Μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν καταγράψει δύο διαδοχικά τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης, , αλλά είναι «απλά αστείο» να το περιγράφουμε ως ύφεση, σχολίασε ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομολόγος Ρίτσαρντ Θάλερ.

«Δεν βλέπω τίποτα που να μοιάζει με ύφεση. Έχουμε χαμηλό ρεκόρ ανεργίας, υψηλό ρεκόρ κενών θέσεων εργασίας. Αυτό μοιάζει με μια ισχυρή οικονομία», είπε ο Θάλερ στο CNBC.

Διαβάστε επίσης – Η ύφεση που δεν είναι ύφεση

«Η οικονομία αναπτύσσεται, απλώς αναπτύσσεται ελαφρώς λιγότερο γρήγορα από τις τιμές. Και αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό ΑΕΠ έπεσε λίγο, αλλά νομίζω ότι είναι απλώς αστείο να το αποκαλούμε ύφεση», είπε. «Δεν είναι σαν οποιαδήποτε ύφεση που έχω δει στη μάλλον μακρά ζωή μου», τόνισε.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ, ή το ΑΕΠ, μειώθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, μετά από πτώση 1,6% το πρώτο τρίμηνο. Δύο διαδοχικές πτώσεις στην αύξηση του ΑΕΠ, ανταποκρίνονται στον παραδοσιακό ορισμό της ύφεσης.

Διαβάστε επίσης: Citi: Οι πιθανότητες ύφεσης και οι νέες καταιγίδες 

Ο Θάλερ, που πήρε το Βραβείο Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες το 2017, είναι περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του στα συμπεριφορικά οικονομικά — και για την εξήγηση της αποκαλούμενης πλάνης «hot hand» μαζί με την τραγουδίστρια Selena Gomez στην ταινία του 2015 «The Big Short».

Το έργο του εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις που είναι φαινομενικά παράλογες σύμφωνα με την οικονομική θεωρία και το συν-συγγραφικό του βιβλίο, «Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth and Happiness», περιγράφει πώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία καλύτερων λύσεων δημόσιας πολιτικής.

Προοπτικές για τον πληθωρισμό

Ερωτηθείς για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε 8,5% τον Ιούλιο, ο Θάλερ τόνισε: «Υπήρξε αυτή η μακρά συζήτηση σχετικά με το αν ο πληθωρισμός ήταν παροδικός ή όχι και η ομάδα που υποστήριζε ότι είναι επίμονος φαίνεται να κερδίζει. Αν και νομίζω ότι νωρίς ακόμα για να κηρύσσει την τελική νίκη».

Ο πληθωρισμός είναι ο ρυθμός μεταβολής των τιμών σε αντίθεση με τις υψηλές τιμές, σημείωσε.

«Τουλάχιστον μερικές από τις υψηλές τιμές που παρατηρούμε προκαλούνται άμεσα είτε από τον πόλεμο στην Ουκρανία είτε από προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού από την Κίνα. Και ελπίζουμε ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι προσωρινοί», είπε.

«Ίσως σε ένα χρόνο από τώρα θα εξακολουθούν να υπάρχουν μάχες στην Ουκρανία και θα υπάρχει ακόμα η Covid στην Κίνα, αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα συμβαίνει αυτό, και εάν ένα ή και τα δύο από αυτά τα προβλήματα μετριαστούν, τότε θα μπορούσα να δω κάποιες τιμές να πέφτουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ