Αναζωπυρώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην Σκάλα Ποταμιάς της Θάσου την περασμένη Τετάρτη και είχε οριοθετηθεί την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς για την αντιμετώπιση της φωτιάς, καθώς αυξήθηκε η ένταση των ανέμων και η φωτιά κατευθύνεται χαμηλά προς τον οικισμό.

Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις ενώ τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας.

Διαβάστε επίσης: Οι επιστήμονες προβλέπουν τριπλάσιες “θερμές ημέρες” στην Ελλάδα 

Η φωτιά επεκτάθηκε βορειότερα καίγοντας δασική έκταση σε ορεινή δυσπρόσιτη περιοχή. Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έκαναν από νωρίς το πρωί συνεχείς ρίψεις νερού.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι ισχυροί άνεμοι κόπασαν οπότε το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης γίνεται ευκολότερο.

Ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι κατέβαλαν προσπάθειες προκειμένου η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο πριν από τη δύση του ηλίου οπότε και θα σταματούσαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Κάτοικοι και επισκέπτες των οικισμών του νησιού που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα της φωτιάς, πέρασαν μια ακόμα νύχτα αγωνίας.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και οι δεκάδες εθελοντές επικεντρώνονταν μέχρι και αργά το απόγευμα του Σαββάτου στην ανάσχεση της φωτιάς ώστε να μην περάσει στη Σκάλα Ποταμιάς και τον Θεολόγο, καθώς οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη θέση «Αη Λιά» μετά την αναζωπύρωσή της.

Τεράστια οικολογική καταστροφή

Η κατάσταση ήταν αποπνικτική στον Θεολόγο από τον καπνό, με πολλούς κατοίκους να κατεβαίνουν στο παράλιο μέτωπο, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ τα ξημερώματα χτύπησαν οι καμπάνες των εκκλησιών στην Ποταμιά και τον Θεολόγο, προκειμένου να κληθούν όσοι μπορούσαν να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Πάντως, εκτός από τη δασική έκταση η οποία έχει καεί μέχρι τώρα, θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι κάηκαν τα μοναδικά έλατα τα οποία υπήρχαν στη Θάσο, μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς.

Ένα μικρό δάσος που βρίσκονταν σε δύσβατο σημείο έχει σβήσει πλέον από τον χάρτη της χλωρίδας του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι το πύρινο μέτωπο που τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί της Παρασκευής, μετά από μια γιγαντιαία κινητοποίηση, ήταν τόσο μεγάλο που διακρινόταν από την Ξάνθη.

Πηγή: In.gr 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».