Το κόστος ζωής στις ΗΠΑ μπορεί να επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο, αλλά η μείωση αυτή μπορεί να μην είναι αρκετή για να αποτρέψει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από το να προβεί σε πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, τα οποία φέτος αναστάτωσαν τις αγορές κρυπτογράφησης και συνέβαλαν στην πτώση της τιμής του bitcoin.

Η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή σε σχέση με ένα χρόνο πριν – πιθανότατα – θα πέσει στο 8,7% τον Ιούλιο από το υψηλό τεσσάρων δεκαετιών 9,1% του Ιουνίου. Η μικρή μείωση, ωστόσο, θα εξακολουθούσε να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Fed για 2%. Εξάλλου, ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας, προβλέπεται να έχει αυξηθεί στο 6,1% από 5,9%.

Οι μηνιαίες μετρήσεις του πληθωρισμού έχουν αποκτήσει εξέχουσα σημασία φέτος, επειδή επηρεάζουν την πολιτική της Fed και τη ζήτηση για το δολάριο, που συχνά αποτελεί αντίβαρο στην τιμή του bitcoin. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί την αξία του δολαρίου έναντι των κυριότερων νομισμάτων, έχει σημειώσει ράλι 11% φέτος, καθώς η Fed ξεκίνησε τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης των τελευταίων δύο δεκαετιών ενώ το bitcoin έχει μειωθεί κατά 50%.

Πολλές επενδυτικές τράπεζες πιστεύουν τώρα ότι η προβλεπόμενη μείωση του ΔΤΚ δεν θα είναι αρκετή για να ωθήσει τη Fed να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της από τις κινήσεις των 75 μονάδων βάσης που έχει κάνει στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της. Οι ήπιες προσδοκίες έχουν σταθεροποιήσει τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin, τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη Scotiabank του Καναδά, ο ΔΤΚ του Ιουλίου θα μπορούσε να ενισχύσει τις ανανεωμένες προσδοκίες για μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων που απορρέουν από την εξαιρετική έκθεση για την απασχόληση της περασμένης Παρασκευής. Οι αγορές παραγώγων επανέρχονται στην τιμολόγηση μιας αύξησης 75 μονάδων βάσης για τον Σεπτέμβριο, αφού έκλιναν προς μια κίνηση 50 μονάδων βάσης τον περασμένο μήνα.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων κάποια στιγμή για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της σύσφιξης στον πληθωρισμό και την οικονομία. Ωστόσο, τα πράγματα δεν έχουν φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με την Goldman Sachs, καθώς η σημερινή έκθεση για τον πληθωρισμό φαίνεται πολύ απίθανο να προσφέρει αδιάσειστα στοιχεία για επιβράδυνση. Επιπλέον, το αυστηρότερο κόστος στέγασης είναι ένας ακόμη λόγος για την αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεών τους για τον πυρήνα του πληθωρισμού για φέτος.

Το Bitcoin, επομένως, μπορεί να στραφεί προς τα κάτω αν ο πληθωρισμός αναζωογονήσει το ράλι του δολαρίου που έχει σταματήσει – και προς απογοήτευση των «ταύρων» του Bitcoin, οι επενδυτικές τράπεζες αναμένουν ότι το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News