79ο Φεστιβάλ

 Βενετία, αποστολή 

 Κατά την διάρκεια του πρώτου Σαββατοκύριακου διεξαγωγής του,  το φεστιβάλ Βενετίας πνίγηκε από κόσμο συγκεντρώνοντας ακόμα περισσότερους επισκέπτες από αυτούς που είχε τις προηγούμενες τρεις μέρες. Απευθυνόμενο σε όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως προς το νέο κοινό το φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία ενός περάσματος από τα μέρη του τα Σαββατοκύριακα. Οπότε οι ουρές που δημιουργήθηκαν το περασμένο διήμερο στην προβλήτα Β της στάσης Σαν Ζακαρία του βαπορέτο με προορισμό το Καζίνο στο Λίντο,  ήταν τόσο μεγάλες που κάλυπταν ακόμα και την πρώτη γέφυρα του κεντρικού παραλιακού δρόμου.

Την ίδια ώρα η κινηματογραφική προσφορά της φετινής διοργάνωσης, δείχνει πολύ ανεβασμένη συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Ανάμεσα στις ταινίες που προκάλεσαν ενθουσιασμό και ολόψυχα χειροκροτήματα μετά το τέλος της προβολής τους θα βρούμε την «Φάλαινα» (The whale) του πάντα προκλητικού Ντάρεν Αρονόφσκι με έναν κυριολεκτικά αποκαλυπτικό Μπρένταν Φρέιζερ στον ρόλο του… τίτλου.

Ο ήρωας του ο Τσάρλι, είναι τόσο παχύσαρκος, κυριολεκτικά ένα βουνό από κρέας, που μοιάζει με εξωπραγματικό πλάσμα. Οσο γκροτέσκα όμως είναι η εικόνα του άλλο τόσο βάρος κουβαλά η ψυχή του, Ένα τεράστιο φορτίο πόνου, ο λόγος για τον οποίο παράτησε τον εαυτό του με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μια ανθρώπινη φάλαινα.

 Η ιστορία του Τσάρλι, ενός πανέξυπνου καθηγητή πανεπιστημίου που διδάσκει μέσω διαδικτύου με βάση το σπίτι του από το οποίο δεν βγαίνει ποτέ, συναρτάται με την οικογένειά του, την πρώην γυναίκα του (Σαμάνθα Μόρτον) και την ατίθαση κόρη του (Σέιντι Σινκ). Οι περισσότερες σκηνές της ταινίας είναι σπαρακτικά τραγικές όμως ο Αρονόφσκι τις διαχειρίζεται προσεχτικά προσθέτοντας ενίοτε στάλες χιούμορ το οποίο προέρχεται  από την εξυπνάδα του εξωφρενικά παχύσαρκου αλλά και εξαιρετικά ιδιοφυούς Τσάρλι.  

 Από μόνη της η ερμηνεία του Μπρένταν Φρέιζερ (που προφανώς δούλεψε με προσθετικό μακιγιάζ) είναι τόσο πετυχημένη που προσθέτει τεράστιο κύρος στην ταινία η οποία βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Σάμιουελ Ντ. Χάντερ που έκανε και την διασκευή του σεναρίου. Η «Φάλαινα» πολύ δύσκολα θα λείπει από τα βραβεία του ερχόμενου Σαββάτου, αν και υπάρχουν ακόμα αρκετές ταινίες ως το τέλος.

 Ακόμα και αν δεν κερδίσει το Copa Volpi καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, ο Φρέιζερ αργότερα είναι πολύ πιθανό να δει να τον περιμένει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ όπως έχει συμβεί με ηθοποιούς άλλων ταινιών του Αρονόφσκι που έκαναν πρεμιέρα στην Βενετία: όχι μόνο η  Νάταλι Πόρτμαν που κέρδισε το Οσκαρ Α ρόλου για τον «Μαύρο κύκνο» αλλά και οι Μικι Ρουρκ, Μαρίζα Τομέι που προτάθηκαν για το Α και το Β ρόλου αντιστοίχως για τον «Παλαιστή».

Πηγή: tovima.gr
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus