Τα δίκτυα οπτικής ίνας στο σπίτι (FTTH) ή οπτικής ίνας στο κτίριο (FTTP) αποτελούν εμβληματικές επενδύσεις στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και κορμό για την ψηφιακή εποχή, στην οποία η Ελλάδα θέλει να είναι από τους πρωταγωνιστές.

Οι υποδομές, άρρηκτα συνδεδεμένες με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όχι μόνο θα πρέπει να αναπτυχθούν τάχιστα, αλλά επιβάλλεται να καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας, για να κλείσει το χάσμα συνδεσιμότητας στις αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας και να διασφαλιστεί η δυνατότητα μεγαλύτερης χρήσης προηγμένων τεχνολογιών πληροφορικής.

Άλλωστε, οι στόχοι της ΕΕ για την Ψηφιακή Δεκαετία επιτάσσουν 100% κάλυψη Gigabit σε επίπεδο συνδεσιμότητας έως το 2030.

Στρατηγική απόφαση, χειροπιαστό επενδυτικό όραμα

Τη νέα ψηφιακή Ελλάδα καλούνται πολιτεία και πάροχοι να χτίσουν από σήμερα, αλλάζοντας τα δεδομένα στη χώρα. Και αυτό γιατί η περιορισμένης έκτασης οπτική ίνα που φθάνει μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH), η έλλειψη εναλλακτικών υποδομών και -ακόμη και σήμερα- η  χρήση χαλκού για την παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου στις περισσότερες περιοχές, δεν συνάδουν με το όραμα του «Ελλάδα 2.0».

Το άλμα στο μέλλον απαιτεί χειροπιαστό επενδυτικό όραμα και σημαντικές υποδομές, για να «ξεκολλήσει» η χώρα από τις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης σε ταχύτητες πρόσβασης και σε δίκτυα νέας γενιάς, τα οποία, στην ψηφιακή έχουν εποχή, έχουν αξία ανάλογη, εάν όχι και μεγαλύτερη, με τις υποδομές σε αυτοκινητοδρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η στρατηγική απόφαση της NOVA να εξελιχθεί σε έναν πάροχο που αλλάζει τα δεδομένα στις εγχώριες υποδομές δεν υλοποιεί απλώς το όραμα της χώρας για τεχνολογική ανάταση, αλλά προσφέρει μία εναλλακτική επιλογή υψηλής ποιότητας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών

Ως μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και μέσα από μια επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ, την επόμενη πενταετία, η NOVA χτίζει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, ανοίγοντας τον δρόμο για μια Ελλάδα υψηλών ταχυτήτων, ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Η κατασκευή υπερσύγχρονων υποδομών δικτύου οπτικών ινών 10 Gigabit έχει ήδη ξεκινήσει, με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027, οπότε και θα καλύπτει πάνω από το 70% των Περιφερειών της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας, που μεταφράζεται σε πάνω από 22.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών νέας γενιάς, ενώ η υπερσύγχρονη νέα επιλογή θα είναι διαθέσιμη σε 4,5 εκατομμύρια ιδιώτες και επιχειρήσεις, οι οποίοι θα μπορούν ήδη από τους επόμενους μήνες να απολαμβάνουν συνδέσεις με ταχύτητες έως 1 Gigabit. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, η NOVA θα έχει δημιουργήσει υποδομές που δεν θα βρίσκονται απλώς στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας, αλλά θα είναι συμβατές και με τις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις.

Η επένδυση της NOVA για την ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις στο δίκτυο πέμπτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G), αποτελεί μέρος ενός πενταετούς στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, που θα παρέχει τις πιο υψηλές ταχύτητες στο Διαδίκτυο, τοποθετώντας την Ελλάδα ψηλά στον ευρωπαϊκό ευρυζωνικό χάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά