
Προτάσεις για τη βελτίωση της ευημερίας των εκτρεφόμενων χοίρων στο αγρόκτημα περιλαμβάνει η επιστημονική γνώμη για την καλή διαβίωση των χοίρων, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η πρώτη από τις πολλές γνωμοδότησεις που θα εκδοθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (Farm to fork).
Η γνωμοδότηση περιγράφει συνολικά 16 προτάσεις για την ευημερία των χοίρων, που αφορούν, μεταξύ άλλων, καταστάσεις όπως ο περιορισμός της κίνησης, αντιμετώπιση της ζέστης ή του κρύου, το στρες και η παρατεταμένη πείνα ή δίψα.
Διαβάστε επίσης: EFSA: «Σταματήστε την αφρικανική πανώλη των χοίρων»
Προβλέπει επίσης, μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πρόληψη ή τη διόρθωση των κινδύνων αλλά και τον μετριασμό των συνεπειών από πρακτικές που πλήττουν το ζωικό κεφάλαιο. Οι εμπειρογνώμονες της EFSA κάνουν ορισμένες λεπτομερείς συστάσεις, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων σχετικά με τα ποσοτικά ή ποιοτικά κριτήρια, που απαιτούνται.
Μεταξύ άλλων θεμάτων που καλύπτονται στις συστάσεις είναι αυτά που σχετίζονται με το κόψιμο της ουράς, με το περιθώριο χώρου, το υλικό εμπλουτισμού, τον απογαλακτισμό και την πρακτική των ακρωτηριασμών.
Να σημειωθεί ότι στις 26 Σεπτεμβρίου, η EFSA διοργανώνει μια δημόσια εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της επιστημονικής γνωμοδότησης για την καλή διαβίωση των εκτρεφόμενων χοίρων και οι επικείμενες εργασίες για τη μεταφορά ζώων.
Η προστασία των ζώων εκτροφής
Οι πρώτοι κανόνες προστασίας των ζώων εκτροφής ανάγονται στη δεκαετία του ’70. Η οδηγία του 1998 σχετικά με την προστασία των ζώων στα εκτροφεία θέσπισε γενικά πρότυπα για την προστασία όλων των ζώων που εκτρέφονται ή κατέχονται για την παραγωγή τροφίμων, ερίου, δέρματος ή γούνας ή για άλλους σκοπούς γεωργικής εκμετάλλευσης – συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των ερπετών και των αμφίβιων – και βασίζεται στην Ευρωπαϊκή σύµβαση για την προστασία των ζώων στις µονάδες εκτροφής του 1978.
Οι κανόνες για την προστασία των ζώων βασίζονται στις εξής πέντε ελευθερίες:
- την απαλλαγή από την πείνα και τη δίψα
- την απαλλαγή από τις καταπονήσεις
- την απαλλαγή από τους πόνους, τους τραυματισμούς και τις νόσου
- το δικαίωμα έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς
- την απαλλαγή από το φόβο και την ψυχική ταλαιπωρία.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση