Ο μεγάλος ασθενής της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη είναι η Γερμανία και μαζί της και η κυριότερη εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας, η Uniper, που τείνει να εξελιχτεί σε σύμβολο του ενεργειακού κραχ. Την εικόνα αυτή ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα οικονομικά της στοιχεία για το πρώτο μισό του έτους που έδειξαν μια κολοσσιαία ζημιά ύψους 12,3 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι η εταιρεία βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης ήταν ήδη γνωστό, εξού και το γερμανικό δημόσιο χρειάστηκε να παρέμβει με ένα μεγάλο πακέτο στήριξης ύψους 15 δισ. ευρώ. Όμως, το μέγεθος της τρύπας στα ταμεία της αποκαλύφθηκε τώρα, οδηγώντας την μετοχή της σε ελεύθερη πτώση που πλησίασε το 9,5%.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο για 2,6 μήνες έχει η Γερμανία 

Τα αίτια της ζημιάς

Τουλάχιστον η μισή από την ζημιά προήλθε από τις πολύ χαμηλές παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Μόσχα, ενώ 2,7 δισ. ευρώ αφορούν οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας που συνδέονται με τα δάνεια για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, που δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία και ίσως και να μην λειτουργήσει ποτέ.

Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης είναι πως η διοίκηση παραδέχτηκε πως δεν μπορεί να εκδώσει προβλέψεις για τα οικονομικά της το σύνολο της χρονιάς, λόγω της ρευστότητας του τοπίου. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν περιμένει επιστροφή σε κερδοφορία πριν από το 2024 (ίσως…), αν και η επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι καλύτερη.

Το τελευταίο θα επιτευχθεί, καθώς θα έχουν διασφαλιστεί νέες συνεργασίες με διεθνείς προμηθευτές, καθώς θα ξεκινήσουν και οι παραδόσεις LNG μέσω του νέου τερματικού σταθμού στο Βιλχελμσχάβεν που θα κάνει πρεμιέρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ στα ταμεία της Uniper θα αρχίσουν να συρρέουν χρήματα κι από το νέο έκτακτο τέλος φυσικού αερίου που θα επιβαρύνει όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας από τον Οκτώβριο.

Πρώτο μέλημα η ασφάλεια της χώρας

Σε κάθε περίπτωση, ο διευθύνων σύμβουλος Κλάους Ντίτερ Μάουμπαχ επεσήμανε πως η ζημιά της εταιρείας διευρύνθηκε στην προσπάθεια της να προστατέψει τη χώρα και να σταθεροποιήσει την εισαγόμενη ροή φυσικού αερίου.

«Η Uniper, επί μήνες, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην σταθεροποίηση των επιπέδων προσφοράς φυσικού αερίου της Γερμανίας, με ένα κόστος δισεκατομμυρίων σε ζημιές που προέκυψαν από την δραστική πτώση των παραδόσεων αερίου από τη Ρωσία». Ουσιαστικά η εταιρεία υποστήριξε πως έπρεπε να αναζητήσει άρον-άρον εναλλακτικούς προμηθευτές, ανεξαρτήτως κόστους, προκειμένου να καλύψει το κενό του ρωσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον κύριο Μάουμπαχ, η κρίση στα επίπεδα προσφοράς στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά έχει ξεπεραστεί και η διασφάλιση των αποθεμάτων και της επάρκειας για τη δύσκολη χειμερινή περίοδο παραμένει τεράστια πρόκληση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή