
Το κύμα ξηρασίας που πλήττει την Ευρώπη μετατρέπει τα άλλοτε κραταιά ποτάμια σε ρυάκια, με δυνητικά δραματικές συνέπειες για τη βιομηχανία, τις εμπορευματικές μεταφορές, την ενέργεια και την παραγωγή τροφίμων.
Την ώρα που οι ελλείψεις εφοδιασμού και οι αυξήσεις των τιμών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μεγαλύτερες από ποτέ, το BBC μεταδίδει πως η συνεχιζόμενη ξηρασία στη Γηραιά Ήπειρο πιέζει ασφυκτικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί σταδιακά στεγνώνουν.
Ειδικότερα, η υδροηλεκτρική ενέργεια έχει μειωθεί συνολικά κατά 20% τους τελευταίους επτά μήνες.
Διαβάστε επίσης: Η οικονομία στο έλεος του καύσωνα και της ξηρασίας – Οι συνέπειες
Πρόβλημα στα πυρηνικά εργοστάσια
Επιπλέον και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες ψύχονται με νερό από ποτάμια, έχουν περιορίσει τη δυναμικότητά τους. Τα ποτάμια της Γαλλίας μπορεί να μην είναι τόσο βασικές αρτηρίες μεταφοράς εμπορευμάτων, αλλά χρησιμεύουν για την ψύξη των πυρηνικών εργοστασίων που παράγουν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Καθώς οι τιμές έφτασαν σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών, ο γίγαντας της ηλεκτρικής ενέργειας EDF αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή λόγω της ξηρασίας. Περίπου οι μισοί από τους 56 αντιδραστήρες στη Γαλλία είναι εκτός σύνδεσης, ενώ αρκετοί επηρεάζονται από συστημικό πρόβλημα διάβρωσης.
Σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες, τα στοιχεία δείχνουν ότι και αυτές επηρεάζονται εξαιτίας των περικοπών στην τροφοδοσία άνθρακα, μέσω της ποτάμιας ναυσιπλοΐας.
Tο BBC υπενθυμίζει ότι την ώρα που η ξηρασία απειλεί εξίσου τους ποταμούς Ρήνο και Τάμεση, το πρόβλημα εξελίσσεται ως ντόμινο σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια αλλά και πυρηνικούς σταθμούς της Ευρώπης.
Ποιες χώρες εκπέμπουν SOS
Η Ιταλία λαμβάνει περίπου το 1/5 της ισχύος της από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά αυτό μειώθηκε κατά περίπου 40% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ στην Ισπανία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 44%, σύμφωνα με στοιχεία από την Rystad Energy.
Την ίδια ώρα, η Γαλλία αντισταθμίζει το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας εισάγοντας μεταξύ άλλων από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν ορυκτές, πυρηνικές και ηλιακές πηγές ενέργειας. «Εάν και τα γαλλικά και τα βρετανικά συστήματα βρίσκονται ταυτόχρονα σε κρίση, τότε κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί», προειδοποιούν οι ειδικοί.
Ως προσωρινό μέτρο, η γαλλική κυβέρνηση επιτρέπει σε πυρηνικές εγκαταστάσεις να απελευθερώσουν πολύ ζεστό νερό πίσω στα ποτάμια την ώρα που το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχη, αναφέρει πως «μόλις το νερό στα ποτάμια λιγοστέψει ή ζεσταθεί πρέπει να σταματά η ψύξη στους πυρηνικούς σταθμούς, γιατί το νερό που απελευθερώνεται είναι επικίνδυνο για τα ψάρια και άλλα είδη στα ποτάμια».
«Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επηρεάζεται από αστάθμητους παράγοντες, αλλά η μείωση σε ποσοστό 40% είναι απολύτως ακραία», λέει ο Fabian Rοnningen, αναλυτής ενέργειας της Rystad.
Ακόμη και στη Νορβηγία, η οποία βασίζεται στην υδροηλεκτρική ενέργεια για περίπου το 90% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, άνοιξε η συζήτηση για περιορισμό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας των ασυνήθιστων επιπέδων στους ταμιευτήρες της.


Latest News

Κλιματική αλλαγή: Μπορούν οι αγρότες να σώσουν το κλίμα;
Αποτελεί η αναγεννητική γεωργία το κλειδί για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων;

Νέος ηλεκτρικός κινητήρας χωρίς... σπάνιες γαίες
Ο γερμανικός προμηθευτής κινητήρων και εξαρτημάτων Mahle ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει μια νέα τεχνολογία

Πράσινη ενέργεια και βιώσιμη κινητικότητα στο «Voltάρω 7»
Εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Ο Έλληνας επιστήμονας στη λίστα του TIME με τους 100 ανθρώπους που θα αλλάξουν τον κόσμο
Ποιος είναι ο Ανδρέας Φλουρής

Μια ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη
Φυσικές καταστροφές, υψηλές θερμοκρασίες, καταστροφή καλλιεργειών είναι μερικές από τις συνέπειες

Χρήστος Σταϊκούρας: Στήριξη των πολιτών για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης
Στόχος είναι να δημιουργηθούν 11.000 σημεία φόρτισης μέχρι το 2026 και 25.000 μέχρι το 2030, είπε ο κ. Σταϊκούρας

Πώς οι fast track επενδύσεις για μπαταρίες ενέργειας έμπλεξαν στη γραφειοκρατία
Απίστευτη ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας

Η «βρόμικη» μεταστροφή του Ρίσι Σούνακ
Πίσω… ολοταχώς από την κυβέρνηση Σούνακ στις «πράσινες» δεσμεύσεις, με «κλείσιμο του ματιού» στη χρήση ορυκτών καυσίμων

Η Ανταρκτική έχει αρχίσει να... «ανθίζει» και αυτό δεν είναι καλό σημάδι
Η σχέση με την κλιματική κρίση είναι σαφής

Η κλιματική αλλαγή "πλήττει" και την μπύρα - Η παγκόσμια ανησυχία
Η ιαπωνική εταιρεία ζυθοποιίας αναμένει ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες θα μειώσουν τις αποδόσεις κριθαριού και την ποιότητα του λυκίσκου τις επόμενες τρεις δεκαετίες