Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αποτρέψει την ύφεση για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, την στιγμή που άλλες χώρες κινδυνεύουν να εισέλθουν σε ύφεση, σύμφωνα με τα όσα τόνισε σε εκδήλωση του Economist ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα σημείωσε ότι το Ταμείο έρχεται ως ένα τεράστιο μαξιλάρι ασφαλείας σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Αναφερόμενος ο υπουργός στο θέμα των επικείμενων εκλογών το 2023 και στο κατά πόσο θα επηρεάσει την πορεία των έργων του Ταμείου τόνισε, ότι εκτιμά πως δεν θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εφόσον υπάρξουν σταθερές κυβερνήσεις.

Η ελληνική οικονομία

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ότι μερικά πράγματα στην χώρα δεν γίνονται τυχαία και αναφέρθηκε σε μία σειρά πραγμάτων που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα και της έχουν αλλάξει πορεία και μάλιστα σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, λόγω πανδημίας, αλλά και της ενεργειακής κρίσης.

Επίσης σημείωσε ότι το ελληνικό κράτος διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πανδημία.

Στην τοποθέτηση του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Ευθύμιος Μπουλούτας ανέφερε ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις και η έξοδος από αυτή θα έρθει μόνο με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σημείωσε επίσης ότι για το 2022 το στοίχημα αυτό φαίνεται να κερδίζεται, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κοντά στο 5,5% έως και 6%.

Τα έργα ΣΔΙΤ

Ειδική αναφορά έκανε στα έργα ΣΔΙΤ, φέρνοντας ως παραδείγματα τον ΒΟΑΚ και τον Ε65. Σημείωσε επίσης ότι έως το 2026 ο τζίρος των κατασκευαστικών επιχειρήσεων θα είναι στα 18 δισ. ευρώ ετησίως, φέρνοντας τον κλάδο στη δεύτερη θέση μετά τον τουρισμό.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωσταντίνος Κόλλιας σημείωσε ότι τα χρήματα από τα Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έρχονται σε μία δύσκολη περίοδο για το επιχειρείν στην Ελλάδα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

Τόνισε επίσης ότι κλειδί για την επιτυχή διοχέτευση των χρημάτων είναι η στοχευμένη διάθεση των πόρων του Ταμείου, τομέας στον οποίο όπως τόνισε κάτι δείχνει να έχει αλλάξει στην χώρα.

Τέλος η Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, σημείωσε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση κατά 4 δισ. ευρώ και εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την επόμενη ημέρα σε ότι αφορά την γυναίκεια επιχειρηματικότητα σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Σκρέκας: Πρέπει να υπάρξει κεντρική παρέμβαση για τις τιμές των πολυεθνικών
Οικονομία |

Πρέπει να υπάρξει κεντρική παρέμβαση για τις τιμές των πολυεθνικών, λέει ο Σκρέκας

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας εκτιμά ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, μετά την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν