«Στο οικονομικό πεδίο, μέχρι τώρα η Πολιτεία έχει στηρίξει την κοινωνία με μέτρα ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, και προφανώς θα υπάρξουν και άλλα και για φέτος και για του χρόνου, μόνιμα και μη μόνιμα μέτρα». Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η πολιτική του υπουργείου Οικονομικών υλοποιείται μέσα από «σημαντικές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ανακουφίζοντας αισθητά πολίτες και επιχειρήσεις από τα υψηλά βάρη της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά και έχοντας προχωρήσει σε πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία».

Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας: Πάνω από 10 δισ. για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων – «Παράθυρο» για μειώσεις φόρων

Μετατρέψαμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες

Αναφερόμενος στις προκλήσεις των τελευταίων ετών, παρατήρησε ότι «είμαστε από τις λίγες χώρες που αξιοποιήσαμε από κοινού τις κρίσεις, έτσι ώστε να χτίσουμε πιο γερά θεμέλια στην ελληνική οικονομία, γι’ αυτό και έχουμε υψηλότερες αντοχές και μεγαλύτερη δυναμική. Μετατρέψαμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες, και καταφέραμε παρά τη συγκυρία, από κοινού να εφαρμόσουμε ένα συνεκτικό, δυναμικό, ολοκληρωμένο και ρεαλιστικά φιλόδοξο σχέδιο».

Διαβάστε επίσης: Ταμείο Ανάκαμψης: Επενδυτικά σχέδια 3,93 δισ. έχουν υποβληθεί στο δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0»

Κάνοντας τον απολογισμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας που προχώρησαν την προηγούμενη τριετία, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι «συνεχίζουμε με την ίδια πυγμή το μεταρρυθμιστικό μας έργο, αξιοποιώντας πλέον και άλλα σημαντικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα». Υπενθύμισε δε, πως το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδυτικών πόρων που θα είναι στη διάθεση της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, θα προέλθει από το ΕΣΠΑ, «άρα, μην ξεχνάμε το ένα εργαλείο και επικεντρωνόμαστε στο άλλο, γιατί θα έχουμε 12 δισ. ευρώ ετησίως την επόμενη πενταετία, όταν μέχρι σήμερα είχαμε τους μισούς πόρους». Γι’ αυτό και «πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, μεθοδικά, με σύνεση, συνεκτικότητα, ρεαλισμό και διορατικότητα».

Όπως πρόσθεσε, οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο «ένα κράτος παραγωγικό, αποδοτικό, αποτελεσματικό ψηφιακό και κυρίως δίκαιο, ένα κράτος που θα μεριμνά και θα παρεμβαίνει για τη βέλτιστη λειτουργία του μηχανισμού της αγοράς, την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής οικονομικής αποτελεσματικότητας και την κοινωνικά δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος και του παραγόμενου πλούτου».

Μιλώντας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η Ελλάδα καταγράφει κάθε χρόνο ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών. «Φέτος, στο πρώτο εξάμηνο του 2022, έχουμε όσες ξένες επενδύσεις είχαμε το 2021, ενώ το 2000 είχαμε ρεκόρ δεκαετιών. Φέτος οι εξαγωγές μας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι στο 41% του ΑΕΠ, όταν πριν μία δεκαετία ήταν στο 20%. Για τη διατηρησιμότητα της ανάπτυξης, αυτό σημαίνει πως και να μην πάει εδώ κάτι καλά ενδογενώς, οι επιχειρήσεις έχουν χτίσει ισχυρά αναχώματα παγκοσμίως, έχουμε περάσει σε ποσοστό όλες τις χώρες του Νότου και φτάσαμε την Πορτογαλία. Ουσιαστικά, εδώ και δύο χρόνια, η ανάπτυξη της οικονομίας είναι διατηρήσιμη, έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, που μπορεί και δίνει γραμμές άμυνας στις επιχειρήσεις για να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε άλλες μεγάλες δυσκολίες», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες