Το πολιτικό θερμόμετρο στο «κόκκινο»

«Η εορτή της Παναγίας είναι μια καλή ευκαιρία να αφιερώσουμε λίγα λεπτά από τη σκέψη μας στη μητέρα μας», δήλωσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου, όπου χοροστάτησε με αφορμή τη σημερινή ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε όλους να θυμηθούμε τις μητέρες μας και τη ζωή μας με αυτές και να τους πούμε «ευχαριστώ» για την προσφορά τους και τις ευεργεσίες τους.

Ανέφερε ακόμη ότι η περιοχή του Ταύρου ήταν από τις πρώτες που επισκέφθηκε όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα πριν από περίπου εβδομήντα χρόνια.

_______________________________

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Στην Τήνο θα μεταβεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να παραστεί στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στις εκδηλώσεις για την επέτειο του τορπιλισμού, του καταδρομικού «Έλλη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης θα συναντηθεί στο Μόντρεαλ με τον Αρχιεπίσκοπο Καναδά Σωτήριο, ενώ θα έχει επαφές με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας.

_______________________________

Το πολιτικό θερμόμετρο στο «κόκκινο»

Οι υψηλοί τόνοι με επίκεντρο την υπόθεση των παρακολουθήσεων καλά κρατεί. Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε χθες στην Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την ότι δημιούργησε ένα αδίστακτο καθεστώς με μαφιόζικες παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών.

«Γνωρίζουμε ό,τι κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μείνει η υπόθεση στο σκοτάδι αλλά ματαιοπονούν. Δεν θα τα καταφέρουν, όλα θα έρθουν στο φως», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας καταληκτικά ότι «το ελάχιστο που περιμένουμε είναι πότε θα τελειώσει τις διακοπές του ο τουρίστας υποκλοπέας για να παραιτηθεί».

Μεταξύ άλλων έθεσε κα τα εξής ερωτήματα: «Έχει αγοράσει η μισθώσει το ΚΕΤΥΑΚ, η παραΕΥΠ δηλαδή των Μητσοτάκη – Δημητριάδη – Πιερρακάκη, το κακόβουλο λογισμικό Predator; Ισχύει ότι χρησιμοποίησαν ακόμα και κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να στήσουν το κύκλωμα τους;».

Απαντώντας, η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «χυδαία ψέματα για τα έργα που αφορούν τη θωράκιση της χώρας από κυβερνοεπιθέσεις», ενώ επεσήμανε ότι μετά τη δρομολόγηση της διερεύνησης του θέματος των παρακολουθήσεων από τη Δικαιοσύνη, αλλά και τη συζήτηση στη Βουλή, θα αναδειχθεί «το μέγεθος της συκοφαντίας» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διερεύνηση τόσο από την ελληνική Δικαιοσύνη όσο και σε θεσμικό επίπεδο από τη Βουλή έχει ήδη δρομολογηθεί. Και τότε μαζί με την αλήθεια θα αναδειχθεί και το μέγεθος της συκοφαντίας, της υποκρισίας και της μικροπολιτικής σκοπιμότητας και θα διαψευστούν διάφορα ευφάνταστα σενάρια, είτε αφορούν πληροφορίες χωρίς στοιχεία για παρακολούθηση προσώπων είτε τη χρήση λογισμικού από τις ελληνικές αρχές παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ, και καταλήγει:

«Όσο για τα νέα χυδαία ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα που αφορούν τη θωράκιση της χώρας από κυβερνοεπιθέσεις, θα δοθούν αρμόδιως οι κατάλληλες απαντήσεις».

«Βουλιάζουν» τα νησιά

Σπάει τα κοντέρ φέτος ο τουρισμός.  Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μπορούν να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ, υψηλότερα ακόμη και σε σύγκριση με το 2019 (όταν οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 18 δισ.).

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ότι «αναμένονται πάνω από 1.000.000 επισκέπτες από το εξωτερικό κάθε εβδομάδα» και πως «η Ελλάδα θα ζήσει έναν ανεπανάληπτο Αύγουστο σε έσοδα και αφίξεις».

«Ταμείο θα κάνουμε στο τέλος της σεζόν ωστόσο εάν τα πράγματα κυλήσουν με μια σχετική ομαλότητα, τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν τα έσοδα του 2019» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αυτή η μεγέθυνση του τουριστικού προϊόντος τροφοδοτεί εκατοντάδες επαγγέλματα και στηρίζει τη μέση ελληνική οικογένεια.

Οι αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό τον Ιούλιο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια κινήθηκαν πέρα από κάθε προσδοκία, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση να διαμορφώνεται στα 5,127 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 4,49 εκατομμυρίων τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν νέο ρεκόρ αφίξεων στα συγκεκριμένα αεροδρόμια και η αύξηση αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 13,9%.

Οι πληρότητες σε Μύκονο και Σαντορίνη αγγίζουν σχεδόν το 100%, με τον Αύγουστο να κινείται σε θεαματικά επίπεδα, ενώ πολύ καλές προδιαγράφονται οι προοπτικές και για την τουριστικές επιδόσεις του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με επιχειρηματίες του νησιού.

Πέρα από τους κατεξοχήν πρωταθλητές βέβαια, δυναμικά εξελίσσεται η σεζόν για την Πάρο και την Νάξο. Στην περίπτωση της τελευταίας, ήδη από τον Μάιο η αύξηση των ακτοπλοϊκών αφίξεων άγγιξε το 200% σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019, ενώ ακόμα και τον Ιούνιο το νησί κατάφερε να προσεγγίσει σε ποσοστό 94% τις πληρότητες της χρονιάς αναφοράς.

Η Ευρώπη φλέγεται

Περισσότερα από 6.600.000 στρέμματα έχουν καεί από την αρχή του έτους στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS). Πρόκειται για τη χειρότερη χρονιά από το 2006, όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά η σχετική έρευνα που βασίζεται σε συγκριτικές στατιστικές που προκύπτουν από δορυφορικές εικόνες του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus.

Η ζώνη που επλήγη περισσότερο από τις πυρκαγιές είναι η Ιβηρική χερσόνησος. Η Ισπανία, στην οποία επικρατεί ξηρασία μετά τα φετινά κύματα καύσωνα, είδε 2.462.780 στρέμματα να καταστρέφονται από πυρκαγιές, ιδιαίτερα στη βορειοδυτική Γαλικία. Ακολουθεί η Ρουμανία (1.505.280 στρέμματα), η Πορτογαλία (752.770 στρέμματα) και η Γαλλία (612.890 στρέμματα).

Το ξέσπασμα των πυρκαγιών διευκολύνεται από την ασυνήθιστη ξηρασία που επικρατεί στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τα κύματα καύσωνα. Συνθήκες ακραίας ξηρασίας παρατηρούνταν συχνότερα στις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, όμως τώρα παρατηρούνται και στην κεντρική Ευρώπη. Για παράδειγμα, η Τσεχική Δημοκρατία είδε τη φωτιά να κατακαίει περισσότερα από 10.000 στρέμματα, έκταση μικρή σε σχέση με άλλες χώρες, όμως 158 φορές μεγαλυτερη από το μέσο όρο της περιόδου 2006-2021, όταν οι πυρκαγιές ήταν αμελητέες.

Ιστορία παλιά

Η ξηρασία, η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας και η ξηρασία δεν είναι πάντως νέα προβλήματα. Ήδη στην πρώιμη εποχή του Χαλκού, μεγάλοι πολιτισμοί κατέρρευσαν λόγω της κλιματικής αλλαγής και ιδίως της ξηρασίας. Αυτό υποστηρίζει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γκέρχαρντ Γκέρολντ, καθηγητής γεω-οικολογίας του πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν και μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Λεοπολντίνα, στο βιβλίο του «Η αλλαγή του κλίματος και η κατάρρευση των προηγμένων πολιτισμών – τι μας διδάσκει η ιστορία;».

Στο βιβλίο του χρησιμοποιεί πλήθος ιστορικών παραδειγμάτων, προκειμένου να γίνει σύγκριση με σύγχρονες περιβαλλοντικές κρίσεις και κάνει πολλούς παραλληλισμούς. Αναφέρει για παράδειγμα ότι μεταξύ του 1200 και του 900 π.Χ. κατέρρευσαν αυτοκρατορίες και πόλεις – κράτη. Όπως υποστηρίζει ο Γκέρχαρντ Γκέρολντ, «η μεγάλη ξηρασία του 1200-850 πΧ με ένα μικρό διάλειμμα από το 1050-1000 π.Χ. είχε σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Λόγω της μείωσης των χειμερινών βροχοπτώσεων κατά 30-50% και των ψυχρότερων θερμοκρασιών που επικράτησαν από το 1100 π.Χ., σε μεγάλα τμήματα της Ανατολίας, της Συρίας, της Μέσης Ανατολής όπως επίσης και της Πελοποννήσου δοκιμάστηκε η καλλιέργεια σιτηρών. Έτσι κατέρρευσε μια σημαντική βάση διατροφής η οποία δεν μπορούσε να αντισταθμιστεί πλέον με τις εισαγωγές. Η μεγάλη κατάρρευση οφείλεται σε ένα συνδυασμό διαφόρων παραγόντων, με καθοριστική αιτία τη μεγάλη ξηρασία».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories