Με την αβεβαιότητα να συνεχίζεται και την εξάρτηση από τη ρωσική μονάδα παραγωγής να παραμένει ισχυρή, το διοικητικό επιτελείο της Frigoglass εξακολουθεί να αναζητά τον κατάλληλο συνδυασμό μέτρων προκειμένου να βελτιωθεί η κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας και να ενισχυθεί η ρευστότητά της.

Μεταξύ των οικονομικών επιλογών τις οποίες απεργάζεται η διοίκηση σε συνεργασία με χρηματοοικονομικούς συμβούλους είναι και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νίκος Μαμουλής κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση ωστόσο, η τροφοδοσία της δυτικής Ευρώπης από το ρωσικό εργοστάσιο της εταιρείας μέχρι πρόσφατα δεν είχε σταματήσει, έστω και με κάποιες δυσκολίες.

Εν τω μεταξύ στη Ρουμανία έχει δημιουργηθεί μια πλήρης μονάδα παραγωγής με ενοικιασμένα μηχανήματα, η οποία εξυπηρετεί τους πελάτες της Ευρώπης μέχρι να κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Την ίδια ώρα η εταιρεία εξετάζει την πιθανή συνεργασία με τη θυγατρική της Coca – Cola HBC στη Ρωσία, η οποία θα παράγει πλέον μόνο τοπικά σήματα.

Η υαλουργία στηρίζει την κερδοφορία

Η εταιρεία είδε τα λειτουργικά της κέρδη να υποχωρούν κατά 29,4% το α’ τρίμηνο του 2022 παρά την αύξηση κατά 24,6% των πωλήσεών της, ενώ οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 2,1 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών ύψους 1,2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η μείωση των πωλήσεων, οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές πρώτων υλών και στο κόστος μεταφοράς στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης έχουν επηρεάσει τις επιδόσεις και τα αποτελέσματα και του εξαμήνου που θα δημοσιευθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η δραστηριότητα της υαλουργίας είναι η μόνη πηγή στήριξης της κερδοφορίας του ομίλου το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τη διοίκηση.

Η αποζημίωση για την πυρκαγιά στη Ρουμανία

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο της εταιρείας στη Ρουμανία, σε συνέχεια της έναρξης των εργασιών κατασκευής τον Μάιο του 2022.

Η εταιρεία έχει έρθει σε οριστική συμφωνία με το συνασφαλιστικό σχήμα που είχε αναλάβει την ασφαλιστική κάλυψη αναφορικά με το περιστατικό πυρκαγιάς που σημειώθηκε στο εργοστάσιο της στη Ρουμανία.

Η συνολική αποζημίωση ανέρχεται σε 61,6 εκατ. ευρώ. Τα 42 εκατ. ευρώ αφορούν τις υλικές ζημιές και τα 19,6 εκατ. ευρώ την αποζημίωση από τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τα διαφυγόντα κέρδη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις