Η σχέση μεταξύ του bitcoin (BTC) και των τιμών των μετοχών, ιδίως των μετοχών τεχνολογίας, γίνεται και πάλι πιο στενή.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η συσχέτιση των τελευταίων 90 ημερών μεταξύ του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος με βάση την κεφαλαιοποίηση και του S&P 500, ο οποίος περιλαμβάνει μια ισχυρή τεχνολογική συνιστώσα, έφτασε την Παρασκευή σε τιμή 0,59.

Η τιμή συσχέτισης περιλαμβάνει έναν μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη τις διαχρονικές κινήσεις των τιμών του δείκτη και των κρυπτονομισμάτων. Μια συσχέτιση άνω του 0,5 θεωρείται μέτρια ισχυρή και άνω του 0,7 πολύ ισχυρή, ενώ οι συσχετίσεις μεταξύ 0,3 και -0,3 είναι ασθενείς. (Η τιμή 1 σημαίνει ότι οι κινήσεις είναι απόλυτα συγχρονισμένες, ενώ το αρνητικό 1 υποδηλώνει ότι είναι διαμετρικά αντίθετες.)

Κατά τη διάρκεια ενός ξεπουλήματος στα μέσα Ιουνίου που οδήγησε σε πτώση στις τιμές των πιο ριψοκίνδυνων επενδυτικών προϊόντων, η συσχέτιση έφτασε το 0,9 εν μέσω ενός αρνητικού επενδυτικού κλίματος. Όμως, η τιμή αυτή μειώθηκε σταθερά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και έπεσε στο 0,44 στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η επιστροφή μιας ισχυρής σύνδεσης μεταξύ bitcoin και μετοχών έρχεται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την οικονομία, τον πληθωρισμό, το αβέβαιο γεωπολιτικό κλίμα και τις νομισματικές πολιτικές. Πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία τα οποία υπόκεινται σε ορισμένες από τις ίδιες επιρροές με το χρηματιστήριο και τις μετοχές τεχνολογικών εταιρειών.

Η σχέση μεταξύ της τιμής του bitcoin και του δείκτη μετοχών Nasdaq που εστιάζει στην τεχνολογία έχει επίσης ενισχυθεί πρόσφατα, φθάνοντας σε συσχέτιση 0,62 την Παρασκευή, από 0,31 στις 15 Αυγούστου.

Ο S&P, ο οποίος περιλαμβάνει την Apple (AAPL), τη Microsoft (MSFT) και την Amazon (AMZN), γύρισε σε θετικό πρόσημο αυτή την εβδομάδα μετά από πτώση επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες.

Το bitcoin άλλαζε χέρια την Παρασκευή περίπου στα 21.000 δολάρια την Παρασκευή, μετά από ένα άλμα σχεδόν 10% που ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση της τιμής σε έξι μήνες.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι το άλμα του bitcoin ήταν πιθανό να σχετίζεται με τις εικασίες στη Wall Street ότι η αποδυνάμωση της οικονομίας μπορεί να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να χαλαρώσει την επιθετική εκστρατεία της για την καταστολή του πληθωρισμού.

Ο Riyad Carey, αναλυτής ερευνών στην Kaiko, δήλωσε ότι η πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα εξακολουθήσει να διαφαίνεται και στα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Ο Daniel Kostecki, αναλυτής αγοράς της Conotoxia, δήλωσε ότι στα δύο προηγούμενα bear markets του bitcoin, από τον Δεκέμβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια στην περίοδο που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018, η αξία του bitcoin έπεσε περισσότερο από 80%. Η τιμή του Bitcoin έχει υποχωρήσει σήμερα περισσότερο από 70% από το ιστορικό της επίπεδο κοντά στα 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο του 2021.

Οι αυξημένες εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία συνεχίζουν να ταράζουν τις αγορές, από τις τιμές της ενέργειας έως το συνάλλαγμα. Και η στενότερη συσχέτιση με τις μετοχές σημαίνει ότι το bitcoin δεν θα παραμείνει απρόσβλητο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News