Το κύμα ξηρασίας που πλήττει την Ευρώπη μετατρέπει τα άλλοτε κραταιά ποτάμια σε ρυάκια, με δυνητικά δραματικές συνέπειες για τη βιομηχανία, τις εμπορευματικές μεταφορές, την ενέργεια και την παραγωγή τροφίμων.

Την ώρα που οι ελλείψεις εφοδιασμού και οι αυξήσεις των τιμών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μεγαλύτερες από ποτέ, το BBC μεταδίδει πως η συνεχιζόμενη ξηρασία στη Γηραιά Ήπειρο πιέζει ασφυκτικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί σταδιακά στεγνώνουν.

Ειδικότερα, η υδροηλεκτρική ενέργεια έχει μειωθεί συνολικά κατά 20% τους τελευταίους επτά μήνες.

Διαβάστε επίσης: Η οικονομία στο έλεος του καύσωνα και της ξηρασίας – Οι συνέπειες

Πρόβλημα στα πυρηνικά εργοστάσια

Επιπλέον και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες ψύχονται με νερό από ποτάμια, έχουν περιορίσει τη δυναμικότητά τους. Τα ποτάμια της Γαλλίας μπορεί να μην είναι τόσο βασικές αρτηρίες μεταφοράς εμπορευμάτων, αλλά χρησιμεύουν για την ψύξη των πυρηνικών εργοστασίων που παράγουν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Καθώς οι τιμές έφτασαν σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών, ο γίγαντας της ηλεκτρικής ενέργειας EDF αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή λόγω της ξηρασίας. Περίπου οι μισοί από τους 56 αντιδραστήρες στη Γαλλία είναι εκτός σύνδεσης, ενώ αρκετοί επηρεάζονται από συστημικό πρόβλημα διάβρωσης.

Σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες, τα στοιχεία δείχνουν ότι και αυτές επηρεάζονται εξαιτίας των περικοπών στην τροφοδοσία άνθρακα, μέσω της ποτάμιας ναυσιπλοΐας.

Tο BBC υπενθυμίζει ότι την ώρα που η ξηρασία απειλεί εξίσου τους ποταμούς Ρήνο και Τάμεση, το πρόβλημα εξελίσσεται ως ντόμινο σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια αλλά και πυρηνικούς σταθμούς της Ευρώπης.

Ποιες χώρες εκπέμπουν SOS

Η Ιταλία λαμβάνει περίπου το 1/5 της ισχύος της από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά αυτό μειώθηκε κατά περίπου 40% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ στην Ισπανία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 44%, σύμφωνα με στοιχεία από την Rystad Energy.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία αντισταθμίζει το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας εισάγοντας μεταξύ άλλων από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν ορυκτές, πυρηνικές και ηλιακές πηγές ενέργειας. «Εάν και τα γαλλικά και τα βρετανικά συστήματα βρίσκονται ταυτόχρονα σε κρίση, τότε κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί», προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ως προσωρινό μέτρο, η γαλλική κυβέρνηση επιτρέπει σε πυρηνικές εγκαταστάσεις να απελευθερώσουν πολύ ζεστό νερό πίσω στα ποτάμια την ώρα που το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχη, αναφέρει πως «μόλις το νερό στα ποτάμια λιγοστέψει ή ζεσταθεί πρέπει να σταματά η ψύξη στους πυρηνικούς σταθμούς, γιατί το νερό που απελευθερώνεται είναι επικίνδυνο για τα ψάρια και άλλα είδη στα ποτάμια».

«Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επηρεάζεται από αστάθμητους παράγοντες, αλλά η μείωση σε ποσοστό 40% είναι απολύτως ακραία», λέει ο Fabian Rοnningen, αναλυτής ενέργειας της Rystad.

Ακόμη και στη Νορβηγία, η οποία βασίζεται στην υδροηλεκτρική ενέργεια για περίπου το 90% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, άνοιξε η συζήτηση για περιορισμό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας των ασυνήθιστων επιπέδων στους ταμιευτήρες της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green