Εχει ιδέες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ευρώπη, αλλά δυστυχώς για την Ελλάδα τις εμπνεύστηκε με καθυστέρηση 10 ετών. Η ΕΕ χρειάζεται να δημιουργήσει ένα νέο «ταμείο» για τη διαχείριση της ύφεσης στα κράτη-μέλη και τη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων, εκτιμά το Ταμείο, προτείνοντας την επείγουσα αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας «εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών κινδύνων και με δεδομένα τα υψηλά χρέη της Ενωσης».

Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός ασκεί κριτική στις Βρυξέλλες για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα δημόσια οικονομικά της. «Το Σύμφωνο έχει αποτύχει στη βασική του υποχρέωση να αποτρέψει τους δημοσιονομικούς κινδύνους» αποφαίνεται το ΔΝΤ. Ως εκ τούτου η ΕΕ «θα πρέπει να αποκτήσει έναν νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό που θα αντλεί κεφάλαια από την κοινή έκδοση χρέους και τις νέες ροές εισοδήματος, κατά τα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης των 800 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας».

Διαβάστε επίσης – ΔΝΤ: Καλεί την ΕΕ να αναθεωρήσει τη δημοσιονομική της πολιτική

Η ύφεση καραδοκεί

Η αναθεώρηση δεν περιμένει. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει μια «αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που θα επιτρέψουν την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και θα εξασφαλίσουν μια καλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση των κρίσεων», μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής των «Financial Times» Σαμ Φλέμινγκ. «Η αναμόρφωση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου δεν μπορεί να περιμένει. Πολλαπλά και πρωτοφανή σοκ ενσκήπτουν, η ύφεση λόγω της ενεργειακής κρίσης καραδοκεί και τα επιτόκια ανεβαίνουν» σημειώνουν οι επιτελείς του ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης – Προσοχή στο… κενό: Τι δείχνουν τα spreads των χωρών του νότου

Εν τω μεταξύ το πλήγμα στα εισοδήματα των νοικοκυριών ίσως πυροδοτήσει πιέσεις για νέο κοινό δανεισμό της ΕΕ, πέρα από το υπάρχον Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά αντί για τη θεσμοθέτηση ενός διαρκούς μηχανισμού δημοσιονομικής εξισορρόπησης, οι βόρειες χώρες της ΕΕ προτίμησαν τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU), ενός «εργαλείου» με εφάπαξ χρηματοδότηση και ειδικό σκοπό: την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Οι χώρες του Νότου

Η πρόταση που έκαναν στις αρχές του έτους κάποιοι ηγέτες κρατών-μελών του Νότου για να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα εξασφαλίζει επιπλέον δανεισμό όταν χρειάζεται, έπεσε στο κενό. «Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ΕΕ χρειάζεται τώρα να υιοθετήσει έναν διαρκή μηχανισμό σταθεροποίησης των οικονομιών ο οποίος θα συνοδεύεται από μια αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να διατηρούν ελλείμματα 3% και χρέη 60% του ΑΕΠ» σημειώνει ο ρεπόρτερ των «FT».

Τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου δίχως να καταργήσει τα όρια για τα ελλείμματα και τα χρέη. Αντ’ αυτού θα ανέχεται την παραβίασή τους αν το χρέος κρίνεται «βιώσιμο», σημειώνεται στο ρεπορτάζ. Αλλά το ΔΝΤ εκτιμά ότι «η ΕΕ χρειάζεται ανανεωμένους κανόνες που θα επιτρέπουν τολμηρές, γρήγορες και αξιόπιστες πολιτικές πράξεις, δίχως να θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών». Ως εκ τούτου «είναι κρίσιμο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αύξησης των δημοσιονομικών αποθεμάτων, που θα αποτρέπει το ξέσπασμα αποσταθεροποιητικών κρίσεων χρέους, απειλητικών και για την ίδια την υπόσταση της ΕΕ».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή