H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προβλέπεται να ανακοινώσει περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, αλλά ο ρυθμός των αυξήσεων θα επιβραδυνθεί πιθανότατα αν ο πληθωρισμός αρχίσει να μειώνεται, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Τα πρακτικά προέρχονται από τη συνεδρίαση του περασμένου μήνα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), η οποία είναι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed, με επικεφαλής τον πρόεδρο Jerome Powell.

Η FOMC αύξησε το επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, στο πλαίσιο της επιθετικής νομισματικής εκστρατείας της για την τιθάσευση του πληθωρισμού, ο οποίος έχει φθάσει σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών. Η επιτροπή, η οποία συνεδριάζει τακτικά για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, αναμένεται ευρέως να αυξήσει το επιτόκιο κατά παρόμοιο ποσό στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρακτικά της FOMC, καθώς η στάση της νομισματικής πολιτικής σφίγγει περαιτέρω, πιθανόν να καταστεί σκόπιμο κάποια στιγμή να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων, ενώ παράλληλα θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις των σωρευτικών προσαρμογών της πολιτικής αυτής στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό. Η Fed φαίνεται, λοιπόν, πως θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός μειωθεί στο 2%.

Όμως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν αναφέρθηκαν μόνο τα επιτόκια. Σύμφωνα με τα πρακτικά, συζητήθηκε επίσης η χρηματοπιστωτική σταθερότητα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ιδίως των stablecoins, καθώς και ο κίνδυνος πρόκλησης μαζικών αναλήψεων σε περίπτωση που συνεχιστεί ο «κρυπτο-χειμώνας».

Ενώ η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων δεν είχε εξαπλωθεί σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, οι εν λόγω συμμετέχοντες είδαν ότι η αυξανόμενη σημασία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και η αυξανόμενη διασύνδεση με άλλα τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπογράμμισαν την ανάγκη θέσπισης ενός ισχυρού εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου για τον κλάδο αυτό που θα περιορίζει κατάλληλα τους δυνητικούς συστημικούς κινδύνους.

Οι τιμές του Bitcoin (BTC) και των περισσότερων σημαντικών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μεταβλήθηκαν ελάχιστα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαπραγματευόταν 0,4% υψηλότερα στα 30 λεπτά μετά τη δημοσίευση, αλλά σημείωσε πτώση περίπου 1% τις τελευταίες 24 ώρες, έχοντας υποχωρήσει για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, μετά από ράλι που πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News