Οι κρυπτο-επενδυτές έχουν «πληγωθεί» τόσο πολύ από τις πρόσφατες πτώσεις της αγοράς που μπορεί να τους συγχωρεθεί το γεγονός ότι ελπίζουν απεγνωσμένα ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που συμμετέχουν στην ετήσια συνάντησή τους στο Jackson Hole του Wyoming, θα υπαινιχθούν κάτι – οτιδήποτε – θετικό για τους επόμενους μήνες.

Το Bitcoin (BTC) έχει χτυπηθεί φέτος, μειώνοντας την αξία του κατά 53% από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το ether (ETH) τα έχει πάει μόλις μια μονάδα χειρότερα, σημειώνοντας βουτιά 54%, αν και η τιμή του διπλασιάστηκε πρόσφατα τον τελευταίο μήνα εν μέσω ενθουσιασμού για την επερχόμενη αναμόρφωση του υποκείμενου πρωτοκόλλου συναίνεσης blockchain που έχει γίνει γνωστό ως Merge.

Το μακελειό στο κρυπτονόμισμα έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τα επιτόκια, ή, πιο συγκεκριμένα, με την εκστρατεία της Fed να περιορίσει τον πληθωρισμό αυξάνοντάς τα δραματικά. Η σημασία του πληθωρισμού για το κρυπτονόμισμα υπογραμμίστηκε την Παρασκευή, όταν το bitcoin βυθίστηκε κατά 11% μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) του Ιουλίου για τη ρύθμιση των επιτοκίων, τα οποία έδειξαν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν ήταν τόσο αισιόδοξοι για τον πληθωρισμό όσο αρχικά είχαν αντιληφθεί οι αγορές – ένα σημάδι ότι τα επιτόκια ίσως χρειαστεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Περισσότερα «επιθετικά» σχόλια από το Jackson Hole, όπου το συνέδριο διεξάγεται από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη συνέχιση της πτώσης των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων. Ο ευρύς φόβος μεταξύ των επενδυτών είναι ότι η εκστρατεία σύσφιξης της Fed κινδυνεύει να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Η συμπεροφορά των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου -μια από τις βασικές αγορές παγκοσμίως- φαίνεται να ενισχύουν αυτή την ανησυχία. Οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων υπερβαίνουν σήμερα τις μακροπρόθεσμες, μια αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων που τείνει να συμβαίνει πριν από τη συρρίκνωση της οικονομίας. Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι περισσότεροι οικονομολόγοι επιμένουν ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση και ότι η μείωση του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί ύφεση είναι πολύ πιθανή.

Αυτή η αποσύνδεση έχει ταρακουνήσει τόσο τις αγορές κρυπτονομισμάτων όσο και τις χρηματιστηριακές αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Και οι δύο ανέβηκαν για λίγο μετά την τελευταία ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, τον Ιούλιο, την οποία οι περισσότεροι αναλυτές εξέλαβαν ως ήπια. Ωστόσο, οι τιμές υποχώρησαν μετά τα ελαφρώς πιο επιθετικά πρακτικά της FOMC. Έτσι, το διακύβευμα στο Jackson Hole είναι υψηλό για τον Powell και τους συναδέλφους του, οι οποίοι χρειάζεται να παράσχουν μεγαλύτερη σαφήνεια στις αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News