Υπέρ της λύσης για καθορισμό ανώτατης τιμής στο Ολλανδικό TTF και κατά της επιβολής πλαφόν στην προμήθεια του Ρωσικού φυσικού αερίου τάσσεται η ελληνική πλευρά, διαφοροποιώντας την πολιτική της σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Με δηλώσεις του στο protothema.gr ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας K. Σκρέκας αναφέρει ότι θα υποστηρίξει αυτή την θέση στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.

Η έκτακτη συνεδρίαση

Η ενεργειακή κρίση πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν για ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Προς «ναυάγιο» το σχέδιο φον ντερ Λάιεν

Στόχος της συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, είναι η επίτευξη συμφωνίας σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Τα κράτη – μέλη

Μετά την Τσεχία που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι διαφωνεί με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο και όχι μια αποτελεσματική λύση, την σκυτάλη πήραν σήμερα και άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία ενώ σοβαρές ενστάσεις διατυπώνει και η ελληνική πλευρά.

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι είναι «σκεπτική» σχετικά με την ιδέα.

Όπως διαπιστώνει το Politico, «οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες απέναντι στις ιδέες της φον ντερ Λάιεν για την ενεργειακή κρίση». Παρά τη συμφωνία που διαφαίνεται σε κάποια από τα πέντε βασικά μέτρα – όπως στην ενίσχυση των εταιρειών κοινής ωφέλειας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν – υπάρχουν και άλλα που προκαλούν έντονες αντιδράσεις.

Ξιφαράς: Το TTF δεν είναι αξιόπιστος δείκτης

Από την άλλη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς επισημαίνει ότι ο δείκτης που χρησιμοποιείται σήμερα (είναι το ολλανδικό TTF) δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, είναι αναξιόπιστος και οδηγεί, λόγω κερδοσκοπικών κινήσεων, σε εξαιρετικά υψηλές τιμές.

Ειδικότερα, ο κ. Ξιφαράς επισημαίνει τα εξής: Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει προτάσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και των μελλοντικών προκλήσεων. Η εκτίμησή μου είναι -και υποστηρίζεται από τα γεγονότα- ότι το TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και πρέπει να αποδεχτούμε ότι πρέπει να πάψει να είναι το κύριο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η τρέχουσα προσφορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου που έχουν ήδη επιτευχθεί θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κερδοσκοπία που προκαλείται από τις συναλλαγές παραγώγων που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος του φυσικού αερίου. Ο όγκος του φυσικού αερίου που διακινείται στο TTF είναι 100 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο του φυσικού αερίου που διακινείται στην ολλανδική αγορά.

Η ανισορροπία ξεκίνησε ήδη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτός ο δείκτης δεν είναι πλέον αξιόπιστος. Προφανώς, θα είναι πιο αποτελεσματικό για την ΕΕ να δημιουργήσει έναν νέο δείκτη αγοράς με αναφορά που βασίζεται στο πραγματικό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια