
Μπορεί η πανδημία να όξυνε τα ψηφιακά αντανακλαστικά των ελληνικών επιχειρήσεων, ωστόσο, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, εξακολουθούν να εμφανίζουν υστέρηση στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών. Ειδικά στις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η διείσδυση των νέων τεχνολογιών παραμένει αδύναμη, συγκρινόμενη με τις επιδόσεις των κρατών – μελών της Ε.Ε.
Η Ελλάδα τερματίζει μόλις στην τέταρτη θέση από το τέλος και συγκεκριμένα 24η, ανάμεσα στα 27 ευρωπαϊκά κράτη στον Δείκτη Ψηφιακής Έντασης των επιχειρήσεων (Digital Intensity Index-DII 2021). Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες εμφανίζουν πολύ χαμηλό DII, γεγονός που υποδηλώνει χαμηλό ποσοστό εταιρικών επενδύσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες.
Διαβάστε επίσης: Οι ψηφιακές τεχνολογίες ως απάντηση για την επόμενη ημέρα
Η χώρα μας ξεπερνά στον Δείκτη Ψηφιακής Έντασης των επιχειρήσεων μόνο την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που είναι οι τρεις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις. Αδύναμες, αν και καλύτερες από αυτές της Ελλάδας, είναι και οι επιδόσεις της Λετονίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.
«Η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά τους. Η κρίση που προκλήθηκε από τον COVID-19 έδειξε επίσης ότι η ψηφιοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της οικονομικής ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων», σχολιάζει η Eurostat, η οποία δημοσιοποίησε τα σχετικά στοιχεία.
Υστερεί η Ευρώπη συνολικά
Ο DII μετρά τη χρήση διαφορετικών ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις και η βαθμολογία του (0-12) καθορίζεται από το πόσες από τις 12 επιλεγμένες ψηφιακές τεχνολογίες χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ψηφιακή ένταση της επιχείρησης, που κυμαίνεται από πολύ χαμηλή έως πολύ υψηλή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2021, το ποσοστό των επιχειρήσεων της Ε.Ε., που είχε φτάσει σε ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, ήταν 56%.
Από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), το 55% έφτασε σε ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης σε σύγκριση με το 88% των μεγάλων επιχειρήσεων.
Στο μεταξύ, μόνο το 3% των ΜμΕ της Ε.Ε. έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης, ενώ το 18% κινήθηκε σε υψηλό επίπεδο. Οι περισσότερες από τις ΜμΕ κατέγραψαν χαμηλά (34%) ή πολύ χαμηλά (45%) επίπεδα ψηφιακής έντασης.
Σύμφωνα με έναν από τους στόχους του Digital Compass – το όραμα της Ε.Ε. για τη δεκαετία του ψηφιακού μετασχηματισμού – περισσότερες από το 90% των ΜμΕ της Ε.Ε. θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έως το 2030.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που έφτασαν σε πολύ υψηλό επίπεδο DII ήταν στη Φινλανδία, τη Δανία και τη Μάλτα (10%) και τη Σουηδία (9%). Εν τω μεταξύ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία υστερούσαν με περίπου τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλή ψηφιακή ένταση (77% και 74%, αντίστοιχα).


Latest News

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος