Για «σχέδια ανωμαλίας που απεργάζονται διάφοροι» έκανε λόγο ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης για υποκρισία και βαθιά περιφρόνηση προς τους θεσμούς και τη δημοκρατία με αφορμή τις διαρροές από τη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές.

Αστάθεια

Ερωτηθείς ο Γιάννης Οικονόμου να κατονομάσει ποιοι απεργάζονται σχέδια ανωμαλίας απάντησε ότι «όσες δυνάμεις θεωρούν ότι μπορούν να βγουν κερδισμένοι από την αστάθεια σε μια χώρα», ενώ κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στους Financial Times που ανέφερε ότι κυβερνητική πηγή στην Αθήνα δείχνει τη Ρωσία πίσω από την υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα, ο κ. Οικονόμου τόνισε:

«Κανένα σχόλιο προς την κατεύθυνση αυτή» υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα και η συζήτηση στη δικαιοσύνη και τη Βουλή και στο τέλος της διαδικασίας θα μπορούμε να κανουμε μια αποτίμηση.

Ανασκευή

Ο κ. Οικονόμου επιτέθηκε παράλληλα με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση με αιχμές περί παρανομίας και αδικήματος σε ότι αφορά τις διαρροές από την ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ, καθώς όπως τόνισε «παραβιάστηκε το απόρρητο» για να στηθεί ένα «δόλιο αφήγημα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πράξει ότι είναι θεσμικά επιτρεπτό για να διαφυλάξει τη λειτουργία των θεσμών και να εγγυηθεί την δημοκρατική ομαλότητα.

Σε ότι αφορά την κόντρα της κυβέρνησης με Politico ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι σήμερα το Politico προέβη σε μια μερική ανασκευή του χτεσινού δημοσιεύματος ενώ σε ότι αφορά τη δημοσιογράφο Νεκταρία Σταμούλη ο κ. Οικονόμου ανασκεύασε εν μέρει τις κατηγορίες περί επιλεκτικών σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ελέχθη καθ’ υπερβολή και θα μπορούσε να αποφευχθεί».

Διαβάστε επίσης: Το φιάσκο των παρακολουθήσεων

Οι διευκρινίσεις του Politico

Διευκρινίσεις σε δύο «επίμαχα» σημεία του ρεπορτάζ της Τετάρτης, για τις υποκλοπές κάνει το Politico σε σημερινό δημοσίευμα. Μετά την πολιτική θύελλα που ξέσπασε σχετικά με το δημοσίευμα της Νεκταρίας Σταμούλη, η γνωστή ιστοσελίδα αλλάζει δύο σημεία που θεωρούνται λανθασμένα, αν και επιμένει στο δημοσίευμα και στην ουσία του, που ήταν η κυβερνητική επιστολή – απάντηση στην Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, το Politico αναφέρει:

«Το Playbook με χαρά διευκρινίζει ένα σημείο του ρεπορτάζ της Τετάρτης αναφορικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Τα δύο υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εξωθήθηκαν σε παραίτηση στις αρχές του μήνα λόγω αυτού που η Αθήνα αποκαλεί “λανθασμένες ενέργειες σε μια νόμιμη επισύνδεση”. Η παρακολούθηση αρχηγού της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε νόμιμα από την ελληνική υπηρεσία ΕΥΠ. Η Αθήνα αρνείται την ανάμειξη στην διαφορετική και παράνομη παρακολούθηση του ίδιου ατόμου με το λογισμικό Predator, που έγινε περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα» τονίζει το Politico, και συνεχίζει:

«Έρχεται μεγάλη σύγκρουση: Το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών για το Predatorgate θα πραγματοποιηθείς την Αθήνα την Παρασκευή, ενώ την επόμενη εβδομάδα, το Κοινοβούλιο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για τη σύγκληση Εξεταστικής Επιτροπής αναφορικά με τις παρακολουθήσεις από τη σημερινή κυβέρνηση, μεταδίδει η Νεκταρία (σ.σ. Νεκταρία Σταμούλη, η ανταποκρίτρια του Politico).

Η κυβερνητική απάντηση στην Κομισιόν: Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που εστάλη στις 2 Αυγούστου στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Κομισιόν από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Playbook την Τετάρτη. Η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων Predator και αναφέρει πως παραμένει στη διάθεση της Κομισιόν για έλεγχο και εξακρίβωση γεγονότων».

Επί της ουσίας, δεν πρόκειται για ανασκευή του πυρήνα του άρθρου της Τετάρτης, που αναφερόταν στην επιστολή, αλλά σε δύο σημεία που όντως ήταν λανθασμένα:

1. Εκεί όπου το χθεσινό άρθρο αναφερόταν σε «παράνομη» παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, σήμερα αναφέρει ότι ήταν νόμιμη και σε πλήρη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία και μετά από εντολή του εισαγγελέα της ΕΥΠ.

2. Εκεί που το χθεσινό άρθρο έγραφε και προκάλεσε σύγχυση ότι πρόκειται για «σκάνδαλο όπου εμπλέκεται το κακόβουλο λογισμικό Predator, το οποίο περιβάλλει την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» (scandal involving Predator malware that engulfed the government of Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis). Σήμερα αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει σχέση με το κατασκοπευτικό σύστημα Predator.

Διαβάστε επίσης: Υποκλοπές: Τα πρώτα γκάλοπ στο νέο πολιτικό τοπίο μετά τις παρακολουθήσεις

Τέλος, σήμερα το Politico παραδέχεται πως η κυβέρνηση, διά του αντιπροσώπου της δηλώνει «στη διάθεση της Επιτροπής για τον έλεγχο και την εξακρίβωση γεγονότων», όπως ακριβώς σημειώνει στο γράμμα της 2ας Αυγούστου ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Βράιλας. Χθες το Politico απέφυγε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο κομμάτι τη επιστολής, το οποίο ερχόταν σε σύγκρουση με το συμπέρασμά του περί δήθεν μπλόκου της Αθήνας στις Βρυξέλλες. Και είναι το σημείο στο οποίο αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου χθες δίνοντας στη δημοσιότητα όλη την επιστολή. Ο κ. Οικονόμου είχε πει:

«Στην απάντησή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας ενημέρωσε για το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας και την έρευνα για το Predator, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Έλληνας Αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεση των κοινοτικών Υπηρεσιών ώστε να ενημερώνει αυτοπροσώπως (όπως, άλλωστε, είχε κάνει και προ της επιστολής) επί οποιουδήποτε θέματος, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, προτού ξεκινήσει μια διαδικασία ανταλλαγής επιστολών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα