Δεκάδες Bored Ape Yacht Club NFTs που αγοράστηκαν με δανεικά χρήματα βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στη «βίαιη» πώλησή τους και υπάρχει ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη περισσότερες ρευστοποιήσεις.

Το πρόβλημα προέκυψε στη BendDAO, μια υπηρεσία δανεισμού peer-to-peer που επιτρέπει στους χρήστες να δανείζονται ether (ETH) έναντι των NFT τους. Οι πελάτες μπορούν συνήθως να λάβουν ένα δάνειο ίσο με το 30% έως 40% της κατώτατης τιμής της συλλογής NFT ή της ελάχιστης τιμής για την αγορά ενός στην ελεύθερη αγορά, με το ίδιο το NFT να δεσμεύεται ως εγγύηση.

Οι κατώτατες τιμές έχουν πέσει τους τελευταίους μήνες σε τέτοιο βαθμό που 45 από τα 272 Bored Apes με δάνεια BendDAO συνδεδεμένα με αυτά βρίσκονται τώρα στην «επικίνδυνη ζώνη» της πλατφόρμας, όταν δηλαδή ένα NFT που χρησιμοποιείται ως εγγύηση είναι κοντά στο να βγει σε πλειστηριασμό. Με άλλα λόγια, Bored Apes αξίας 5,3 εκατομμυρίων δολαρίων κινδυνεύουν να ρευστοποιηθούν.

Η BendDAO είναι δημοφιλής μεταξύ των συλλεκτών NFT, οπότε το εύρος οποιασδήποτε πώλησης θα μπορούσε να είναι τεράστιο. Τα 272 Bored Apes που συνδέονται με το BendDAO αντιπροσωπεύουν το 2,72% ολόκληρης της συλλογής.

Ένα γεγονός μαζικής ρευστοποίησης θα μπορούσε επίσης να έχει επιπτώσεις σε άλλες υπηρεσίες δανεισμού NFT, οι οποίες έχουν αναδειχθεί τον τελευταίο χρόνο, καθώς η βιομηχανία NFT έχει εκτοξευθεί σε δημοτικότητα. Επίσης, τα Bored Apes είναι μία από τις πιο εξέχουσες συλλογές NFT, αν όχι η πιο σημαντική, οπότε οι αλυσιδωτές ρευστοποιήσεις στον χώρο αυτό θα μπορούσαν να έχουν ευρείες συνέπειες πέρα από αυτά.

Οι περισσότεροι κάτοχοι Bored Ape που κινδυνεύουν να ρευστοποιηθούν αγόρασαν τα NFT τους πριν από μήνες, όταν η κατώτατη τιμή ήταν 125 ETH. Από τότε έχει πέσει λίγο πάνω από τα 70 ETH εν μέσω μιας ευρύτερης πτώσης της αγοράς NFT. Οι συλλέκτες που χρησιμοποίησαν τους Bored Apes τους ως εγγύηση μπορούν απλά να αποπληρώσουν το δάνειο συν τους τόκους για να αποσύρουν τα NFTs από την ιστοσελίδα του BendDAO.

Μέρος του προβλήματος έγκειται στους μηχανισμούς της διαπραγμάτευσης NFT, όπου οι κατώτατες τιμές προσαρμόζονται καθώς η τιμή του ETH αυξομειώνεται έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Παρά την άνοδο του ETH από τα 1.000 δολάρια σε σχεδόν 2.000 δολάρια τον τελευταίο μήνα, οι υπηρεσίες δανεισμού όπως το BendDAO παραμένουν εκφρασμένες στο αρχικά δανειζόμενο token, με αποτέλεσμα ορισμένα Bored Apes να ρευστοποιούνται σε υψηλότερες τιμές δολαρίου από αυτές που αγοράστηκαν.

Καθώς όλο και περισσότερα πανάκριβα NFTs βγαίνουν «προς πώληση» με τη μορφή δημοπρασιών εκκαθάρισης, οι συλλέκτες έχουν αρχίσει να κάνουν «window shopping» για μειωμένες τιμές. Οι προσφορές για τα δημοπρατούμενα NFTs στο BendDAO πρέπει να είναι εντός του 5% της κατώτατης τιμής της συλλογής, ανεξάρτητα από το πόσο ελκυστική μπορεί να είναι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News