Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις υποκλοπές και οι σχέσεις του μεγάρου Μαξίμου με την Χαριλάου Τρικούπη καθημερινά επιδεινώνονται. Οι χτεσινές εξηγήσεις του πρωθυπουργού έφεραν σήμερα νέες οργισμένες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, εξαπολύοντας επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη κατηγορώντας τον ότι αρνείται την ενημέρωση για την υπόθεσή του.

Επίθεση Οικονόμου σε Ανδρουλάκη

Χαρακτηριστικές όλου αυτού του κλίματος ήταν οι σημερινές δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Επίμονα και περιέργως αρνείται να ενημερωθεί από την Κυβέρνηση για όσα έγιναν. Στην ουσία, ο κ. Ανδρουλάκης απορρίπτει και δεν αξιοποιεί καμιά θεσμική δυνατότητα ενημέρωσης: ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από το κοινοβούλιο, ούτε από τις Δημόσιες Αρχές. Και ενώ αρνείται να ενημερωθεί αρμοδίως και ενδελεχώς, προβαίνει σε μια πλειάδα δηλώσεων που βασίζονται σε συμπεράσματα αυθαίρετα, χωρίς να έχει γνώση όλων των γεγονότων» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Διαβάστε επίσης: Υπάρχουν ήδη τα πρώτα ευρήματα, η έρευνα συνεχίζεται 

Στην κυβέρνηση σηκώνουν το γάντι στα πυρά της αντιπολίτευσης και επιμένουν στα περί «νομιμότητας» και «συνταγματικότητας» των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων. Μάλιστα φαίνεται να ανοίγει ένα ιδιαίτερο μέτωπο ανάμεσα στο Μαξίμου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο μετά την παρέμβαση με την οποία ζήτησε την ποινική δίωξη των υπηρεσιακών παραγόντων που επέτρεψαν και έκαναν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και τις αιχμές του τελευταίου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πατρίκιοι και πληβείοι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στην τυπική «νομιμότητα» της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη αλλά στο πολιτικά εσφαλμένο της ενέργειας αυτής και απάντησε στις ενστάσεις νομιμότητας και συνταγματικότητας που τίθενται λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Θα προτρέψω τον κ. Ανδρουλάκη και όλους όσους προσποιούνται ότι αμφιβάλλουν για τη νομιμότητα να ανατρέξουν σε σειρά νομικών εγγράφων, αλλά και στο νόμο 2225/1994.

»Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας, που δεν εξαιρούν κανένα πρόσωπο, κανένα υποκείμενο από το πεδίο εφαρμογής. Γιατί στη Δημοκρατία, όσον αφορά στο νόμο, δεν υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι».

Απορίας άξιο

Αλλά και ο Γιώργος Γεραπετρίτης από την δική του πλευρά ανέλαβε με άρθρο του στο protagon να αποδομήσει την παρέμβαση Βενιζέλου ιδίως ως προς το σκέλος ότι είναι απόλυτο το απόρρητο των επικοινωνιών των βουλευτών με βάση το σύνταγμα.

«Ο εκτελεστικός νόμος 2225/1994 προβλέπει ειδικά στο άρθρο 3 τις εγγυήσεις για την άρση του απόρρητου των επικοινωνιών χωρίς να διαλαμβάνει καμία απολύτως εξαίρεση για οποιαδήποτε κατηγορία πολιτών. Ο νόμος αυτός, τον οποίο υπέγραψε ως συναρμόδιος υπουργός ο κ. Βενιζέλος, ισχύει περίπου με το ίδιο περιεχόμενο έως σήμερα. Ούτε, βεβαίως, στο σύγγραμμά του αναφέρει οτιδήποτε σχετικά με την επέκταση της προστασίας των βουλευτών πέρα από την μη υποχρεωτική μαρτυρία. Εάν, όπως διατείνεται ο κ. Βενιζέλος, δεν υπάρχει καν νομιμοφάνεια στην άρση απορρήτου ενός βουλευτή επειδή αυτός αυτονοήτως προστατεύεται συνολικά, είναι απορίας άξιο πως δεν είχε μνημονευθεί η εξαίρεση αυτή στον νόμο και στο σύγγραμμα του» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης.

Μίζερη, αδιέξοδη και μάταιη

Στον κ. Γεραπετρίτη απάντησε στον ίδιο ιστότοπο ο κ. Βενιζέλος με άρθρο του με τον τίτλο «μίζερη, αδιέξοδη και μάταιη η κυβερνητική γραμμή» επισημαίνοντας ότι «αυτή η κατάσταση απαιτεί ειλικρινή, θαρραλέα και ριζική αντιμετώπιση. Πραγματική ανάληψη ευθύνης χωρίς υπεκφυγές και αδιέξοδες διακρίσεις μεταξύ «τυπικά επαρκών» και «πολιτικά μη αποδεκτών» ενεργειών. Αυτό επαναφέρει την άτυχη διάκριση μεταξύ «νόμιμου» και «ηθικού» που δεν πήγε καθόλου καλά».

Ομοβροντία

Πάντως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ομοβροντία δηλώσεων κατά του πρωθυπουργού. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εξαπολύουν πυρ ομαδόν ιδίως μετά τις χτεσινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και επιμένουν εμφατικά στο παράνομο και αντισυνταγματικό της παρακολούθησης ενώ ταυτόχρονα καθιστούν σαφές πως δεν πείθονται ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ γινόταν εν αγνοία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι «υπάρχει άμεση πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού» και μίλησε για εμπλοκή του Μαξίμου στις υποκλοπές και παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είναι «ανήμπορος» να διαχειριστεί αυτή την κρίση επισημαίνοντας ότι δεν έπεισε ότι είναι «ανήξερος». «Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης περίπου για έναν ανήξερο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος μέσα στο γραφείο του είχε φέρει την ΕΥΠ, είχε βάλει τον απολύτως αρεστό άνθρωπο ως επικεφαλής, είχε ζητήσει από το στενό συνεργάτη του και ανιψιό του, τον κ. Δημητριάδη να τον εποπτεύει και αυτοί οι δύο συνεργάτες, τους οποίους έσπευσε να καλύψει, δεν τον ενημέρωναν. Αυτό είπε ο κ. πρωθυπουργός. Δεν ξέρω αν έπεισε κανέναν».

Αδιανόητο να θεωρείται νόμιμη η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, επεσήμανε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη και το επιχείρημα της κυβέρνησης πως όλα έγιναν νόμιμα αν και πολιτικά ήταν λάθος. «Είναι τεράστιο ολίσθημα αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός χθες» επεσήμανε ο κ. Σπυρόπουλος.

Καφενείο και κρίση εμπιστοσύνης

Το βέβαιο είναι πάντως ότι πλέον υπάρχει σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και εκεί αποδίδεται το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται την κατ’ ιδίαν ενημέρωση για την υπόθεσή του ζητώντας επίσημη θεσμική ενημέρωση και κυρίως δημοσιοποίηση των λόγων για τους οποίους παρακολουθούνταν.

«Δεν είμαστε καφενείο. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια θεσμικά» δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Παράνομη χαρακτηρίζει και το ΚΚΕ την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη.

ΣΥΡΙΖΑ και πρωτοβουλία των κινήσεων

Την ίδια ώρα ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται ένα παιχνίδι γύρω από το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ότι αφορά τις πολιτικές προεκτάσεις της υπόθεσης των υποκλοπών.

Μετά την εν μέρει ικανοποίηση του αιτήματος Τσίπρα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή με την κατά ένα δεκαήμερο επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής τον Αύγουστο, τελικά το αίτημα που κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητούσε σύγκληση αυτή την εβδομάδα της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας για λόγους κατ’ επείγοντος απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής.

«Η καθυστέρηση δεν θα τους σώσει!» σχολίασε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν το αίτημα. Μάλιστα με τον ίδιο τρόπο σχολιάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή θα διεξαχθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Δημοκρατική νομιμοποίηση

Εκείνο ωστόσο στο οποίο επιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να θέτουν όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης το ερώτημα αν υπάρχουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα ή και κόμματα που παρακολουθούνται, ενώ σε καθαρά πολιτικό επίπεδο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος εκτίμησε ότι πλέον ο πρωθυπουργός έχει χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση για να συνεχίσει να κυβερνάει.

Το θέμα πάντως των υποκλοπών έχει πάρει διαστάσεις που όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα φύγει από την επικαιρότητα. Το θέμα έφτασε μέχρι την Κομισιόν η οποία κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις και η εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικών Ανίτα Χίπερ τόνισε ότι «οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη».

Θέση πήρε μετά τα πυρά που δέχτηκε για «αφωνία» τις προηγούμενες μέρες η προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και προχώρησε σε δήλωση – παρέμβαση, ζητώντας άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης