Σε νέα δυσθεώρητα ύψη θα εκτιναχθούν φέτος τα έσοδα που αποφέρουν οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου αλλά και η αύξηση της παραγωγής στις παραγωγούς χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας ενεργειακών πληροφοριών (EIA) που δημοσιεύει η γαλλική Les Echos σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά έσοδα για τις χώρες του καρτέλ θα εκτοξευτούν στα 907 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος έναντι 570 δισ. δολαρίων πέρσι. Θα αυξηθούν δηλαδή κατά 59%.

Διαβάστε επίσης: Σαουδική Αραβία: Ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να προσαρμοστεί στις προκλήσεις μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου

Σε επίπεδο παραγωγής, η EIA εκτιμά ότι ο ΟΠΕΚ θα έχει αντλήσει κατά μέσο όρο φέτος περίπου 34 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, έναντι 31,7 εκατομμυρίων βαρελιών του 2021.

Κατά 78% αυξήθηκαν τα έσοδα το 2021

Το 2021 ο ΟΠΕΚ επέστρεψε δυναμικά στα χρυσά κέρδη μετά τη βουτιά της ζήτησης και των τιμών του 2020, τη χρονιά της πανδημίας και των λουκέτων στην οικονομική δραστηριότητα σε όλο τον πλανήτη.

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου στη διάρκεια του 2021 ξεπέρασε την παραγωγή οδηγώντας και σε αλλεπάλληλες μειώσεις τα παγκόσμια αποθέματα, σημειώνει η ΕΙΑ, σύμφωνα με τη Les Echos. Οι τιμές επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά και τα έσοδα εκτοξεύτηκαν κατά 78% στα 570 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι το Ιράν, αν και υπό τις αμερικανικές κυρώσεις, κατάφερε να αντλήσει σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές το 2021, η Λιβύη 26 δισεκατομμύρια δολάρια και η Βενεζουέλα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόνο η μεγάλη δύναμη στο πετρέλαιο Σαουδική Αραβία είχε έσοδα  184 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι ήτοι σχεδόν το ένα τρίτο όλων των εσόδων του ΟΠΕΚ το 2021.

Οι προβλέψεις για το 2023

Για το 2023, η ΕΙΑ προβλέπει ότι παρά την αύξηση της παραγωγής στα 34,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, τα καθαρά έσοδα από τις εξαγωγές του ΟΠΕΚ θα μειωθούν στα 835 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αναλυτές της αμερικανικής υπηρεσίας εκτιμούν ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση στις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου λόγω της συσσώρευσης αποθεμάτων που ξεκίνησε  το δεύτερο τρίμηνο του 2022 η οποία θα συνεχιστεί το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή