Απρόθυμοι να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου για την ανάληψη της υπηρεσίας «τελευταίου καταφυγίου» εμφανίζονται οι πάροχοι ρεύματος. Ποιος είναι ο ρόλος του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου (ΠΤΚ); Ο νομοθέτης έχει προβλέψει την προστασία των καταναλωτών, σε περίπτωση που ο πάροχός τους κατεβάσει …ρολά, θεσπίζοντας το 2011 (νόμος 4001/2011) τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος υποχρεούται να παρέχει ρεύμα σε καταναλωτές που μένουν ξεκρέμαστοι, λόγω υπαιτιότητας του μέχρι πρότινος προμηθευτή τους. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η συνέχιση της ηλεκτροδότησης των ακινήτων τους.

Όμως με το συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (410,72 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα), το έξτρα κόστος για την προμήθεια ρεύματος που θα χρειαστεί ο ΠΤΚ ώστε να καλύψει τις ανάγκες πελατών άλλης εταιρείας, σε περίπτωση που αυτή βάλει «λουκέτο», θα είναι δυσβάσταχτο, όπως τονίζουν, μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», στελέχη της ενεργειακής αγοράς.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) πάντως, έχει ήδη καθορίσει τη διαδικασία, τους όρους και τα κριτήρια επιλογής,  με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψήφιων Προμηθευτών για τις υπηρεσίες Τελευταίου Καταφυγίου Ηλεκτρικής Ενέργειας για μία διετία από τις 29 Σεπτεμβρίου και έπειτα.

Διαβάστε επίσης: Το Plan B για την ενέργεια: Περιοδικά μπλακάουτ και επιδοτήσεις 5 δισ. ευρώ

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι, εάν στο παρελθόν ήταν μια φορά δύσκολο να εμφανιστεί πρόθυμος προμηθευτής για να αναλάβει δράση, σήμερα, λόγω της συγκυρίας, κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος για συμμετάσχει στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ. Είναι αξιοσημείωτο ότι, και στο παρελθόν οι πάροχοι ρεύματος εμφανίζονταν επιφυλακτικοί να αναλάβουν δράση, με συνέπεια το …βάρος να αναλαμβάνει πάντα η ΔΕΗ, με εξαίρεση την τελευταία διετία που για πρώτη φορά τον ρόλο του «Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου» ανέλαβε η Elpedison.

Το ρίσκο

Σήμερα οι πιθανότητες να «σκάσει» μια εταιρεία λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι πλέον αυξημένες και το ρίσκο, εξαιτίας των υψηλών τιμών ρεύματος πολύ μεγαλύτερο. Το είχε άλλωστε επισημάνει και ο πρόεδρος της ΡΑΕ  κ. Αθανάσιος Δαγούμας σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον περασμένο μήνα. «Ο κλάδος της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα χρηματοοικονομικής ρευστότητας, που επαπειλούν τη βιωσιμότητα των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και δύνανται να οδηγήσουν συμμετέχοντες στην έξοδο από την αγορά», επεσήμαινε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ρυθμιστή της αγοράς.

Όπως ανέφερε ο κ. Δαγούμας, οι μεγάλες καθετοποιημένες εταιρείες δεν κινδυνεύουν καθώς αντλούν ρευστότητα από τη δραστηριοποίησή τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μετριάζοντας τις επαχθείς συνθήκες που επικρατούν στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με στέλεχος ενεργειακής εταιρείας, ακόμη και εάν καταρρεύσει μια μικρή εταιρεία προμήθειας, π.χ. με 30.000 «ρολόγια», ο «Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου» θα πρέπει να καταβάλλει περί τα έξι εκατ. ευρώ τον μήνα για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των συγκεκριμένων πελατών.

Η υπηρεσία «Τελευταίου Καταφυγίου» ισχύει για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών, ώστε οι καταναλωτές να έχουν το περιθώριο να επιλέξουν ελεύθερα το νέο προμηθευτή τους. Μετά το πέρας του τριμήνου, εάν δεν έχουν συνάψει Σύμβαση Προμήθειας, τότε οι οικιακοί πελάτες και μη Οικιακοί με ισχύ έως 25kVA μεταπίπτουν αυτόματα στον Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας (εάν πληρούν τα κριτήρια ένταξης), χωρίς να διακόπτεται η ηλεκτροδότηση των ακινήτων τους.  Για τους μεγάλους πελάτες ωστόσο (με ισχύ άνω των 25kVA) εκπροσωπούνται για μικρό χρονικό διάστημα, έως την ενημέρωσή του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου για την αλλαγή εκπροσώπησης τους ή την απενεργοποίηση του μετρητή τους, από τον αρμόδιο Διαχειριστή Δικτύου.

Οι καταναλώσεις των πελατών που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς Τελευταίου Καταφυγίου τιμολογούνται, με τα ισχύοντα για την εκάστοτε κατηγορία πελατών του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, με χρεώσεις προμήθειας.

Σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον στο πλαίσιο της πρόσκλησης της ΡΑΕ, ως πάροχος της υπηρεσίας Τελευταίου Καταφυγίου ορίζεται με απόφαση της  Αρχής ο προμηθευτής με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά ανά κατηγορία Πελατών, δηλαδή η ΔΕΗ.

Να σημειωθεί ότι για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου είναι σήμερα και έως τις 30 Μαρτίου 2023 η NRG.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια