Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Πράγμα.

Η ομιλία του, που εντάσσεται στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής του στην Τσεχική Δημοκρατία ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, θα αναφέρεται σε ένα “σημείο καμπής της ΕΕ” και στις συνέπειές του στο ευρωπαϊκό μπλοκ, δήλωσαν αξιωματούχοι ενόψει της ομιλίας του.

Ο Σολτς είχε χρησιμοποιήσει την έκφραση “σημείο καμπής” προηγουμένως τον Φεβρουάριο για να αναφερθεί στον αντίκτυπο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην συνεπακόλουθη αλλαγή της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Ο καγκελάριος αναμένεται να εκφωνήσει 60λεπτη ομιλία στο ιστορικό κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου του Καρόλου, το οποίο ιδρύθηκε το 1348 και είναι ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη. Και η προκάτοχός του στην καγκελαρία Άγκελα Μέρκελ είχε εκφωνήσει ομιλία εκεί το 2008.

Στη συνέχεια ο Σολτς προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα. Οι συνομιλίες τους αναμένεται να επικεντρωθούν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, στον περιορισμό της χορήγησης βίζας στους Ρώσους τουρίστες και στις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Η Τσεχική Δημοκρατία ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου. Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να διεξαχθεί αύριο, Τρίτη, και μεθαύριο, Τετάρτη, και σύνοδος κορυφής της ΕΕ σχεδιάζεται να διεξαχθεί στην Τσεχία στις αρχές του Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα