Ρεκόρ στις εξαγωγές κατέγραψαν οι επιτραπέζιες ελιές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, παρά την μικρή μείωση που καταγράφηκε στις ποσότητες προς εξαγωγή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουασία ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ στην Ετήσια ΓΣ των μελών της, κ. Νέλος Γεωργούδης, τα πρώτα προσωρινά στοιχεία εξαμήνου για το 2022 δείχνουν παρόλο που οι εξαχθείσες ποσότητες επιτραπέζιας ελιάς παρουσιάζουν μικρή μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2021, η αξία των εξαγωγών εξαμήνου του 2022 παρουσιάζει σημαντική άνοδο περισσότερο από 20%, που «αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό θα μπορούμε να μιλάμε για χρονιά ρεκόρ εξαγωγών άνω των 600 εκ ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Εξαγωγές: Αυξητικοί οι ρυθμοί για επιτραπέζιες ελιές – Οι αποδόσεις της Ελλάδας

Πάντως, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Γεωργούδη η τελευταία χρονιά  χαρακτηρίζεται από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών, όχι μόνο λόγω της αισθητά μειωμένης παραγωγής του προϊόντος εσοδείας 2021/2022, αλλά και του αρνητικού διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Οι περυσινές αντίξοες κλιματικές συνθήκες είχαν σαν αποτέλεσμα την ελάχιστη έως ανύπαρκτη παραγωγή της ποικιλίας Αμφίσσης (10-20% μιας μέσης εσοδείας), την μέτρια παραγωγή της ποικιλίας Χαλκιδικής (40-50%) και την μέτρια επίσης παραγωγή της ποικιλίας Καλαμάτα (50-60%) με αντίστοιχη άνοδο των τιμών τους, πράγμα που δυσκόλεψε της εξαγωγικές προσπάθειες.

Η προηγηθείσα ενεργειακή μετάβαση με την σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα, η αυξημένη ζήτηση για ενέργεια, κυρίως του φυσικού αερίου, λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας μετά τον Covid και οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία στην αρχή του τρέχοντος έτους, είχαν σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί στενότητα στην αγορά ενέργειας, έντονη ανησυχία και εκτόξευση των τιμών, διαταράσσοντας την εφοδιαστική αλυσίδα και εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο κ. Ν.Γεωργούδης εξέφρασε δημόσια τις θερμές ευχαριστίες του ΔΣ. και των μελών της ΠΕΜΕΤΕ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά για την άμεση ανταπόκριση του και επίλυση του τεράστιου Εθνικού Θέματος του συνώνυμου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» της ποικιλίας Καλαμών με την έκδοση της υπ΄αριθμ.1773/251445/ΦΕΚ4641/Β/2.9.2022 , που ταλάνιζε τον κλάδο και τους χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών, για περισσότερα από 20 χρόνια και έβαζε σε κίνδυνο εξαγωγές άνω των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Να σημειωθεί, ότι σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο κ. Ν.Γεωργούδης ανακοίνωσε την αποχώρηση του μετά από 21 χρόνια στην προεδρία της ΠΕΜΕΤΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO