Το εφιαλτικό… παζλ στον ενεργειακό τομέα συμπληρώθηκε χθες με τις χονδρεμπορικές τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια να… εκτροχιάζονται. O «Αρμαγεδδών» ξεκίνησε, επαληθεύοντας όλα τα κακά σενάρια των προηγούμενων ημερών, με τις τιμές του αερίου στο hub της Ολλανδίας (TTF) να φτάνουν κοντά στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) και τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη (εκτός Πολωνίας και Ιβηρικής χερσονήσου) να ξεπερνούν τα 600 ευρώ/MWh.

Ειδικότερα, δύο ημέρες αφότου οι προμηθευτές ρεύματος στη χώρα μας ανακοίνωσαν τις τιμές της κιλοβατώρας για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου (κυμαίνονται από 0,659 ευρώ έως περίπου 1 ευρώ, υπολογίζοντας και τις προσφερόμενες εκπτώσεις των ίδιων των παρόχων) η μέση χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας για σήμερα Τρίτη εκτοξεύθηκε, για πρώτη φορά, στα 616,38 ευρώ/MWh, με τη φθηνότερη ενδοημερήσια τιμή στα 500,57 ευρώ/MWh και την ακριβότερη στα 794,95 ευρώ/MWh.

Διαβάστε ακόμα: Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές φυσικού αερίου

Τις υψηλές τιμές ρεύματος καθοδηγεί η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας, η οποία φτάνει σήμερα στο 46,2% ενώ επηρεάζονται και από τη χαμηλή συμμετοχή των φθηνών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που έχει περιοριστεί στο 15,4%. Η συμμετοχή των λιγνιτών βρίσκεται στο 22,7%, των υδροηλεκτρικών στο 5,66% και οι εισαγωγές ενέργειας στο 3,9% ενώ οι εξαγωγές υπολογίζονται στο 8.2%.

Οι κρατικές επιδοτήσεις

Κρίσιμο για τους καταναλωτές θεωρείται το ύψος των κρατικών επιδοτήσεων, οι οποίες θα διαμορφώσουν και την τελική τιμή της κιλοβατώρας για τα τιμολόγια ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αυτές θα κυμανθούν τα 2 δισ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο (από 1,136 δισ. ευρώ στον Αύγουστο) ώστε η καθαρή τιμή προμήθειας της κιλοβατώρας που θα κληθούν να καταβάλλουν οι πολίτες για τις καταναλώσεις ρεύματος Σεπτεμβρίου να διατηρηθεί περίπου στα 0,20 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 9.30 π.μ. από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Από τα περίπου δύο δισ. ευρώ, το 1,1 δισ. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου συγκεντρώνονται τα ποσά από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και από τον νέο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το ράλι της ενέργειας φρενάρει την παραγωγή σε αλουμίνιο, χάλυβα και λιπάσματα

Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

Εφιαλτική είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφονται σήμερα σε Γερμανία (620,85 ευρώ/MWh), Ουγγαρία (616,69 ευρώ/MWh), Βουλγαρία (616,38 ευρώ/MWh), Ρουμανία (616,38 ευρώ/MWh), Σλοβενία (616,26 ευρώ/MWh), Σλοβακία (616,08 ευρώ/MWh), Κροατία (615,92 ευρώ/MWh), Αυστρία (615,75 ευρώ/MWh), Σερβία (612,82 ευρώ/MWh), Γαλλία (611,85 ευρώ/MWh), Ιταλία (605,23 ευρώ/MWh), Βέλγιο (603,38 ευρώ/MWh) και Ιρλανδία (500,45 ευρώ/MWh). Μάλιστα, τα προθεσμιακά συμβόλαια δείχνουν για την Τετάρτη τιμές στα 755 ευρώ στη Γαλλία, στα 655 ευρώ στην Ιταλία, στα 623 ευρώ στη Γερμανία κλπ.

Χαμηλότερες, ως συνήθως, ήταν οι μέσες τιμές στην Πολωνία, όπου διαμορφώνονται στα 387,92 ευρώ/MWh καθώς εκεί η ηλεκτροπαραγωγή εξαρτάται κυρίως από άνθρακα, αλλά κυρίως στις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (182,93 ευρώ /MWh), οι οποίες λόγω της «ιβηρικής εξαίρεσης» που επέτρεψε την επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, οι τιμές είναι σταθερά οι χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια