Σημαντική πτώση, σχεδόν κατά το ένα τέταρτο, παρουσιάζει η χρήση φυσικού αερίου από τη γερμανική βιομηχανία, σύμφωνα με τα νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία των αρχών, γεγονός που αποδεικνύει πως οι εταιρείες της χώρας ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου.

Για τις τέσσερις εβδομάδες που ολοκληρώθηκαν στις 21 Αυγούστου, η βιομηχανική χρήση φυσικού αερίου διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 940 GWh ημερησίως, σημειώνοντας έτσι πτώση κατά 24% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το διάστημα 2018-2021.

Διαβάστε επίσης: Νέα άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου 

Στα τέλη Μαΐου, η πτώση σε σχέση με τα επίπεδα χρήσης των προηγούμενων χρόνων δεν ξεπερνούσε το 10%.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως οι γερμανικές εταιρείες ανταποκρίνονται στην εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, είτε μειώνοντας τη χρήση αερίου είτε αντικαθιστώντας το με κάποια άλλη ενεργειακή πηγή, όπως πετρέλαιο ή άνθρακα ή ΑΠΕ.

Τακτική ενημέρωση στο εξής

Τα στοιχεία εκδόθηκαν στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης που έχει αποφασίσει να κάνει η αρμόδια εποπτική αρχή φυσικού αερίου της Γερμανίας, η Βundesnetzagentur, για τα επίπεδα της κατανάλωσης και τα αποθέματα, λόγω της κατάστασης ανάγκης που έχει κηρύξει η χώρα δεδομένης της αυξημένης εξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται, θα «ανεβαίνουν» σε ειδική πλατφόρμα, κάθε Πέμπτη, προκειμένου το κοινό και η αγορά να ενημερώνεται.

Στην σημερινή ανακοίνωση της εποπτικής αρχής επισημαίνεται πως «η κατάσταση (στο μέτωπο του φυσικού αερίου) παραμένει τεταμένη και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωση της», με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες αυξημένες τιμές.

Η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω του αγωγού Nord Stream 1,  παραμένει στο μίνιμουμ του 20% της χωρητικότητας, ενώ τα αποθέματα της χώρας έχουν αυξηθεί περίπου στο 81% χάρη στις εντατικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, η εποπτική αρχή θα αρχίσει και τη δημοσίευση στοιχείων που αφορούν τα επίπεδα κατανάλωσης από τα νοικοκυριά.

Θυμίζουμε πως χθες η γερμανική κυβέρνηση επικύρωση δέσμη μέτρων, που θα ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου και για όλη τη χειμερινή σεζόν, με στόχο την εξοικονόμηση της ενέργειας κατά 2% με 2,5%. Μεταξύ των μέτρων, θα κλείνουν τα φώτα στα μνημεία και δημόσια κτίρια το βράδυ, ενώ οι θερμοστάτες στα γραφεία θα βρίσκονται μάξιμουμ στους 19 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια