Καλύτερα παντρειά παρά… να χτίσεις

«Αν δεν χτίσεις σπίτι και δεν παντρέψεις παιδί, δεν έχεις καταλάβει τίποτε». Αυτό έλεγαν οι παλιοί θέλοντας να δείξουν ποια είναι τα πιο δύσκολα πράγματα της ζωής. Αν μάλιστα προσπαθούσαν να χτίσουν σπίτι με τις σημερινές τιμές τότε η… παντρειά του παιδιού θα ήταν βόλτα στο πάρκο.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών κατασκευής νέων κατοικιών, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω καθώς και γιατί πλέον οι τιμές των σπιτιών έχουν «ξεφύγει».

Και ταυτόχρονα δείχνουν και το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κτηματαγορά καθώς ήδη θεωρείται ασύμφορη η κατασκευή νέων σπιτιών, αλλά και οι ανακαινίσεις διότι το κόστος είναι εκτός πραγματικότητας.

Ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κατοικιών τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι σημείωσε αύξηση 12%. Και ίσως να είναι χειρότερα τα πράγματα αν ακούσουμε τους ίδιους τους εργολάβους που λένε ότι δεν μπορούν να πλησιάσουν τις μάντρες με υλικά κατασκευής, ούτε τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες που κατασκευάζουν είδη για το σπίτι. Από τα αλουμίνια και τα παράθυρα μέχρι τα ντουλάπια και τα ασανσέρ.

 Οι πρωταθλητές της ακρίβειας

Κάνοντας μια ανάλυση της αύξησης των τιμών στα υλικά κατασκευής βρίσκουμε ενδιαφέροντα στοιχεία. Για παράδειγμα, πρωταθλητές στις αυξήσεις τιμών είναι κατά σειρά: Ηλεκτρική ενέργεια 55,7%. Πετρέλαιο κίνησης 37,6%, τούβλα 25,6%, σίδηρος οπλισμού 17,6%, αγωγοί χάλκινοι 16,3%, παρκέτα 16,2%, ξυλεία οιικοδομών 11,3%, υαλοπίνακες ασφαλείας 11,1%.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο, από τότε ουσιαστικά που ξεκίνησαν οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα κι εντάθηκαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε ένα μήνα μόλις, από τον Ιούνιο στον Ιούλιο οι ανατιμήσεις που καταγράφονται είναι; Σίδηρος οπλισμού 2%, παρκέτα 1,9%, ανελκυστήρες 1,8%, τούβλα 1,7%.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την εικόνα στην αγορά κατοικίας η οποία όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί στα ίδια και χειρότερα επίπεδα. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η ακρίβεια θα παραμείνει και θα ενταθεί δυσκολεύοντας την απόκτηση σπιτιού, αλλά κυρίως «φρενάροντας» τους εργολάβους στην ανέγερση νέων κατοικιών.

Ακόμη και εκείνων που είναι γιαπιά καθώς δεν συμφέρει να ολοκληρώσουν την κατασκευή αν τα διαμερίσματα μείνουν για μήνες ή χρόνια απούλητα.

Οταν η Λαγκάρντ διαβάζει Όμηρο και συμβουλεύεται τα εγγόνια της

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν διστάζει να μιλά για την προσωπική της ζωή και για τον τρόπο που η καθημερινότητά της επηρεάζει την πολιτική που ασκεί στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην τελευταία της συνέντευξη στο γαλλικό Madame Figaro ομολόγησε ότι προσπαθεί να ενημερώνεται από πολλές πηγές, και να αφουγκράζεται περισσότερο, από ότι απλά να ακούει…

«Ακούω και διαβάζω πάρα πολλά, ακόμα και σε τομείς με τους οποίους είμαι λιγότερο εξοικειωμένη»  είπε εκφράζοντας την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι σήμερα ο καθένας επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στο δικό του πεδίο εξειδίκευσης.

«Πιστεύω ακράδαντα στην αρετή της διαφορετικότητας –όχι μόνο της ποικιλομορφίας των φύλων αλλά και της διαφορετικότητας σκέψης και δεξιοτήτων– για να κατανοήσω αυτή την πολυπλοκότητα» είπε.

Ερωτηθείσα για το πού βρίσκει αυτή τη διαφορετικότητα, η κ. Λαγκάρντ ηταν χείμαρρος:

«Στην τέχνη και τον πολιτισμό – είναι ένα από τα δυνατά σημεία που μας ενώνουν στην Ευρώπη. Με υποστηρίζουν επίσης τα παιδιά και τα εγγόνια μου, που μου ανοίγουν τον κόσμο τους. Ένας από τους γιους μου έχει έντονο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική του διαστήματος – τώρα μου στέλνει πολλά μηνύματα για τηλεσκόπια, οπότε διαβάζω και εξετάζω πράγματα σχετικά με αυτό. Και όταν ο άλλος μου γιος, που έχει δύο εστιατόρια στο Παρίσι, μου λέει για τα προβλήματά του σχετικά με τη λειτουργία ή τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, ακούω και μαθαίνω.

Εκτός από αυτό, ξαναδιαβάζω τόσο τον Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόις, που μου δόθηκε από τον Ιρλανδό Πρόεδρο του Eurogroup Paschal Donohoe, όσο και την Οδύσσεια του Ομήρου».

«Αν δεν είχα φωτοβολταϊκά τι θα έκανα;»

«Μαχαιριά» στην τελευταία γραμμή των ισολογισμών των επιχειρήσεων είναι οι λογαριασμοί του ρεύματος παρά τις πολυσυζητημένες επιδοτήσεις.

Ιδιοκτήτης εταιρείας με δραστηριότητα στον τομέα του εμπορίου καταναλωτικών προϊόντων ανέφερε στη στήλη ότι το επιπλέον κόστος εφέτος στο οκτάμηνο (Ιανουάριος – Αύγουστος) ήταν 850 χιλιάδες ευρώ συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2021!

850.000 ευρώ επιπλέον και ενώ έχει λάβει κρατική επιδότηση!

Να σημειωθεί μάλιστα πως ο εν λόγω επιχειρηματίας ήταν από τους προνοητικούς. Είχε φροντίσει πριν ακόμη οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού εκτιναχθούν να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη των εγκαταστάσεων της εταιρείας του, προκειμένου να μειώσει το λειτουργικό κόστος.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας καλύπτουν συνολικά μια έκταση περίπου 3.500 τ.μ..

«Δηλαδή εάν δεν είχα φωτοβολταϊκά και δεν είχα και την κρατική επιδότηση θα έπρεπε να είχε βάλει λουκέτο;» Aναρωτιέται…

Επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά

Μια πολύ σοβαρή ανακοίνωση εξέδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ειδική υπηρεσία για την ασφάλεια των προϊόντων (CASP). Τα αποτελέσματα ερευνών που έγιναν σε σειρά προϊόντων που διατίθεται από φυσικά και διαδικτυακά καταστήματα, δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν κανέναν.

Συγκεκριμένα: Συνολικά, 233 από τα 627 προϊόντα που υποβλήθηκαν σε δοκιμές δεν πληρούσαν τουλάχιστον μία από τις απαιτήσεις που καθορίστηκαν στα σχέδια δοκιμών. Μεταξύ αυτών, 89 προϊόντα εκτιμήθηκαν ότι ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, 31 υψηλό κίνδυνο, 25 μέτριο κίνδυνο και 123 χαμηλό κίνδυνο. Οι κατηγορίες προϊόντων που υποβάλλονται σε δοκιμή είναι:

1.             παιδικά παιχνίδια (από ηλεκτρονικά καταστήματα εκτός ΕΕ)

2.             ηλεκτρικά παιχνίδια (laser, παιδικά αυτοκίνητα)

3.             βρεφικά ρηλάξ και κούνιες για μωρά

4.             ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά

5.             μέσα ατομικής προστασίας

Πρόκειται δηλαδή για προϊόντα που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους στους χρήστες, ειδικά σε παιδιά. Στο πλαίσιο της καμπάνιας που γίνεται πανευρωπαϊκά, δίνονται οδηγίες στους καταναλωτές. Όλες τις διαθέσιμες συστάσεις μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες στη διαδικτυακή πλατφόρμα πληροφοριών και έχουν συγκεντρωθεί στο παρακάτω έγγραφο: CASP factsheet generique ELv2.pdf.

Οι μπλε φάκελοι και ο ανασχηματισμός

Τι είναι οι μπλε φάκελοι ξέρετε; Είχαν ακουστεί από το 2019 στην κυβέρνηση, αλλά φαίνεται ότι τώρα παίρνουν σάρκα και οστά. Πρόκειται για τον απολογισμό κάθε υπουργείου και τους στόχους που έχει θέσει με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Ενας μπλε φάκελος θα αφορά στον αναλυτικό απολογισμό του έργου που έχει κάνει ο κάθε υπουργός και ο δεύτερος θα επικεντρώνεται στον προγραμματισμό του έργου κατά τους επόμενους εννιά μήνες, μέχρι δηλαδή τον τερματισμό της κυβερνητικής θητείας.

Οι φάκελοι αυτοί θα πάνε στα χέρια του Ακη Σκέρτσου, υπουργού Επικρατείας και αρμόδιου για το κυβερνητικό έργο και θα γίνει η κατάλληλη επεξεργασία τους. Στις φήμες που διακινούνται τελευταία είναι ότι μετά τις 30 Αυγούστου, οπότε θα έχουν παραδοθεί οι μπλε φάκελοι, θα πάρει αποφάσεις ο πρωθυπουργός για το αν θα κάνει ανασχηματισμό ή όχι.

Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη τα επόμενα 24ωρα, φαίνεται να «καίγεται» το σενάριο των αλλαγών στην κυβέρνηση μέχρι τη ΔΕΘ. Αλλωστε, ούτε το κλίμα είναι πολύ καλό κι ενδεχομένως ένας ανασχηματισμός να έστελνε λάθος μήνυμα. Βεβαίως, υπάρχουν και οι εισηγήσεις που λένε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και η κυβέρνηση να προχωρήσει δυναμικά μέχρι τις εκλογές.

Τώρα τι ανασχηματισμός θα μπορούσε να γίνει; Μια παράμετρος τα λέει όλα: Πώς να διαταράξεις ισορροπίες και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που το Μαξίμου δεν διάγει τις καλύτερες στιγμές του;

Ο φορέας ακινήτων, η καθυστέρηση και οι εγγυήσεις

Μου λένε ότι μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση των funds σε σχέση με τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε στις αρχές Αυγούστου και κάποια funds εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στη φάση της διαβούλευσης και της οριστικής υποβολής προσφορών. Τα funds που εξέφρασαν ενδιαφέρον είναι τα Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge, Bayview και CRC.

Oι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν πλήρη φάκελο, ενώ μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ακολουθήσει νέα διαβούλευση για τους τελικούς όρους του διαγωνισμού. Ακολούθως, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα ξεκινήσει την επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, κάτι που συνεπάγεται ότι ο ανάδοχος θα ανακηρυχθεί το νωρίτερο στις αρχές του 2023. Όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες όλο το «παιχνίδι» αφορά στις εγγυήσεις που θα βάλει πάνω στο τραπέζι το ελληνικό δημόσιο.

Και για όσους δεν γνωρίζουν, ο Φορέας αυτός αγοράζει την 1η κατοικία του οφειλέτη και υποχρεούται να τη μισθώσει στον πολίτη για 12 έτη. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι εξώσεις, που θα επέρχονταν εάν αποκτούσε τρίτος το ακίνητο. Ο φορέας, κατά τη διάρκεια της 12ετούς μίσθωσης και μέχρι τη λήξη αυτής, υποχρεούται να επαναπωλήσει την κατοικία στον πολίτη, εφόσον αυτός ανακάμψει οικονομικά και εφόσον είναι συνεπής ως προς την καταβολή του μισθώματος. Το Κράτος (ΟΠΕΚΑ) παρέχει μηνιαίο επίδομα ενοικίου στον πολίτη για να τον βοηθήσει να παραμείνει στην κατοικία.

Δημοσκόπηση για τον Ερντογάν

Μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση έρχεται από την Τουρκία. Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες από έρευνα που έγινε τον Αύγουστο από την εταιρεία ORC, η Συμμαχία του Έθνους (Millet İttifakı), η οποία συνήφθη μεταξύ τεσσάρων 4 κομμάτων της αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ), του Καλού Κόμματος ΚΚ), του Κόμματος της Ευτυχίας (ΚΕ) και του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ), προηγείται με ποσοστό 46,2% της Συμμαχίας του Λαού (Cumhur İttifakı) η οποία συνήφθη μεταξύ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ) και η οποία εξασφαλίζει 33,4%.

Στην ερώτηση «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν διενεργούνταν εκλογές στην Τουρκία αυτή την Κυριακή;», οι συμμετέχοντες απάντησαν ως εξής: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 27,3% – Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ): 25,1% – Καλό Κόμμα (ΚΚ): 21,1% – Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ): 7,2% – Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ): 6,1%, Άλλα: 14,2%.

Όπως φαίνεται, η συμμαχία που αντιπολιτεύεται τον Ερντογάν προηγείται και με διαφορά, όμως, δεν μπορεί να εξασφαλίσει το 50% ενώ το κόμμα του νυν Προέδρου προηγείται ακόμη στις δημοσκοπήσεις.

Γι’ αυτό μπορούμε να καταλάβουμε και τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας η οποία ενισχύει τους εθνικιστικούς της τόνους έναντι της Ελλάδας. Όπως παίζει και το σενάριο ενός αιφνιδιασμού από την πλευρά Ερντογάν με την επιδίωξη πολιτικής κρίσης (και όχι μόνο) και την επίκληση της πολιτικής αστάθειας, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, για να επαναπροκηρυχθούν εκλογές ελπίζοντας ότι θα τις κερδίσει, μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας και φόβου.

Οι Αραβες και το αρνάκι της Ηπείρου

Τις μοναδικές γεύσεις της Ηπείρου θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν 10 Αραβες δημοσιογράφοι. Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή πρωτοβουλία γίνεται από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, ΕΔΟΚ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτουμένου Προγράμματος “Meet the European Lamb”.

Οι 10 δημοσιογράφοι της γαστρονομίας, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, πέντε από τη Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιποι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα έρθουν στις 9 Σεπτεμβρίου και θα πάνε στην Ηπειρο. Σκοπός της  αποστολής είναι η γνωριμία  της κτηνοτροφικής  και γαστρονομικής  ταυτότητας της  Ελλάδας και συγκεκριμένα της  Ηπείρου, που είναι η αντιπροσωπευτικότερη περιφέρεια για την κτηνοτροφία, την βιοποικιλότητα και την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων με την υπογραφή της φύσης.

Η ΕΔΟΚ με το πρόγραμμα της, συνεπικουρουμένη από την περιφέρεια  Ηπείρου, σκοπεύουν στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του πρόβειου κρέατος, σε ό, τι αφορά την ποιότητα, τη γεύση, την υψηλή διατροφική αξία,  την ασφάλεια  και την  υγιεινή. Αναδεικνύουν επίσης την αειφορία στις  μεθόδους εκτροφής  των προβάτων, εστιάζοντας  στην ανανέωση της  μοναδικής  βιοποικιλότητας της περιοχής.

Χοιρινό μπορεί να μην τρώνε οι μουσουλμάνοι, αλλά το ηπειρώτικο αρνάκι θα το τιμήσουν δεόντως.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories