Την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap αποτυπώνει η εξέλιξη του δείκτη «φόβου» του ΚΕΠΕ.

Ειδικότερα, η τιμή του δείκτη KEPE GRIV τον Αύγουστο του 2022 έφτασε το 31,62% στις 31/8/2022 από 28,19% στις 29/7/2022.

Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε τον Αύγουστο του 2022 φτάνοντας το 31,16% από 26,93% τον Ιούλιο του 2022.

Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,61%.

Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Ο σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Μάιο του 2022,2 ο ΣΔΠ σημείωσε άνοδο, σε συνέχεια της οριακής πτώσης της προηγούμενης περιόδου
αναφοράς, και κινείται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο για το σύνολο της περιόδου εξέτασης. Η εν λόγω εξέλιξη φαίνεται να αποτελεί συνέχεια της εν γένει ανοδικής πορείας που ακολουθεί ο ΣΔΠ από τα μέσα του 2020 και έπειτα.

Σε αυτή τη βάση, θεωρείται ότι αντανακλά τη συνεχιζόμενη διαμόρφωση θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για τη διατήρηση ενός συνολικά ευνοϊκού οικονομικού κλίματος. Παράλληλα, καταδεικνύει ότι δεν υπερισχύουν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση που συνδέονται με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν καθιστούν αναγκαία την επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία