Κλειστός από τις 01:00 GMT σήμερα 31 Αυγούστου έως και τις 01:00 GMT στις 3 Σεπτεμβρίου, θα παραμείνει ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, όπως ανακοίνωσε η Gazrpom,  εντείνοντας την οικονομική διαμάχη μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών και αυξάνοντας τις προοπτικές ύφεσης και συσσώρευσης ενέργειας σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες της περιοχής.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός επικαλείται εργασίες συντήρησης.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκφράζουν φόβους ότι η Μόσχα ενδέχεται να παρατείνει τη διακοπή λειτουργίας, ως  αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και κατηγόρησαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες ενέργειας ως «όπλο πολέμου». Η Μόσχα αρνείται ότι το κάνει αυτό.

Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: Εντείνεται η διαμάχη ΕΕ- Ρωσίας – Ανησυχία ενόψει του χειμώνα

Σε αντίθεση με τη 10ήμερη συντήρηση του Nord Stream 1 τον περασμένο μήνα, οι επικείμενες εργασίες ανακοινώθηκαν λιγότερο από δύο εβδομάδες νωρίτερα και εκτελούνται από την Gazprom και όχι από τη Nord Stream AG, εστιάζοντας στην τελευταία τουρμπίνα λειτουργίας στο σταθμό.

Η Μόσχα μείωσε την παροχή μέσω του Nord Stream 1 στο 40% της χωρητικότητας τον Ιούνιο και στο 20% τον Ιούλιο.

Παράλληλα, η Ρωσία έχει επίσης διακόψει πλήρως τον εφοδιασμό στη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Πολωνία και μείωσε τις ροές μέσω άλλων αγωγών.

«Δεδομένων των γεγονότων των τελευταίων μηνών, πιστεύουμε ότι η αγορά μπορεί να αγνοήσει τα σχόλια της Gazprom και να αρχίσει να εξετάζει εάν ο αγωγός μπορεί να μην επιστρέψει σε λειτουργία ή τουλάχιστον μπορεί να καθυστερήσει για οποιονδήποτε δεδομένο λόγο», δήλωσε ο Biraj Borkhataria, Αναπληρωτής Διευθυντής. Ευρωπαϊκής Έρευνας στη Royal Bank of Canada.

Διαβάστε επίσης: Φον ντερ Λάιεν: Να αποσυνδεθεί η τιμή του ρεύματος από το φυσικό αέριο

Το κλείσιμο της «στρόφιγγας» αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Διακοπή των παραδόσεων στην Engie

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης η Gazprom ανακοίνωσε ότι σταματά τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την γαλλική εταιρεία Engie λόγω αθέτησης πληρωμής για τις παραδόσεις που έγιναν τον Ιούλιο.

«Η Gazprom Export ενημέρωσε την Engie για την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών για τις παραδόσεις», ανέφερε ο ρωσικός όμιλος σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης στον λογαριασμό του στο Telegram.

Το διάταγμα Πούτιν

Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στα τέλη Μαρτίου, «απαγορεύεται η παράδοση φυσικού αερίου σε ξένο αγοραστή που δεν έχει καταβάλει πληρωμή εντός της καθορισμένης περιόδου που προβλέπεται στη σύμβαση». Επικαλούμενη το διάταγμα, η Gazprom υπογραμμίζει ότι δεν έλαβε σήμερα το σύνολο της οφειλής για τις παραδόσεις του Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια