Σιλό σιτηρών στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας, το Μικολάιβ, χτυπήθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη την Τρίτη, προκαλώντας φωτιά που εξακολουθούσε να καίει την Τετάρτη, ανακοίνωσε η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού του Μικολάιβ, σιλό σιτηρών σε μια εγκατάσταση υποδομής στην περιοχή Κοραμπέλνι, έπιασαν φωτιά», ανέφερε η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης στο Facebook την Τετάρτη, για να προσθέσει ότι «η κατάσβεση συνεχίζεται».

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικά σιτηρά: Eδεσε το πρώτο πλοίο σε λιμάνι στο Κέρας της Αφρικής [Video]

Δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες που δείχνουν τρύπες στις μεταλλικές στέγες τουλάχιστον δύο σιλό και πυροσβεστικές δυνάμεις να ρίχνουν νερό σε κατεστραμμένες εγκαταστάσεις. Μια έκταση 200 τετραγωνικών μέτρων είχε πληγεί, είπε, χωρίς να δώσει ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπάρχουν αρκετοί μεγάλοι τερματικοί σταθμοί σιτηρών στο Μικολάιβ, και ορισμένοι έχουν ήδη δεχθεί επίθεση κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Διαβάστε επίσης: Τρόφιμα: Σε προ πολέμου επίπεδα οι τιμές των σιτηρών

Ουκρανική αντεπίθεση

Η Ουκρανία διεξάγει μια αντεπίθεση στην περιοχή, η οποία βρίσκεται υπό συνεχή βομβαρδισμό τις τελευταίες εβδομάδες, επιδιώκοντας να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα από την πόλη Χερσώνα προς τα νοτιοανατολικά και την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μειώθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου και τον αποκλεισμό των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και προκαλώντας φόβους για ελλείψεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας άνοιξαν ξανά βάσει συμφωνίας που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου από τη Μόσχα και το Κίεβο και το αρμόδιο ουκρανικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι αυτά τα λιμάνια μπορούν να φορτώνουν και να στέλνουν στο εξωτερικό 100-150 φορτηγά πλοία το μήνα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι επιδίωξή τους είναι να ανοίξουν και το λιμάνι του Μικολάιβ για εξαγωγές σιτηρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα