Σε ακραίο κίνδυνο μπορούν να θέσουν την παγκόσμια αγροτική παραγωγή οι όλο και συχνότεροι καύσωνες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβούλων Verisk Maplecroft.

Μεγάλες παραγωγοί τροφίμων στο «κόκκινο»

Το θερμικό στρες, το οποίο συνδυάζει τις υψηλές θερμοκρασίες με τη δυσκολία εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, έχει ήδη οδηγήσει στο επίπεδο του «ακραίου κινδύνου» σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, του παγκόσμιου γίγαντα στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Πόσο θα αυξηθούν έως το 2100 οι καύσωνες

Με βάση το σενάριο της ανόδου της θερμοκρασίας από το 2045 κατά 2°C σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, 64 χώρες, που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 71% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, θα επηρεαστούν από αυτόν τον «ακραίο κίνδυνο».

Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Καύσωνας και ξηρασία απειλούν την οικονομία

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι μεγάλες παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, πέραν της Ινδίας, η Κίνα, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ.

«Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία, θα είναι πιο ευάλωτοι στη μελλοντική υπερθέρμανση», σχολίασε ο διευθυντής κλίματος και ανθεκτικότητας στη Verisk Maplecroft σε σχέση με τα συμπεράσματα της μελέτης, επισημαίνοντας ότι με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και το θερμικό στρες, θα επηρεαστεί η παραγωγή σε χώρες με πιο εύκρατο κλίμα.

Σε κίνδυνο οικονομικές ισορροπίες και κοινωνική σταθερότητα

Η Ινδία, η οποία αντιπροσωπεύει το 12% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων το 2020, βρίσκεται ήδη στο επίπεδο του «ακραίου κινδύνου». Και σε τέτοιες χώρες ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού απασχολείται στη γεωργία.

Ως εκ τούτου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να έχουν συνέπειες στην παραγωγικότητα και να επηρεάσουν έμμεσα τις θεμελιώδεις οικονομικές ισορροπίες ορισμένων χωρών, οδηγώντας σε κρίσεις με πιθανές συνέπειες για την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα.

Οι πιο ευάλωτες χώρες

Στις προβλέψεις για το 2045, εννέα από τις 10 πιο ευάλωτες χώρες βρίσκονται στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Γκάνα, της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού κακάο στον κόσμο.

Μεταξύ των 20 πιο εκτεθειμένων σε κίνδυνο χωρών είναι οι μεγάλοι παραγωγοί ρυζιού, η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη ή το Βιετνάμ, όπου, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, πολλοί αγρότες αναγκάζονται ήδη να δουλεύουν νύχτα στους ορυζώνες για να αποφύγουν την τις ακραίες θερμοκρασίες.

Επτά ευρωπαϊκές χώρες συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των δέκα πρώτων με τη μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο μέχρι το 2015.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO