Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του Μεγάρου Μαξίμου το θέμα των παρακολουθήσεων, παρότι μεγάλο και αρκούντως διαβρωτικό της κυβερνητικής αξιοπιστίας εδώ και στο εξωτερικό, δεν αλλοιώνει τα βασικά χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης ούτε, κατά τη γνώμη τους, κλονίζει τη θέση του Πρωθυπουργού.

«Ηταν αλήθεια μια σοβαρή γρατzουνιά» μας είπε ένας εκ των συνεργατών του, για να προσθέσει ωστόσο πως πεποίθησή τους είναι ότι «οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα δεν θα κριθούν από αυτή την υπόθεση».

Και αυτό γιατί επιμένουν στην αρχική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν γνώριζε, πως ήταν λάθος και ότι αν είχε ερωτηθεί θα είχε αποτρέψει την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη.

Πιστεύουν ακόμα ότι αντέδρασαν θεσμικά, αποδέχθηκαν την εκκίνηση των σχετικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, συμφώνησαν με την πρόταση της αντιπολίτευσης για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και αποκρούουν τις αιτιάσεις εκείνων που τους κατηγορούν ότι οι υπαίτιοι οχυρώθηκαν πίσω από το απόρρητο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ακόμα και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Και του Κώστα Καραμανλή την παρέμβαση στα Ανώγεια, επίσης, δεν αξιολογούν ως ιδιαιτέρως κρίσιμη, τη θεωρούν εντός πλαισίου, ότι είπε τα αυτονόητα, πως δεν εγείρει θέματα, σπεύδοντας βεβαίως να θυμίσουν τη μακρά αφωνία του, όπως και την ανοχή που επέδειξε σε άλλα μείζονα, κατ’ αυτούς, θέματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι ότι ενθαρρύνθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματά τους, που δεν δείχνουν σοβαρή μεταβολή των εκλογικών συσχετισμών, παρά μόνο αλλαγή των σχέσεων μεταξύ των κομμάτων.

Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας δύσκολα πια επιτυγχάνεται και ακόμα πιο δύσκολα αποκαθίστανται οι σχέσεις με τον μέχρι πρότινος δυνάμει σύμμαχο Νίκο Ανδρουλάκη του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αποδέχονται, με άλλα λόγια, ότι η προηγούμενη ηγεμονική θέση του Πρωθυπουργού στο πολιτικό σκηνικό έχει τρωθεί, αλλά παρά ταύτα βεβαιώνουν ότι ο ίδιος δεν νιώθει κλονισμένος, παρά μάχιμος και έτοιμος για εξορμήσεις, εντός και εκτός της χώρας.

Για τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τα περισσότερα θα κριθούν στην οικονομία, και ιδιαιτέρως στα καυτά μέτωπα της ενέργειας και της ακρίβειας. Και εκεί θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης πλεονεκτεί έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, επειδή, όπως λένε, έχει κριθεί στη διαχείριση κρίσεων και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Επιπλέον επικαλούνται τις έρευνες των διαθέσεων της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τις οποίες η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν συγκινεί, ούτε κινητοποιεί.

Γίνεται φανερό από τα παραπάνω ότι μετά το πρώτο σοκ ο κύκλος του κ. Μητσοτάκη προσπαθεί να αναλάβει και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων, να ξεφύγει από τα δίχτυα των σκοτεινών παρακολουθήσεων που έστησαν στενοί συνεργάτες του και να απαλλαγεί από την υπόθεση που έφθειρε την αξιοπιστία του.

Αν, όπως λένε οι ίδιοι, δεν υπάρξουν νέες αποκαλύψεις και επιβεβαιωθεί ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, ο οποίος ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας φέρεται να δήλωσε ότι δεν έχουν γίνει άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, θα μπορεί να ελπίζει σε ανάκτηση του χαμένου εδάφους από αυτή την τόσο προβληματική για τη Δημοκρατία μας υπόθεση.

Αν και, όπως λέει ένας απόμαχος της πολιτικής, αυτή η υπόθεση θα τον καταδιώκει μέχρι να σβήσει ο ήλιος…

Πηγή: Έντυπη έκδοση «Το Βήμα της Κυριακής»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion