Παρότι το ενεργειακό κόστος «καίει» τον όμιλο Fourlis, καθώς έχει διπλασιαστεί συγκριτικά με το 2019, ο καλός Ιούλιος και ο ακόμη καλύτερος Αύγουστος δίνουν αισιοδοξία στη διοίκηση ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει θετικά.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος, κ. Βασίλης Φουρλής, κατά την διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης αναλυτών και εκπροσώπων των ΜΜΕ, με αφορμή την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων του, ο όμιλος θα κλείσει το 2022 με πωλήσεις κοντά στα 500 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων που θα κυμαίνονται μεταξύ 2,5% και 3% του τζίρου.

Πάνω από το 2019

Χωρίς να υποτιμάται το γενικότερο οικονομικό κλίμα και οι πληθωριστικές πιέσεις, οι αισιόδοξες προβλέψεις για εφέτος εδράζονται στις επιδόσεις τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του ομίλου έτρεξαν με ρυθμό 6% πάνω από τα περσινά επίπεδα και 7% συγκριτικά με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019.

Στα 750 εκατ. ευρώ το 2025

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ομίλου είναι αυξηθεί ο τζίρος μόνο από τη λιανική στα 750 εκατ. έως το 2025, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από τις πωλήσεις των καταστημάτων IKEA, τα 250 εκατ. ευρώ από την αλυσίδα αθλητικών ειδών Intersport, ενώ 50 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει η δραστηριότητα του τρίτου «πυλώνα», της Holland & Barrett.

Για το 2025 τα κέρδη προ φόρων εκτιμάται ότι θα αγγίζουν το 8% του τζίρου, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες θα περιοριστούν σε 35% από 44,4%.

8-10 εκατ. ευρώ χαμένα λόγω stock

Εκτός από την πρόκληση του ενεργειακού κόστους (το 2019 ήταν πάνω από 6 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους ενώ το 2022 φτάνει τα 4,6 εκατ. ευρώ μόνο στο α’ εξάμηνο) ο όμιλος αντιμετωπίζει και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αν και σταδιακά καταγράφεται βελτίωση.

Θέμα με το stock υπάρχει πλέον μόνο στα καταστήματα ΙΚΕΑ, καθώς στα αθλητικά είδη έχει αποκατασταθεί πλήρως η ροή.

Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Πεταλά, διευθύνοντα σύμβουλο της Fourlis Group, οι ελλείψεις στο προϊοντικό της μίγμα των IKEA μεταφράζονται σε απώλεια τζίρου συνολικού ύψους 8-10 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αυτήν τη στιγμή, οι ελλείψεις στα ΙΚΕΑ υπολογίζεται ότι αγγίζουν το 10% των κωδικολογίου, ωστόσο προβλέπεται ότι η κατάσταση βελτιωθεί τους επόμενους μήνες.

Επενδύσεις 20-22 εκατ. ευρώ

Ο CEO του ομίλου ανέφερε επίσης ότι οι επενδύσεις θα κυμανθούν φέτος μεταξύ των 20 και 22 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός του ομίλου αγγίζει τα 213 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 123 εκατ. ευρώ αφορούν τις εμπορικές δραστηριότητες μόνο.

Στο τέλος του έτους τα πρώτα καταστήματα Holland & Barrett

Τα πρώτα ένα ή δύο καταστήματα Holland & Barrett, εταιρεία πώλησης προϊόντων ευεξίας, αναμένεται να λειτουργήσουν στο τέλος της χρονιάς, ενώ το πλάνο ανάπτυξης του δικτύου στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία περιλαμβάνει 100 σημεία πώλησης τα επόμενα 5-7 έτη.

Η βρετανική αλυσίδα προϊόντων ευεξίας και τροφίμων, Holland & Barrett, ιδρύθηκε το 1870 και το δίκτυό της υπερβαίνει τα 1.600 καταστήματα σε 18 χώρες του κόσμου.

Τρία νέα ΙΚΕΑ

Η αναδιοργάνωση των καταστημάτων ΙΚΕΑ συνεχίζεται στο πλαίσιο του συνολικού μετασχηματισμού του ομίλου βάσει του στρατηγικού πλάνου για την περίοδο 2020-2025.

Στο τέλος του 2023 θα ανοίξει το νέο μεσαίου μεγέθους κατάστημα στην Πάτρα, για να ακολουθήσουν διαδοχικά το Ηράκλειο και το Ελληνικό, μέχρι το 2025.

Επιπλέον αναδιοργανώνεται η λειτουργία και των μεγάλων IKEA σε Λάρισα και Ιωάννινα, ενώ θα ακολουθήσουν και τα δύο καταστήματα της Αθήνας (αεροδρόμιο και Κηφισός).

Αναβαθμίζεται η Intersport

Στην Intersport συνεχίζονται οι ανακαινίσεις στο δίκτυο των 120 καταστημάτων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, η επένδυση στο online και o επαναπροσδιορισμός του προϊοντικού μίγματος. Παράλληλα, σχεδιάζονται νέα καταστήματα, όπως αυτό στο Ελληνικό.

Στην Τουρκία όπου η δραστηριότητα έχει πάψει να παράγει ζημιές  ο κλάδος αθλητικών ειδών του ομίλου μετράει πλέον 12 σημεία Intersport και 3 σημεία The Athlete’s Foot.

Παρά ταύτα ο όμιλος αναζητά «εναλλακτικές» για τη συγκεκριμένη αγορά, όπως σημείωσε ο κ. Φουρλής.

Fourlis Retail Hub

Στο τέλος του 2023 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στην Αθήνα το Fourlis Retail Hub, εγκαταστάσεις στις οποίες θα μεταφερθεί η διοίκηση του ομίλου και που θα περιλαμβάνουν κέντρο εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και πειραματικά καταστήματα.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2023 η δημόσια εγγραφή της Trade Estates

Εξάλλου, μέχρι το καλοκαίρι του 2023 πρόκειται να γίνει η δημόσια εγγραφή της Trade Estates, όπως ειπώθηκε στην ενημέρωση.

Η εταιρεία, στην οποία έχει επενδύσει στρατηγικά η Autohellas του ομίλου Βασιλάκη, έχει ανακοινώσει μια σειρά συμφωνιών και εξαγορών.

Στο χαρτοφυλάκιο συμπεριλαμβάνονται ήδη περιουσιακά στοιχεία αξίας 300 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 150 εκατ. ευρώ αφορούν σε έργα που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις