Με τον τραπεζικό κλάδο και τον ΟΤΕ το ελληνικό χρηματιστήριο ανέκτησε πάνω από 15 μονάδες από το προσφάτως χαμένο έδαφος, θέτοντας έτσι τις βάσεις για ένα καλύτερο κλείσιμο του εννεαμήνου του 2022.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,93% στις 841,91 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει στα 71 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες όμως 0,34%, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει με άνοδο 2,91%.

Η ισχυρή άνοδος σε συνδυασμό με τον αυξημένο τζίρο έδωσε νέα φτερά στο ΧΑ, το οποίο όχι μόνο διαπέρασε με χαρακτηριστική ευκολία την αντίσταση των 832 μονάδων αλλά αποκατέστησε την επαφή του με τις 850 μονάδες.

Η αγορά

Άλλωστε, οι αγοραστές, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, είχαν δείξει τις προθέσεις τους από το τελευταίο δίωρο της χθεσινής συνεδρίασης, αποτυπώνοντας τις προσδοκίες που δημιούργησαν για τα έσοδα του οι τελευταίες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτή η προοπτική δίνει μεγάλα περιθώρια σε ένα κλάδο που οδηγεί την κατεύθυνση της αγοράς, αλλά στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Οι καλύτερες επιδόσεις του τραπεζικού κλάδου στο μέτωπο των ισολογισμών άλλωστε θα βελτιώσει και τα περιθώρια του για στήριξη της οικονομίας, η οποία εισέρχεται, αν δεν έχει εισέλθει ήδη, σε ένα δύσκολο μονοπάτι ενεργειακής κρίσης. Βέβαια, το κλίμα παραμένει εύθραυστο, εντούτοις τα παραπάνω μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Τώρα το βλέμμα στρέφεται στην παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα φανεί εάν η δημοσιονομική σύνεση θυσιαστεί στον προεκλογικό προσανατολισμό. Ο Κ. Μητσοτάκης και να απευθυνθεί στην κοινωνία που φοβάται ότι έρχονται χειρότερα αλλά και να αλλάξει η ατζέντα που καθημερινά μονοπωλείται από ειδήσεις για τις υποκλοπές, ανεβάζοντας τον πολιτικό κίνδυνο και στο ΧΑ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Εθνική ξεχώρισε με το +6,37% που σημείωσε, με τον ΟΤΕ, τη Motor Oil, την Πειραιώς, αλλά και τις Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Coca Cola, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ και Aegean να ακολουθούν με σημαντικά κέρδη.

Ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ, ενώ πτωτικά έκλεισαν ΕΥΔΑΠ και Τιτάν. Ο Σαράντης ολοκλήρωσε στο -1,54%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών