3.2.1.4. Λογιστικός χειρισμός και φορολογική μεταχείριση του εσόδου από το μη επιστρεπτέο τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής
Α. Πολύ μικρές οντότητες των παραγράφων 2(α) και 2(β) του άρθρου 1 του Ν.4308/2014 (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε.), μικρές, μεσαίες και μεγάλες οντότητες (διπλογραφικό λογιστικό σύστημα)
Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 23 του Ν.4308/2014 οι κρατικές επιχορηγήσεις που αφορούν έξοδα αναγνωρίζονται αρχικά ως υποχρεώσεις στην περίοδο που εισπράττονται ή στην περίοδο που καθίσταται οριστική η έγκρισή τους και υπάρχει βεβαιότητα ότι θα εισπραχθούν. Στη συνέχεια μεταφέρονται στα αποτελέσματα ως έσοδα στην περίοδο στην οποία τα επιχορηγηθέντα έξοδα βαρύνουν τα αποτελέσματα. Περαιτέρω σύμφωνα με το παράρτημα Α’ του Ν.4308/2014 αναγνώριση είναι η διαδικασία ενσωμάτωσης στον ισολογισμό ή/και στην κατάσταση αποτελεσμάτων ενός στοιχείου που εμπίπτει στους σχετικούς ορισμούς του Ν.4308/2014 και ικανοποιεί τα επόμενα κριτήρια :
α) Είναι σφόδρα πιθανό ότι μελλοντικά οικονομικά οφέλη σχετιζόμενα με το στοιχείο θα εισρεύσουν στην επιχείρηση ή θα εκρεύσουν από αυτή. Ο όρος «σφόδρα πιθανό» υποδηλώνει πολύ υψηλή πιθανότητα, σχεδόν βεβαιότητα, ότι θα εισρεύσουν τα οικονομικά οφέλη ήτοι το έσοδο από το μη επιστρεπτέο τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, (σ.σ. σχετική και η παράγραφος 25.3.2. της Λογιστικής Οδηγίας της Ε.Λ.Τ.Ε.).
β) Το στοιχείο έχει ένα κόστος ή μια αξία που μπορεί να επιμετρηθεί αξιόπιστα.
Α.1. Οι οντότητες (επιχειρήσεις) έχουν την εύλογη βεβαιότητα ότι έχουν εκπληρώσει τους όρους της μη αποπληρωμής μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής
Στην περίπτωση κατά την οποία οι οντότητες (επιχειρήσεις) έχουν την εύλογη βεβαιότητα ότι έχουν εκπληρώσει τους όρους της μη αποπληρωμής μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την 31.12.2021:
Α.2. Οι οντότητες (επιχειρήσεις) δεν έχουν την εύλογη βεβαιότητα ότι έχουν εκπληρώσει τους όρους της μη αποπληρωμής μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής
Στην περίπτωση κατά την οποία οι οντότητες (επιχειρήσεις) δεν έχουν την εύλογη βεβαιότητα ότι έχουν εκπληρώσει τους όρους της μη αποπληρωμής μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την 31.12.2021:
Β. Πολύ μικρές οντότητες της παραγράφου 2(γ) του άρθρου 1 του Ν.4308/2014 (απλογραφικό λογιστικό σύστημα)
Σύμφωνα με την περίπτωση ιστ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του Ν.4308/2014 οι πολύ μικρές οντότητες της παραγράφου 2(γ) του άρθρου 1 του ίδιου νόμου αναγνωρίζουν τις κρατικές επιχορηγήσεις, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία και δεν εφαρμόζουν τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 23.
1η περίπτωση
2η περίπτωση
1.3.3.5. Λογιστικός χειρισμός και φορολογική μεταχείριση του εσόδου 15% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του επιστρεπτέου τμήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής
Α. Πολύ μικρές οντότητες των παραγράφων 2(α) και 2(β) του άρθρου 1 του Ν.4308/2014 (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε.), μικρές, μεσαίες και μεγάλες οντότητες (διπλογραφικό λογιστικό σύστημα)
Α.1. Οι οντότητες (επιχειρήσεις) έχουν την εύλογη βεβαιότητα ότι έχουν εκπληρώσει τους όρους της μη αποπληρωμής μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής και το έχουν καταχωρήσει ως έσοδο του 2021
α) Στην περίπτωση κατά την οποία οι οντότητες (επιχειρήσεις) έχουν την εύλογη βεβαιότητα ότι έχουν εκπληρώσει τους όρους της μη αποπληρωμής μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την 31.12.2021 και το έχουν καταχωρήσει ως έσοδο του 2021:
(1) Το έσοδο από την έκπτωση 15% θα καταχωρηθεί και αυτό στην περίοδο (χρήση) του 2021, εάν κατά την ημερομηνία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων από το αρμόδιο όργανο των οικονομικών οντοτήτων :
- Είτε έχει εξοφληθεί εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό της προκαταβολής,
- Είτε δεν έχει εξοφληθεί και η διοίκηση της οικονομικής οντότητας έχει την πρόθεση και την απαραίτητη ταμειακή ρευστότητα να εξοφλήσει εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό εντός της προθεσμίας που έχει δοθεί.
β) Στην περίπτωση κατά την οποία οι οντότητες (επιχειρήσεις) έχουν την εύλογη βεβαιότητα ότι έχουν εκπληρώσει τους όρους της μη αποπληρωμής μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την 31.12.2021 και το έχουν καταχωρήσει ως έσοδο του 2021, αλλά αποφασίζουν εντός του 2022 να προβούν σε εφάπαξ εξόφληση :
Α.2. Οι οντότητες (επιχειρήσεις) δεν έχουν την εύλογη βεβαιότητα ότι έχουν εκπληρώσει τους όρους της μη αποπληρωμής μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής
Στην περίπτωση κατά την οποία οι οντότητες (επιχειρήσεις) δεν έχουν την εύλογη βεβαιότητα ότι έχουν εκπληρώσει τους όρους της μη αποπληρωμής μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την 31.12.2021 :
Β. Πολύ μικρές οντότητες της παραγράφου 2(γ) του άρθρου 1 του Ν.4308/2014 (απλογραφικό λογιστικό σύστημα)
1η περίπτωση
2η περίπτωση
Latest News
Γήρανση του πληθυσμού και μετανάστευση στην Ελλάδα
Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2090 προσεγγίζοντας τα 11 δισ. άτομα
Οχήματα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την άρση ψηφιακής ακινησίας
Ποια είναι η διαδικασία για την άρση ακινησίας για ΙΧ οχήματα
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (ΣΤ’ Μέρος)
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο