Την ώρα που το ενεργειακό κόστος της Ευρώπης εκτοξεύεται, πλήττοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και οι κυβερνήσεις να κάνουν αγώνα δρόμου για να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, η Ρωσία καίει μεγάλες ποσότητες αερίου.

Σύμφωνα με ανάλυση της Rstad Energy, που δημοσιεύει το BBC News περίπου 4,34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καίγονται καθημερινά, συνολικής αξίας περίπου 10 εκατ. δολαρίων σε εργοστάσιο κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία. Οι ειδικοί λένε ότι το αέριο αυτό επρόκειτο να εξαχθεί στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται το ράλι – Αγώνας για να γεμίσουν οι αποθήκες

Εκτός από τον σημαντικό ενεργειακό αντίκτυπο, σε μια ήδη πληγωμένη αγορά με τις τιμές να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι επιστήμονες ανησυχούν για τους μεγάλους όγκους διοξειδίου του άνθρακα και αιθάλης που δημιουργεί, γεγονός που θα μπορούσε να επισπεύσει το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής.

Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Τι δείχνει η συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν

Το BBC αναφέρει ότι το κάψιμο των όγκων του φυσικού αερίου, προέρχεται από μια νέα μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Portovaya, βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης. Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά προήλθαν από Φινλανδούς πολίτες στα κοντινά σύνορα που εντόπισαν μια μεγάλη φλόγα στον ορίζοντα νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.

Η Portovaya βρίσκεται κοντά σε έναν σταθμό συμπίεσης στην αρχή του αγωγού Nordstream 1 που μεταφέρει αέριο κάτω από τη θάλασσα στη Γερμανία.

Οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν περιοριστεί από τα μέσα Ιουλίου, με τους Ρώσους να επικαλούνται τεχνικά ζητήματα και τη Γερμανία να μιλά για μια καθαρά πολιτική κίνηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Φωτό BBC

Μπερδεύοντας τους ειδικούς

Όμως, από τον Ιούνιο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική αύξηση της θερμότητας που εκπέμπεται από την εγκατάσταση – που πιστεύεται ότι οφείλεται στην καύση φυσικού αερίου.

Ενώ η καύση αερίου είναι συνηθισμένη στις μονάδες επεξεργασίας – που συνήθως γίνεται για τεχνικούς λόγους ή λόγους ασφαλείας – η κλίμακα αυτής της καύσης έχει μπερδέψει τους ειδικούς.

«Δεν έχω δει ποτέ ένα εργοστάσιο LNG να φουντώνει τόσο πολύ», είπε η Δρ Τζέσικα ΜακΚάρτι, ειδικός σε δορυφορικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στο Οχάιο.

«Ξεκινώντας γύρω στον Ιούνιο, είδαμε αυτή την τεράστια πύρινη κορυφή, και απλά δεν έφυγε. Παρέμεινε πολύ ασυνήθιστα ψηλά».

Ο Mark Davis είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Capterio , μιας εταιρείας που ασχολείται με την εξεύρεση λύσεων για την καύση αερίου.

Τυχαίο γεγονός;

Λέει ότι η έκρηξη δεν είναι τυχαία και είναι πιο πιθανό μια σκόπιμη απόφαση που ελήφθη για επιχειρησιακούς λόγους.

«Οι φορείς εκμετάλλευσης συχνά διστάζουν να κλείσουν πραγματικά τις εγκαταστάσεις, φοβούμενοι ότι μπορεί να είναι τεχνικά δύσκολο ή δαπανηρό να ξεκινήσουν ξανά, και μάλλον συμβαίνει εδώ», είπε στο BBC News.

Άλλοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τεχνικές προκλήσεις στην αντιμετώπιση των μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύονταν στον αγωγό Nordstream.

Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom μπορεί να σκόπευε να χρησιμοποιήσει αυτό το αέριο για την παραγωγή LNG στο νέο εργοστάσιο, αλλά μπορεί να είχε προβλήματα με τον χειρισμό του και η ασφαλέστερη επιλογή είναι να το εκτονώσει.

Θα μπορούσε επίσης να είναι το αποτέλεσμα του εμπορικού εμπάργκο της Ευρώπης με τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτό το είδος μακροχρόνιας ανάφλεξης μπορεί να σημαίνει ότι τους λείπει κάποιος εξοπλισμός», δήλωσε ο Esa Vakkilainen, καθηγητής ενεργειακής μηχανικής από το Πανεπιστήμιο LUT της Φινλανδίας.

Ιστορική καύσης

Η Ρωσία έχει ιστορικό στην καύση φυσικού αερίου και σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι η νούμερο ένα χώρα όσον αφορά τον όγκο των καύσεων.

Αλλά εκτός από την απελευθέρωση περίπου 9.000 τόνων ισοδύναμου CO2 κάθε μέρα από αυτή την έκρηξη, η καύση προκαλεί άλλα σημαντικά προβλήματα.

Μαύρος άνθρακας είναι το όνομα που δίνεται στα σωματίδια αιθάλης που παράγονται μέσω της ατελούς καύσης καυσίμων όπως το φυσικό αέριο.

«Ιδιαίτερη ανησυχία με την έκρηξη στα γεωγραφικά πλάτη της Αρκτικής αποτελεί η μεταφορά του εκπεμπόμενου μαύρου άνθρακα προς τα βόρεια, όπου εναποτίθεται στο χιόνι και τον πάγο και επιταχύνει σημαντικά την τήξη», δήλωσε ο καθηγητής Μάθιου Τζόνσον, από το Πανεπιστήμιο Carleton στον Καναδά.

«Ορισμένες εκτιμήσεις που αναφέρονται σε μεγάλο βαθμό θέτουν ήδη την εκτόξευση ως την κυρίαρχη πηγή εναπόθεσης μαύρου άνθρακα στην Αρκτική και οποιεσδήποτε αυξήσεις στην έκρηξη σε αυτή την περιοχή είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης
Green |

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης

Στο πλαίσιο της τελετής παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Φαιστού και την THALIS που είναι ο ανάδοχος.