Μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος έστειλε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι αλήθεια ότι έχω δεχτεί τέτοιες εισηγήσεις, όμως δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα πορευτούμε με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο, ο οποίος «αυξάνει λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 37 – 38%».

«Προτιμώ να αναλώσω την ενέργεια μου στο να πείθω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει να έχουμε ισχυρή κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και άφησε μόνο ένα «παράθυρο» εάν δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παραδεχτεί πως «η απλή αναλογική είναι βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας και συμφωνήσουμε από κοινού για αλλαγή».

Ερωτηθεις σε περίπτωση αδυναμίας αυτοδυναμίας αν θα πάει σε επόμενες εκλογές ή θα επιδιώξει συνεργασία με άλλο κόμμα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε τα σημερινά δεδομένα δημοσκοπήσεις, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση. Γι’αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που δεν είναι ανάγκη μονοκομματική μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News