Εξόχως ανελαστικό αγαθό το παγωτό. Οι ανησυχίες των εταιρειών και των λιανοπωλητών για τις επιπτώσεις της ακρίβειας στον κλάδο αποδεικνύονται αβάσιμες. Οι πωλήσεις παγωτών σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί εφέτος το καλοκαίρι και ίσως ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019, παρά το ότι οι ανατιμήσεις στο προϊόν είναι από εμφανείς έως κραυγαλέες. Και δεν μιλάμε για τα 15 ευρώ που πρέπει να ξοδέψει κανείς στη Μύκονο για ένα χωνάκι με δύο μπάλες κρέμα-σοκολάτα ή για τα 70 ευρώ που πρέπει να πληρώσει σε ένα παγωτατζίδικο στο Ρούβο ντι Πούλια της (φτωχής) Κάτω Ιταλίας για να απολαύσει ένα παγωτό με κρέμα από ιρανικό σαφράν.

Διαβάστε επίσης  – Ιταλία: To πιο ακριβό παγωτό του κόσμου

«Δεν ζήσαμε άλλη φορά καλοκαίρι σαν κι αυτό. Το παγωτό είναι ένα προϊόν πολύ ευαίσθητο από εμπορικής απόψεως απέναντι στις μετεωρολογικές συνθήκες. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την τουριστική έκρηξη εκτίναξαν τη ζήτηση σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε γεμάτος ενθουσιασμό στη «Figaro» ο Αλέν Ζιράρ, υπεύθυνος της αλυσίδας παγωτατζίδικων L’Igloo στην παραλιακή πόλη Καρνάκ της Βρετάνης.

Διαβάστε επίσης – Παγωτά: Ο «ψυχρός πόλεμος» των 220 εκατ. ευρώ, ο τουρισμός και η Δωδώνη

Τον Ιούλιο ο τζίρος των καταστημάτων του εκτινάχθηκε κατά 30% υψηλότερα συγκριτικά με τους συνήθεις τζίρους που πετύχαινε τους αντίστοιχους μήνες έως το 2019, πριν από την πανδημία δηλαδή. «Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει», τονίζει ο γάλλος μάνατζερ – η L’Igloo είναι μια επιχείρηση που άνοιξε το 1974.

Ανάλογα είναι και τα σχόλια του Μπουά Λουβέ, ιδιοκτήτη του παγωτατζίδικου Glaces de la Ferme στην επίσης παραλιακή Ονφλέρ, τη γραφική κωμόπολη της επαρχίας Καλβαντός της Νορμανδίας: «Τέτοιο καλοκαίρι δεν έχω ξαναδεί», τονίζει εμφατικά.

Η ξηρασία στεγνώνει τα λαρύγγια

«Η ζέστη και η σχεδόν απουσία βροχοπτώσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία από την αρχή του καλοκαιριού έχουν κάνει τους παγωτατζήδες να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση μετά από ένα ζοφερό καλοκαίρι που πέρασαν πέρυσι, το οποίο είχε διαδεχτεί ένα ακόμα χειρότερο το 2020 που κύλησε υπό τον τρόμο της Covid», σημειώνει ο ρεπόρτερ της «Figaro» Ζιλιέν Ντα Σουά.

Ο ζεστός και ξηρός καιρός στραγγίζει τα ποτάμια, αλλά στεγνώνει και τα λαρύγγια. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι πέρα από τις πωλήσεις παγωτών, έχουν εκτοξευθεί στην Ευρώπη και οι πωλήσεις των μικρών μπουκαλιών με νερό (των 500 ml). Αν αναλογιστεί κανείς ότι πάμπολλοι Γερμανοί, Ολλανδοί, Βέλγοι και άλλοι βορειοευρωπαίοι δεν ξεδιψούν με νερό αλλά με μπίρα, ευλόγως υποθέτει ότι θα έχουν εκτιναχθεί και οι πωλήσεις ζύθου.

Άλλο η καλοκαιρία, άλλο οι καύσωνες

«Είναι η εξαιρετική διάρκεια του πολύ καλού καιρού που μας ωφελεί περισσότερο από τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών», εκτιμά ο Φρανσίς Ελρό, επικεφαλής των τριών καταστημάτων που λειτουργεί η φίρμα Raimo Glacier στο Παρίσι, στην Ντοβίλ (Μάγχη) και στο μεσογειακό Σεν-Τροπέ. «Στο Παρίσι και στη Ντοβίλ η αύξηση των πωλήσεών μας ξεπερνά το 50%. Στο Σεν-Τροπέ είναι στα συνήθη επίπεδα, στη Μεσόγειο ο καλός καιρός αποτελεί τον κανόνα», συμπληρώνει ο Ελρό.

Όντως, φαίνεται ότι είναι η διάρκεια του ζεστού καιρού και όχι οι εξάρσεις του που αυξάνει την επιθυμία των ανθρώπων για ένα δροσιστικό παγωτό – ή για μια δροσιστική μπίρα ή για νεράκι του θεού βέβαια, που γίνεται μάλιστα όλο και πιο δυσεύρετο…

«Τα κύματα του καύσωνα δεν έχουν απαραίτητα θετική επίδραση σ’ εμάς γιατί οι άνθρωποι προτιμούν να μένουν στο σπίτι», καταμαρτυρεί ο υπεύθυνος του παγωτατζίδικου Fenocchio στη Νίκαια – πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα για την ποιότητά του σε ολόκληρη τη γαλλική Ριβιέρα. Στο Fenocchio οι πωλήσεις είναι σαφώς υψηλότερες από εκείνες του 2020 και του 2021, αλλά δεν έφθασαν ακόμα στο επίπεδο του 2019.

Τουριστική πλημμύρα

Από γεωγραφικής απόψεως η εντυπωσιακή ανάκαμψη που παρατηρείται εφέτος στην ευρωπαϊκή αγορά παγωτού εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στη βόρεια Ευρώπη. Εκεί παρατηρούνται οι μεγάλες κλιματολογικές «εξαιρέσεις» (ή προϊούσες κλιματολογικές αλλαγές, κατά τους περιβαλλοντολόγους), όπως η πρωτοφανής ξηρασία με τις δραματικές συνέπειες στις μεταφορές μέσω των πλωτών ποταμών και η λειψυδρία με τις εξίσου δραματικές συνέπειες στην ύδρευση πάμπολλων κοινοτήτων.

Κάθε καταστροφή έχει βέβαια και τους «ωφελημένους» της. Ωφελημένους έστω και εντός εισαγωγικών, έστω και πρόσκαιρα. Στον κλάδο του παγωτού ευεργετική επίδραση είχε και η μεγάλη τουριστική ανάκαμψη μετά από μια διετία παγκόσμιου υγειονομικού τρόμου και περιορισμών των μετακινήσεων. «Η Ευρώπη έχει πλημμυρίσει από τουρίστες. Είναι εμφανής η δίψα του κόσμου για διακοπές, η λαχτάρα του για αναψυχή», σημειώνει ο Ντενί Λαβό, ιδρυτής της αλυσίδας L’Angélys που λειτουργεί έξι καταστήματα στη Γαλλία.

«Η ζήτηση έχει εκτιναχθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει καταργηθεί ο ανταγωνισμός. Ο κόσμος προτού αγοράσει ρίχνει και μια ματιά στις τιμές του διπλανού καταστήματος», σημειώνει ο Ντενί Λαβό. Αν βρίσκεται στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη, βεβαίως, η σύγκριση είναι ανώφελη. Και το χωνάκι των 70 ευρώ με το ιρανικό σαφράν είναι προφανώς μοναδικό κι ασύγκριτο.

Οι πωλήσεις των σούπερ-μάρκετ

Αναμφίβολα η διάθεση για δροσιστικές θερινές αποδράσεις – και μέσω της κατανάλωσης παγωτών – πλεονάζει εφέτος. Δεν φαίνεται να πλεονάζει, όμως, το χρήμα. Γι’ αυτό και πολλοί καταναλωτές στρέφονται στα βιομηχανικά παγωτά και δη σ’ αυτά που πωλούν τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με έρευνα της NielsenIQ στη γαλλική αγορά παγωτού την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου, ο τζίρος εμφανίζεται αυξημένος κατά 28% συγκριτικά με πέρυσι και κατά 15% συγκριτικά με τον τζίρο της αντίστοιχης περιόδου του 2020. Σημειωτέον ότι η γαλλική παγωτο-βιομηχανία είναι δεύτερη σε πωλήσεις και εξαγωγές στην Ευρώπη μετά από τη γερμανική (η ιταλική έπεται).

Αλατισμένες γεύσεις

Η ζήτηση έχει αυξηθεί και στις τρεις κατηγορίες βιομηχανοποιημένων παγωτών, δηλαδή στους πυραύλους, στα ξυλάκια και στα παγωτά για παιδιά. Όσο για τις γεύσεις, πέρα από τις παραδοσιακές σε μεγάλη άνοδο βρίσκονται εφέτος οι «αλατισμένες», όπως η αλμυρή καραμέλα για παράδειγμα.

Πρόκειται βέβαια για ένα φαινόμενο γενικότερο, που έχει να κάνει με την αυξημένη χρήση αλατιού αλλά και ζάχαρης τόσο στην παρασκευή συσκευασμένων τροφίμων όσο και από τους μάγειρες των εστιατορίων. Μια τάση που ήδη καταμετράται στα πιεσόμετρα και στις ζυγαριές των καταναλωτών και σύντομα θα καταγραφεί (αν δεν έχει ήδη καταγραφεί…) στις ιατρικές στατιστικές και στις μετρήσεις για το προσδόκιμο ζωής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή