H ελληνική κοινωνία και οικονομία παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καταλήξει στα νέα μέτρα, που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 86ης ΔΕΘ για τα επόμενα 1+4 χρόνια.

Σε απαίτηση των καιρών από την ενεργειακή κρίση στο τραπέζι της κυβέρνησης έχουν μπει κατά προτεραιότητα μια σειρά άμεσων μέτρων στήριξης, όπως διευρυμένη επιδότηση λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, νέα επιταγή ακρίβειας, αυξημένο επίδομα θέρμανσης, στέγασης για νέους και διαδοχικά Fuel Pass. Ακολουθούν εξίσου σημαντικές επιλογές, όπως τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, οι αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με κατάργηση της εισφοράς 1%, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και η επίσπευση της τρίτης, διαδοχικής αύξησης του κατώτατου μισθού στις αρχές 2023.

Αποκατάσταση αδικιών

Στα σχέδια των ανακοινώσεων της ΔΕΘ ενδέχεται να περιλαμβάνονται και οι αυξήσεις των συντάξεων, για τις οποίες έχει δημιουργηθεί επαρκής δημοσιονομικά βάση για την υποστήριξή τους, ενώ δεν αποκλείεται το καλάθι της ΔΕΘ να περιλαμβάνει μέτρα για την αποκατάσταση αδικιών, όπως η απόδοση των αναδρομικών στους συνταξιούχους που δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ. Σημειωτέον πως η προσθήκη της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για την κατηγορία μισθωτών και συνταξιούχων του Δημοσίου καθιστά εφικτή την υλοποίηση της δράσης στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Είναι γεγονός πως, ενόψει ΔΕΘ, οι προκλήσεις είναι πολλές και οι ισορροπίες λεπτές ανάμεσα στις προεκλογικές παροχές και στα δημοσιονομικά περιθώρια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν λέει να τελειώσει και συνεχίζει να πολλαπλασιάζει τις εντάσεις της ενεργειακής και επισιτιστικής ανασφάλειας. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής δοκιμάζει τη συνοχή της ΕΕ, ενώ ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη αυξάνει τα επιτόκια και αποδυναμώνει το ευρώ.

Εισαγόμενη ακρίβεια

Η εισαγόμενη ακρίβεια κατατρώει τα εισοδήματα των ασθενέστερων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, επιβάλλοντας επιδοματική πολιτική, που δυσκολεύει την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και τον εθνικό στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Το έργο της κυβέρνησης μόνο εύκολο δεν μπορεί να είναι σε ένα διεθνές περιβάλλον με ρευστές γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Ο Πρωθυπουργός, ως γνωστόν, προτιμά να αποφεύγει την παροχολογία και να κρατά το δημοσιονομικό μέτρο. Δεν αναμένεται λοιπόν στη φετινή ΔΕΘ πριν από τις εκλογές να υποκύψει στις συνήθεις απαιτήσεις της προεκλογικής περιόδου, που θα ακυρώσουν την τετραετία της διακυβέρνησής του, αλλά να συνεχίσει τις απαραίτητες αλλαγές οικονομικής πολιτικής, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Αναμένουμε λοιπόν να ακούσουμε στην 86η ΔΕΘ το πενταετές σχέδιο «1+4» που θα προβλέπει εισοδηματικές ενισχύσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις, συνδυασμένα μέτρα και πολιτικές που θα επιδιώκουν μελλοντικούς σκοπούς και στόχους για την Ελλάδα.

* Ο Βασίλης Κορκίδης είναι πρόεδρος του ΕΒΕΠ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion