Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, «έχασε και πάλι τη σύνδεση» με το ηλεκτρικό δίκτυο, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ειδικοί του οποίου βρίσκονται επί τόπου.

Η τελευταία γραμμή λειτουργίας «υπέστη βλάβη», εξήγησε ο ΙΑΕΑ, υπενθυμίζοντας πως οι τρεις άλλες είχαν «χαθεί προηγουμένως στη διάρκεια της σύγκρουσης».

Το περιστατικό αυτό συνέβη «έπειτα από νέους βομβαρδισμούς στη ζώνη», σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχαν οι ουκρανικές αρχές στην υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο σταθμός συνεχίζει ωστόσο να λειτουργεί «χάρη σε μια εφεδρική γραμμή», διευκρινίζει ο ΙΑΕΑ.

Στις 25 Αυγούστου ο πυρηνικός σταθμός, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, είχε αποσυνδεθεί πλήρως από το ουκρανικό δίκτυο για πρώτη φορά στην ιστορία του, προτού επανασυνδεθεί στη συνέχεια.

Η κατάσταση του σταθμού της Ζαπορίζια (νότια Ουκρανία) ανησυχεί πολλούς διεθνείς ηγέτες. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη ότι εξαπολύει βομβαρδισμούς με στόχο την περιοχή του σταθμού, και ότι κινδυνεύει να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών ενημερώνεται στο εξής σχεδόν σε πραγματικό χρόνο χάρη στην ομάδα της που έφθασε αυτή την εβδομάδα, με τον γενικό διευθυντή Ραφαέλ Γκρόσι να δηλώνει “πολύ ανήσυχος” για τον κίνδυνο ενός μεγάλου πυρηνικού δυστυχήματος.

Ο Γκρόσι αναχώρησε από τον σταθμό έπειτα από μερικές ώρες, όμως έξι ειδικοί παραμένουν επί τόπου, δύο από τους οποίους πρόκειται να παραμείνουν «με συνεχή τρόπο», μια παρουσία «εξαιρετικής σημασίας προκειμένου να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΙΑΕΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα