
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αποτρέψει την ύφεση για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, την στιγμή που άλλες χώρες κινδυνεύουν να εισέλθουν σε ύφεση, σύμφωνα με τα όσα τόνισε σε εκδήλωση του Economist ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
Παράλληλα σημείωσε ότι το Ταμείο έρχεται ως ένα τεράστιο μαξιλάρι ασφαλείας σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.
Αναφερόμενος ο υπουργός στο θέμα των επικείμενων εκλογών το 2023 και στο κατά πόσο θα επηρεάσει την πορεία των έργων του Ταμείου τόνισε, ότι εκτιμά πως δεν θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εφόσον υπάρξουν σταθερές κυβερνήσεις.
Η ελληνική οικονομία
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ότι μερικά πράγματα στην χώρα δεν γίνονται τυχαία και αναφέρθηκε σε μία σειρά πραγμάτων που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα και της έχουν αλλάξει πορεία και μάλιστα σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, λόγω πανδημίας, αλλά και της ενεργειακής κρίσης.
Επίσης σημείωσε ότι το ελληνικό κράτος διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πανδημία.
Στην τοποθέτηση του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Ευθύμιος Μπουλούτας ανέφερε ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις και η έξοδος από αυτή θα έρθει μόνο με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σημείωσε επίσης ότι για το 2022 το στοίχημα αυτό φαίνεται να κερδίζεται, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κοντά στο 5,5% έως και 6%.
Τα έργα ΣΔΙΤ
Ειδική αναφορά έκανε στα έργα ΣΔΙΤ, φέρνοντας ως παραδείγματα τον ΒΟΑΚ και τον Ε65. Σημείωσε επίσης ότι έως το 2026 ο τζίρος των κατασκευαστικών επιχειρήσεων θα είναι στα 18 δισ. ευρώ ετησίως, φέρνοντας τον κλάδο στη δεύτερη θέση μετά τον τουρισμό.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωσταντίνος Κόλλιας σημείωσε ότι τα χρήματα από τα Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έρχονται σε μία δύσκολη περίοδο για το επιχειρείν στην Ελλάδα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.
Τόνισε επίσης ότι κλειδί για την επιτυχή διοχέτευση των χρημάτων είναι η στοχευμένη διάθεση των πόρων του Ταμείου, τομέας στον οποίο όπως τόνισε κάτι δείχνει να έχει αλλάξει στην χώρα.
Τέλος η Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, σημείωσε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση κατά 4 δισ. ευρώ και εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την επόμενη ημέρα σε ότι αφορά την γυναίκεια επιχειρηματικότητα σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση από τη Fitch μας φέρνει μόλις ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα
Η αντίδραση του πρωθυπουργού στην απόφαση της Fitch

B2B συναντήσεις ελληνικών επιχειρήσεων στην Ιαπωνία
Στόχος της αποστολής είναι η αναβάθμιση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας και η προσέλκυση επενδύσεων

Σταϊκούρας: Δημοσιονομικός χώρος τον Φεβρουάριο για επιπλέον μέτρα στήριξης
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για την αύξηση των συντάξεων και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών «καίει» τις επιχειρήσεις
Επιδεινώνονται οι σχέσεις με τις τράπεζες - Οι προσδοκίες για το 2023

Ξεκινά η χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων και το πρόγραμμα «Κάλυψη»
H oμιλία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο 40ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

Τι σημαίνει πολιτικά η αναβάθμιση από τη Fitch – Το δώρο στην κυβέρνηση και η επενδυτική βαθμίδα με… το κιάλι
Η χθεσινή αναβάθμιση της Ελλάδας δεν είναι μία είδηση η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στην δημοσκοπική ταση. Αλλά…

«Προωθείται η αποτελεσματική αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου»
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στο 40ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Γεωργιάδης: Η αναβάθμιση από τη Fitch ήρθε νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε
Αναφερόμενος στην προσωπική διαφορά είπε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προκαλεί πολλές αδικίες στους συνταξιούχους και η κυβέρνηση αναζητεί λύση

Είναι παράνομη η μείωση της ποσότητας στις συσκευασίες; – Τι απαντά το υπουργείο Ανάπτυξης
Οι πελάτες των σούπερ μάρκετ διαμαρτύρονται για τη μείωση της ποσότητας σε συσκευασίες πολλών προϊόντων.

Τα «φιλέτα» της Γραμμής 4 – Πόσο αυξήθηκαν τα ενοίκια [πίνακας]
Μελλοντικές υπεραξίες έχουν αρχίσει να «μετρούν» οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπου θα περάσει η Γραμμή 4 του Μετρό - Σταθερά αυξητική τάση στα ενοίκια