Στρατηγικό σχέδιο με πολυεπίπεδες δράσεις περιλαμβάνει το κυβερνητικό πλάνο για την παροχή φθηνής στέγης. Βασική στόχευση του σχεδίου είναι οι κρατικές ενισχύσεις να φθάσουν άμεσα στους δικαιούχους, ώστε να αποδώσουν καρπούς το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που θα «αποκαλύψει» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις που θα δίνουν λύση στο μείζον πρόβλημα των ακριβών ενοικίων που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά και ειδικά τα νέα ζευγάρια.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΘ: Μέτρα για νοικοκυριά, συνταξιούχους και επαγγελματίες

Οι πληροφορίες θέτουν ως χρονικό ορόσημο εφαρμογής το επόμενο έτος και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το αποθεματικό ύψους 1,5 δισ. ευρώ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Η ειδική ομάδα η οποία έχει συσταθεί σε συνεργασία με στελέχη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο έχουν επεξεργαστεί διάφορες προτάσεις για την υλοποίηση πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας σε φθηνότερα ακίνητα.

Διαβάστε επίσης: Αγορά κατοικίας: «24 χρόνια δουλειάς για ένα δυάρι…»

Στόχος των επικείμενων εξαγγελιών θα είναι οι νέοι χαμηλού αλλά και μεσαίου εισοδήματος, οι άνεργοι, αλλά και οι φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται εκτός του τόπου κατοικίας και πληρώνουν ενοίκιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δικαιούχοι θα είναι νέοι έως 29 ετών και νέα ζευγάρια, ενώ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Για τους όρους στήριξης των δικαιούχων θα είναι πιο ευνοϊκοί όταν πρόκειται για ζευγάρι όπου εργάζονται και οι δύο, ενώ θα υπάρχουν ακόμη ευνοϊκότερες πρόνοιες για ειδικές κατηγορίες όπως ζευγάρι ανέργων ή μονογονεϊκή οικογένεια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση-ενοικίαση κοινωνικών με ΣΔΙΤ, την επιδότηση ενοικίου και την επιχορήγηση δανείου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Ανακαινίσεις

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές θα λάβουν χρηματικά ποσά για ανακαινίσεις παλαιών ακινήτων, τα οποία δεν μπορούν να κατοικηθούν ή και θα λάβουν επιδότηση ενοικίου. Στις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί τα αρμόδια στελέχη είναι οι εν λόγω ενισχύσεις να έχουν διπλή μορφή. Δηλαδή, είτε θα χορηγηθούν ως κρατική επιχορήγηση, είτε ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000-30.000 ευρώ, με προσαύξηση περίπου 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να φτάσει τα 10-15 έτη. Πηγές αναφέρουν ότι οι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος θα είναι οι νέοι κάτω των 30 ετών και νέα ζευγάρια, ενώ θα προβλέπονται και εισοδηματικά κριτήρια.

Βασιζόμενο και στο μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, το σχέδιο έχει σκοπό να δώσει την ευκαιρία για την αγορά ακινήτου σε εργαζομένους που δεν μπορούν να καταβάλουν ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό αγοράς ενός σπιτιού ή και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Ως προς το ενοίκιο, το γενικότερο πλαίσιο είναι να πληρώνουν το ενοίκιο που θα συμφωνήσουν με τον ΟΑΕΔ, διατηρώντας τη δυνατότητα να αγοράσουν το ακίνητο το οποίο νοικιάζουν σε προκαθορισμένο χρόνο και με προνομιακό τίμημα λαμβάνοντας άτοκο δάνειο. Ο χρόνος ούτως ώστε ο ενοικιαστής να μπορέσει να αγοράσει το ακίνητο ακινήτου καθορίζεται με βάση τη συμφωνία που έχει κάνει με τον Οργανισμό.

Τα ακίνητα του Δημοσίου

Ετσι, στο μυαλό της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ περιλαμβάνει την εκμίσθωση ακινήτων, την ανοικοδόμηση με δαπάνες του μισθωτή, τη δυνατότητα αγοράς ακινήτων από τη ΔΥΠΑ, αλλά και τη σύμπραξη με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση νέων ακινήτων. Σε πρώτο πλάνο για να δοθούν μπαίνουν 200 οικόπεδα, 100 κτίρια και 100 κενά καταστήματα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην ΟΑΕΔ. Στο νέο πακέτο στεγαστικής πολιτικής φέρεται να περιλαμβάνεται η δυνατότητα του Οργανισμού:

  • να εκμισθώνει οικόπεδά του για ανάπτυξη κατοικιών μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ με ιδιώτες
  • να αγοράζει κατάλληλα οικόπεδα εντός των οποίων θα αναπτύσσονται ακίνητα
  • να παραχωρεί σπίτια σε ανέργους ή και νέους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σε μερικά χρόνια με συγκεκριμένες προϋποθέσεις το σπίτι να περνά στον ενοικιαστή με τη μέθοδο «rent to own» ή και
  • να προχωρά σε επιδότηση ενοικίου ή και
  • να προχωρά σε επιδότηση επιτοκίου στεγαστικού δανείου ή και
  • να επιδοτεί την αγορά πρώτης κατοικίας και
  • να ανακαινίζει υπάρχοντα κτίρια ώστε αυτά να διατεθούν στη συνέχεια σε εργαζομένους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων