Το εγκώμιο της εγχώριας βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων έπλεξε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ, επισημαίνοντας μάλιστα και την σημαντική συμπαράσταση που προσφέρει το ίδιο το κινεζικό κράτος στην ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στο πλαίσιο και των νέων διεθνών προτύπων και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε, η χώρα έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει τα σκήπτρα στον κλάδο διεθνώς.

Οι δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού έγιναν στο πλαίσιο του World New Energy Vehicle Congress που πραγματοποιείται στο Πεκίνο.

Διαβάστε επίσης: Οι Κινέζοι καταναλωτές “κόλλησαν” νοοτροπία long Covid 

Ο κλάδος αυτοκινήτου έχει υποστεί σημαντική ζημιά στην Κίνα λόγω της πανδημίας και της σκληρής γραμμής που ακολούθησαν οι αρχές απέναντι στον κορωνοϊό. Μάλιστα, ήταν από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως που, τους προηγούμενους μήνες, είχε προχωρήσει και σε νέα lockdowns, με κυριότερο αυτό της Σανγκάης.

Με την άρση των περιοριστικών μέτρων ο κλάδος έδειξε κάποια σημάδια ανάρρωσης, αν και η ξηρασία του καλοκαιριού προκάλεσε νέα προβλήματα, αυτή τη φορά σε παραγωγικό επίπεδο, καθώς πολλά εργοστάσια μείωσαν ή σταμάτησαν την παραγωγή τους.

Καλπάζουν οι πωλήσεις EV 

Σε κάθε περίπτωση από τα οχήματα που πωλούνται πλέον μεγάλος αριθμός είναι υβριδικά ή πλήρως ηλεκτρικά. Είναι χαρακτηριστικό πως για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς οι πωλήσεις υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μόνο τον Ιούλιο η αύξηση στις πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων άγγιξε το 112% σε ετήσια βάση, με πάνω από 505.000 νέες ταξινομήσεις, ενώ οι πωλήσεις υβριδικών εκτοξεύτηκαν κατά 174% σε ετήσια βάση με 137.000 ταξινομήσεις.

Τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα αναλογούν πλέον στο 20% του συνολικού αριθμού των οχημάτων που πωλούνται, ένας εντυπωσιακός ρυθμός που, αν συνεχιστεί, σημαίνει πως η αγορά οχημάτων της χώρας θα έχει στραφεί σχεδόν συνολικά στην ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2025!

Το 2021 «έκλεισε» με την Κίνα να κερδίζει τα σκήπτρα παγκοσμίως στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης με την πώληση 3,2 εκατ. οχημάτων EV συνολικά, σε σχέση με τα περίπου 2 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2020, και είναι ήδη βέβαιο πως η φετινή χρονιά θα κινηθεί ακόμη πιο ψηλά. Την προσπάθεια αυτή στηρίζει και η κυβέρνηση, προσφέροντας σημαντικά κίνητρα, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green