H αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στο νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον που δημιουργεί τόσο ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος όσο και η ενεργειακή κρίση υπογραμμίστηκε στη συζήτηση που διεξήχθη στο συνέδριο του Economist και του powergame.gr σήμερα το πρωί μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, του αμερικανού Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη και του επικεφαλής της TEXAN Envipco, Παναγιώτη Μούργο. Παράλληλα όπως επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές, οι υπερτλαντικές σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ σήμερα βρίσκονται στο καλύτερο σημείο.

Διαβάστε επίσης: Συνέδριο Economist – Φερχόφστατ: Πρέπει να κάνουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις εντός της ΕΕ

O υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος ενδυνάμωσε περαιτέρω, τις ούτως καλές σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ. Όπως είπε, η κρίση επιτάχυνε πολλές συμφωνίες, όπως αυτές της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, του εκσυγχρονισμού των F-16, της αγοράς των F-35 κ.ά. «Ο (ρωσο-ουκρανικός) πόλεμος επιτάχυνε αυτές τις συμφωνίες και όταν είσαι σε κίνδυνο υπάρχει επιτάχυνση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και εκτίμησε ότι «αυτός ο πόλεμος θα μας κάνει ακόμη καλύτερους συμμάχους».

Ωστόσο οι συμφωνίες δεν είναι μόνον αμυντικές. Είναι κι εμπορικές και επιχειρηματικές. Ανέφερε δε ως παραδείγματα επιτυχημένων συμφωνιών τις επενδύσεις των TexanEnvipco, Microsoft, Pfizer, Cisco κ.ά. Ο υπουργός Ανάπτυξης, σημείωσε την έξοδο της Ελλάδας από την «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου που περιλαμβάνει τις χώρες που παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα των αμερικανικών επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων Ελευσίνας με την συνδρομή της αμερικανικής DFC κ.ά. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ακόμη την αύξηση των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας οι οποίες κάθε χρόνο σημειώνουν νέα ρεκόρ.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την ανασυγκρότηση της χώρας. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ως ένα μεταρρυθμιστή που πέτυχε να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στις ΗΠΑ ο ίδιος χρειάζεται να δείξει το δίπλωμα οδήγησης, ενώ στην χώρα μας βρίσκεται στο κινητό τηλέφωνο.

The second Thessaloniki Metropolitan Summit, Day 2, Sept. 9, 2022. / Δεύτερη ημέρα του 2ου Thessaloniki Metropolitan Summit, Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο, 9 Σεπτεμβρίου 2022.

Ισχυροί οι δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ

Προς επίρρωση των προαναφερομένων, ο κ. Τσούνης ανέφερε την ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας ως απόδειξη της νέας αυτής μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας μας. «Οι μεταρρυθμίσεις έφεραν την Deloitte, την Pfizer, την Cisco κ.ά. Και όταν βλέπεις ότι κάνουν σημαντικές επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα οι αμερικανικές εταιρείες, επιβεβαιώνουν αυτή την πορεία», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία, «η χώρα στέκεται μόνη της στα πόδια της και ότι οι καλύτερες ημέρες της βρίσκονται μπροστά».

Αναφερόμενος στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, o αμερικανός πρέσβης είπε ότι βρίσκονται στο καλύτερο σημείο. «Οι δεσμοί είναι ισχυροί» είπε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια χώρα που στήριξε από τη πρώτη στιγμή τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι μέρος της επίλυσης του προβλήματος που δημιούργησε ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. «Η Ελλάδα στήριξε περισσότερο από όλους τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στέκεται απέναντι στην Ρωσία. Αυτό είναι το φιλότιμο. Είναι θέμα τιμής να μείνει κάποιος απέναντι στην Ρωσία, υποστηρίζοντας τις βασικές δημοκρατικές αξίες».

Ο αμερικανός πρέσβης ερωτηθείς αν οι επικείμενες εκλογές μπορούν να αλλάξουν κάτι στις αμερικανικές σχέσεις, σημείωσε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Όπως ανέφερε, τα τελευταία 10 χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και έτσι θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Από τις σημαντικότερες αμερικανικές επενδύσεις αυτή της Texan Envipco

Ο επικεφαλής της Texan Envipco, κ. Παναγιώτης Μούργος, αναφέρθηκε στην επένδυση της εταιρείας του στη χώρα μας και την χαρακτήρισε ως μια από τις πιο σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να γίνουν πολλές άλλες επενδύσεις και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ευχαρίστησε τόσο τον συνομιλητή του υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για της συνδρομή της ελληνικής πολιτείας και κυβέρνησης, όσο και τον αμερικανό πρέσβη για την βοήθεια που έχει προσφέρει το προσωπικό της πρεσβείας στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την επένδυση της Texan Envipco που έχει γίνει σε έκταση 8.000 τ.μ. στην Παλλήνη, όπως είπε ο κ. Μούργος, μέχρι το τέλος του έτους θα ανακοινωθούν δύο νέες επενδύσεις.

Ερωτηθείς για το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργεί ο πόλεμος, ο κ. Μούργος, είπε ότι σε κάθε κρίση υπάρχουν και οι ευκαιρίες. Σημείωσε ωστόσο ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μάθει να λειτουργούν σε καθεστώς κρίσης καθώς έχουν περάσει μέχρι σήμερα πολλές κρίσεις. Κάλεσε ωστόσο τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό και στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, έτσι ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης