
Την Τετάρτη είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔΑ) που αφορά στην προετοιμασία των πρώτων επιτελικών στελεχών που θα προετοιμαστούν από το Κέντρο για να καλύψουν τις θέσεις ΠΕ επιτελικών στελεχών, σε εφαρμογή του νόμου για το επιτελικό κράτος. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 2,5 μήνες και η εισαγωγή σε αυτό θα γίνει με γραπτή ηλεκτρονική διαδικασία που για πρώτη φορά θα χρησιμοποιήσει το ελληνικό δημόσιο, θα υλοποιηθεί με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και θα αξιολογεί ουσιαστικά τις δυνατότητες των υποψηφίων.
Πιο συγκεκριμένα θα καλυφθούν 315 θέσεις αυτή τη στιγμή και άλλες 35 από το πρόγραμμα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, συνεπώς συνολικά οι διαδικασίες αφορούν 350 θέσεις. Το πρόγραμμα σχεδιάζεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο ενώ ήδη η συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι πολύ μεγάλη και καθημερινά καταγράφονται εκατό αιτήσεις. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τη Γαλλική τεχνική βοήθεια (Expertise France), τη Γενική διεύθυνση μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Βορίδης: Θα ενισχυθεί συνολικά το συντονιστικό κέντρο της κυβέρνησης
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα την επιλογή και εκπαίδευση επιτελικών στελεχών του δημοσίου τομέα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αφοσιωμένος υποστηρικτής του επιτελικού κράτους, δήλωσε, κατά την εκδήλωση, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος επισήμανε ότι μέσω του νέου αυτού προγράμματος θα εκπαιδευτούν άνθρωποι που θα μπορούν να αναλύσουν στατιστικά δημόσιες πολιτικές, θα βοηθούν στον τομέα της νομοθετικής παραγωγής και θα διαχειρίζονται με ευχέρεια τις ψηφιακές υπηρεσίες ώστε να ενισχυθεί συνολικά το συντονιστικό κέντρο της κυβέρνησης, ώστε να μπορεί αποτελεσματικά να υποστηρίζει και να παρακολουθεί τα υπουργεία σε αυτή τη δουλειά.
Ο κ. Βορίδης σχολίασε, άλλωστε, ότι ο νόμος για το επιτελικό κράτος έχει δεχτεί σφοδρότατη κριτική γιατί ουσιαστικά αυτό διαταράσσει παραδοσιακές ισορροπίες με το πολιτικό σύστημα και τόνισε ότι πλέον το 80% των διοικητικών πράξεων που εκδίδονταν από πολιτικά πρόσωπα, τώρα εκδίδεται σε υπηρεσιακό επίπεδο, αφήνοντας περιθώριο για την πραγματική και απαραίτητη δουλειά των υπουργών. Παρότρυνε επίσης τους δημοσίους υπαλλήλους και τους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία και έκανε λόγο για μεγάλη καινοτομία.
Γεραπετρίτης: Αναβαθμίζεται η δημόσια διοίκηση
Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι ο συνολικός σχεδιασμός για το θέμα θα αναβαθμίσει συνολικά την ελληνική δημόσια διοίκηση, τόνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία κυβέρνηση που να έχει εμπιστευτεί τόσο πολύ την υπηρεσιακή δημόσια διοίκηση και εκτίμησε ότι με τα νέα προγράμματα θα αυξηθεί πάρα πολύ η λειτουργική ικανότητα της δημόσιας διοίκησης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής.
Πέτσας: Αποτύπωμα τα επόμενα χρόνια
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η μεταρρύθμιση που υλοποιεί η κυβέρνηση θα αφήσει ένα αποτύπωμα τα επόμενα χρόνια στην ελληνική δημόσια διοίκηση και στην ελληνική κοινωνία ενώ η πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ Παρασκευή Δραμαλιώτη υπογράμμισε ότι τα πρώτα επιτελικά στελέχη είναι πολύ σημαντικό να καλύψουν τις πρώτες θέσεις στις υπηρεσίες συντονισμού των υπουργείων και να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την επιτελική διακυβέρνηση. «Σε μια εποχή συνεχών κρίσεων, αβεβαιότητας και πολυπλοκότητας είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε καταρτισμένα στελέχη ικανά να διαχειριστούν τις κρίσεις και να υποστηρίξουν τη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο» πρόσθεσε.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υπηρεσίας (INSP) της Γαλλίας Maryvonne Le Brignonen εξέφρασε τη χαρά της για τη συμμετοχή του ινστιτούτου στη διαδικασία και ανέφερε ότι και η Γαλλία βρίσκεται σε φάση μεταρρύθμισης καθώς πρόκειται να δημιουργήσει νέους διαγωνισμούς και νέους τρόπους εισαγωγής και εκπαίδευσης των ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων.
Ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, τέλος, έκανε λόγο για μια αποστολή υψίστης σημασίας για την αναβάθμιση της ποιότητας παραγωγής έργων της δημόσιας διοίκησης και της ποιότητας των πολιτικών που υλοποιούνται.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια