κάποιου εξαρτώμενου μέλους του, η τροποποίηση του αριθμού του τραπεζικού λογαριασμού (ΙBAN), η διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο, η “φιλοξενία” για φορολογικούς λόγους, η εισαγωγή κενού ή ημιτελούς ακινήτου ή των στοιχείων των συνιδιοκτητών ακινήτων στο Ε2, η μεταβολή κάποιου πληροφοριακού στοιχείου του Πίνακα Β΄ της πρώτης σελίδας του Ε3, η τροποποίηση στοιχείων του υπόχρεου νομικού προσώπου/οντότητας ή του εκπροσώπου αυτού κ.α. Επισημαίνεται ότι αντίθετα δεν αποτελεί διόρθωση ελλιπούς δήλωσης η προσθήκη εξαρτώμενων μελών, η αναπηρία και η ηλικία προκειμένου να υπολογιστούν μειώσεις ή απαλλαγές που προβλέπονται (τεκμήρια, τέλος επιτηδεύματος) και ο χαρακτηρισμός του κατ΄ επάγγελμα αγρότη καθόσον τα στοιχεία αυτά επηρεάζουν τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης.

4.    Για την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με τις οποίες συμπληρώνονται προαιρετικοί κωδικοί, πχ. κωδικοί 781-782 του Πίνακα 6 του εντύπου Ε1, υπό την προϋπόθεση ότι η συμπλήρωση των κωδικών αυτών δεν επηρεάζει τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης του συγκεκριμένου φορολογικού έτους. Στους συγκεκριμένους κωδικούς αναγράφονται ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήματα, απαλλάσσονται και από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης αλλά καλύπτουν προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων (αφαιρουµένων των δαπανών κτήσης των ακινήτων), τα έσοδα από πωλήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων, τις εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, τις χρηματικές αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, τα έσοδα από δάνεια, κληρονομιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, τα κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, τις προνοιακές παροχές που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρίες και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που καταβλήθηκαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax