Ο καύσωνας και η ξηρασία πλήττουν την Ευρώπη με δύναμη που δεν έχει προηγούμενο, εγείροντας πολύ σοβαρά ερωτήματα για την πορεία της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία και την οικονομία. Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Νότιος Γαλλία, αλλά και Γερμανία είναι μερικές από τις χώρες οι οποίες «ψήνονται» εδώ και ολόκληρες εβδομάδες αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να εξετάσουν μέτρα που δεν έχουν προηγούμενο -όπως η επιβολή δελτίου στο νερό.

Από το κύμα ζέστης που ξεπερνά με διάρκεια ακόμη και τους 40C, οι θάνατοι έχουν αυξηθεί, οι καλλιέργειες απειλούνται αυξάνοντας τις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει στην επάρκεια η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλάζουν οι ταξιδιωτικές συνήθειες με αποτέλεσμα να απειλείται ο τουρισμός και επηρεάζονται οι ροές των υδάτων με όσα προβλήματα αυτό δημιουργεί σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Ιστορική ξηρασία στη Γαλλία

Στη Γαλλία η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενεργοποίησε ειδική ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων για να συντονίσει τις προσπάθειες για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ιστορικής -όπως χαρακτηρίζεται πλέον- ξηρασίας. Η χώρα ζει ήδη τον τρίτο ακραίο καύσωνα του καλοκαιριού με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Περιορισμοί στην κατανάλωση νερού έχουν ήδη διαταχθεί σε σχεδόν όλες από τις 96 ηπειρωτικές περιφέρειες διαμερίσματα της Γαλλίας, με τις 62 από αυτές να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. «Αυτή η ξηρασία είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας (…) η κατάσταση θα μπορούσε να επιμείνει για τις επόμενες δύο εβδομάδες ή να γίνει ακόμα χειρότερη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο της πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν σύμφωνα με το France24.

Οι ξηρές συνθήκες αποτελούν «καταστροφή» για τους αγρότες σε όλη τη χώρα καθώς και για «τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητά μας», αναφέρεται επίσης. Την ίδια στιγμή οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν αυξήσει τα επίπεδα εξάτμισης των νερών στις λίμνες και στα ποτάμια όπου τα επίπεδα έχουν πέσει ακριβώς τη στιγμή που οι ανάγκες άρδευσης αυξάνονται ενόψει της φθινοπωρινής συγκομιδής.

Διαβάστε ακόμα: Τα νησιά Φίτζι βυθίζονται σιγά-σιγά

Κάτω από το μέσο όρο οι σοδειές στη Γερμανία

Στη Γερμανία ήδη οι σοδειές στη Γερμανία είναι κάτω από το μέσο όρο φέτος λόγω της ξηρασίας, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η Ένωση Γερμανών Αγροτών (DBV). Η συγκομιδή αναμένεται να φτάσει τα 21 εκατομμύρια τόνους και να είναι ελαφρώς υψηλότερη από το περσινό επίπεδο, αλλά υποχωρεί κατά 10% με 12% κάτω από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών, δήλωσε η DBV.

«Ακόμη και σε εκείνες τις περιοχές όπου οι όγκοι συγκομιδής ήταν μια θετική έκπληξη, τα ευρήματα είναι μικτά», ανέφερε η ένωση αγροτών, προσθέτοντας ότι η περιεκτικότητα σε ακατέργαστη πρωτεΐνη, η οποία καθορίζει επίσης τις τιμές, ήταν αισθητά χαμηλότερη από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό προκλήθηκε από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και από την εφαρμογή νέων κανονισμών για τα λιπάσματα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Xinhua. Περισσότερο έχει υποφέρει από τη ξηρασία η βορειοανατολική Γερμανία σύμφωνα με την DBV, όπου τον Ιούλιο, σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Η εθνική μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο έφτασε τους 19,2 βαθμούς, 2,3 βαθμούς πάνω από τη διεθνώς έγκυρη περίοδο αναφοράς 1961 έως 1990, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Γερμανίας-DWD. Είναι ενδεικτικό ότι η ελεγχόμενη από το κράτος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας EDF χρειάστηκε να μειώσει την παραγωγή σε αρκετούς πυρηνικούς σταθμούς επειδή οι θερμοκρασίες των νερών των ποταμών έχουν γίνει πολύ υψηλές, με αποτέλεσμα το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων δεν μπορεί να επιστραφεί με ασφάλεια στις φυσικές πλωτές οδούς.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κέντρο Προβλέψεων Καιρού – ECMWF

Διαβάστε ακόμα: Αύξηση μέσης θερμοκρασίας και μείωση βροχοπτώσεων στην Ελλάδα

Η χειρότερη ξηρασία στην Ισπανία από το 1981

Στην Ισπανία φαίνεται να καταγράφεται η χειρότερη ξηρασία από το 1981 και εν μέσω φόβων για καταστροφή των καλλιεργειών, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές αποφάσισαν να περιορίσουν την κατανάλωση νερού.

Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, τα αποθέματα νερού της ηπειρωτικής επικράτειας βρίσκονταν την προηγούμενη εβδομάδα στο 40% της συνολικής χωρητικότητας των ταμιευτήρων και των φραγμάτων. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιοχές, όπως η λεκάνη απορροής του ποταμού Guadiana, που διέρχεται από την Castilla-La Mancha, την Extremadura και τη Νότια Πορτογαλία, το ποσοστό αυτό ανερχόταν μόνο στο 26% της συνολικής χωρητικότητας.

Η έλλειψη νερού οδήγησε τις περιφερειακές κυβερνήσεις και τους δήμους σε όλη τη χώρα να υιοθετήσουν μέτρα για τον έλεγχο της κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της παροχής κατά τη διάρκεια της νύχτας, της θέσπισης ορίων κατανάλωσης ανά άτομο σε κάθε σπίτι και της απαγόρευσης των ντους στις παραλίες, του πλυσίματος των αυτοκινήτων, του ποτίσματος του κήπου και του γεμίσματος ιδιωτικών πισίνων. Η κατάσταση επηρεάζει ιδιαίτερα τις περιοχές της Γαλικίας, της Ανδαλουσίας και της Καταλονίας, αλλά υπάρχουν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης νερού που θα υιοθετηθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η γειτονική Πορτογαλία.

Διαβάστε ακόμα: Επιστήμονες προβλέπουν τριπλάσιες «θερμές ημέρες» στην Ελλάδα

Σε έκτακτη ανάγκη από τον Ιούλιο η Ιταλία

Στην Ιταλία ήδη από τον Ιούλιο η κυβέρνηση έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σωρευτικά εξαιρετικά χαμηλών βροχοπτώσεων των προηγούμενων μηνών. Η στάθμη των υδάτων του ποταμού Πάδου που είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα έφτασε σε ιστορικά χαμηλά καθώς η ξηρασία συνεχίζεται. Ο Πάδος αποτελεί ουσιαστικό πόρος για διάφορους κλάδους στη χώρα – από τη γεωργία μέχρι την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Για το λόγο αυτό, το γεγονός ότι ουσιαστικά χάνεται η παροχή νερού έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Οι περιβαλλοντολόγοι αναπτύσσουν και δοκιμάζουν αποτελεσματικές τεχνικές εξοικονόμησης νερού για την προστασία του περιβάλλοντος και της οικονομίας την ώρα που η επάρκεια της παροχής νερού στην Ιταλία και αλλού σημαίνει υποστήριξη της υγείας και της ευημερίας του πληθυσμού της.

Ακόμη και στην Ελβετία…

Ακόμη και στην Ελβετία, στο Obwalden ψηλά στις ελβετικές Άλπεις, ο στρατός έχει κληθεί να σώσει τις αγελάδες. Με τα ορεινά ρυάκια στη χώρα των Άλπεων να στεγνώνουν, στρατιωτικά ελικόπτερα εστάλησαν την περασμένη εβδομάδα για να μεταφέρουν τεράστια δοχεία με νερό από τις λίμνες στα βοσκοτόπια, σε μια προσπάθεια να μην πεθάνουν από τη δίψα τα κοπάδια αναφέρουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς.

Η λειψυδρία είναι μέρος μιας σοβαρής ξηρασίας που σαρώνει την ήπειρο από την Πορτογαλία έως την ανατολική Ευρώπη και τη νότια Βρετανία μέχρι την Ιταλία. Οι επιστήμονες κατηγορούν τον συνδυασμό ενός ασυνήθιστα ξηρού χειμώνα που ακολουθείται από μια εξίσου ξηρή άνοιξη και ένα καλοκαίρι με θερμότητα, μέρος μιας τάσης θέρμανσης που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green