Με τηλεοράσεις, ψυγεία και άλλες έξυπνες συσκευές να κινδυνεύουν να γίνουν πιόνια στα χέρια χάκερ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επιβληθούν κανόνες κυβερνοασφάλειας στους κατασκευαστές.

Πέρα από την ασφάλεια των ίδιων των ιδιοκτητών, τα κενά ασφάλειας απειλούν γενικότερα το Διαδίκτυο, καθώς οι συνδεδεμένες συσκευές –από εκτυπωτές μέχρι δρομολογητές- μπορούν δυνητικά να μολυνθούν από κακόβουλο λογισμικό και να μετατραπούν σε «ζόμπι» που συμμετέχουν σε κυβερνοεπιθέσεις εν αγνοία του χρήστη.

Το όφελος θα ήταν μεγάλο, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Οι επιχειρήσεις θα γλίτωναν ζημιές έως και 290 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που το κόστος συμμόρφωσης με τους προτεινόμενους κανόνες εκτιμάται στα 29 δισ.

Οι κατασκευαστές έξυπνων συσκευών θα υποχρεώνονταν να εξετάζουν τα επίπεδα κυβερνοασφάλειας των προϊόντων τους και να κλείνουν ενδεχόμενα κενά, αναφέρεται στο έγγραφο.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πρόβλημα, θα πρέπει να ενημερώνουν εντός 24 ωρών την ευρωπαϊκή υπηρεσία κυβερνοασφάλειας ENISA.

Υποχρέωση να επιβεβαιώνουν ότι τα προϊόντα συμμορφώνονται με τους κανόνες θα έχουν επίσης οι εισαγωγείς και διανομείς των συσκευών.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωση, οι εθνικές αρχές μπορούν να «απαγορεύσουν ή περιορίσουν τη διάθεση του προϊόντος στην εθνική αγορά, να το αποσύρουν από την αγορά ή να το ανακαλέσουν».

Σε περίπτωση που δεν πράττουν τα δέοντα οι κατασκευαστές θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως 15 εκατ. ευρώ ή πρόστιμο ίσο με το 2,5% του παγκόσμιου τζίρου, όποιο ποσό είναι υψηλότερο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία