Πέντε δράσεις στεγαστικής πολιτικής για νέους νέες και ζευγάρια ηλικίας έως 39 ετών ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, ως τμήμα του γενικότερου κυβερνητικού προγράμματος στεγαστικής κάλυψης.

Το συνολικό κόστος των προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας φθάνει τα 726 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 600 εκ. ευρώ θα επιβαρύνουν το υπουργείου και τα 126 θα είναι τραπεζικά δάνεια. Ωφελημένοι θα είναι 30.000 πολίτες έως 39 ετών, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την ενίσχυση τρίτεκνων, πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών.

Διαβάστε ακόμα – Φοιτητική στέγη: Αυξήσεις έως 53,1% στις τιμές των ενοικίων

Αναλυτικά:

1. Χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για νέους

Το πρόγραμμα προβλέπει δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ., η οποία θα έχει ως έτος κατασκευής έως το 2027. Ωφελούμενοι είναι 10.000 νέοι ή ζευγάρια 25-39 ετών.

Κατώτατο εισοδηματικό κριτήριο ορίστηκαν τα 10.000 ευρώ και ως ανώτερο το αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης. Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ. Η δόση υπολογίζεται σε 275 ευρώ για σπίτι 100.000 ευρώ (με σημερινά τραπεζικά δεδομένα).

Το σχέδιο προβλέπει άτοκο στεγαστικό δάνειο σε τρίτεκνους ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει τρία ή παραπάνω παιδιά. Το σχέδιο θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023.

2. Πρόγραμμα «Κάλυψη»

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό 1.000 ακίνητα που διατίθενται σε μετανάστες – σταδιακά – αποδεσμεύονται και στη συνέχεια μετά την ανακαίνισή τους θα διατίθενται σε πολύτεκνες, τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.

3. Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ανακαινισθούν 4.000 ακίνητα τα οποία θα παραχωρηθούν από ιδιώτες στο κράτος για πέντε και πλέον έτη.

Ακολούθως θα διατεθούν – με χαμηλό ενοίκιο – σε νέα ζευγάρια.

Ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι, ενώ οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν εγγυημένο ενοίκιο και θα έχουν ανακαινίσει το ακίνητό τους.

4. Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας

Ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων ( 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη).

Ωφελημένοι είναι 200 νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

5. Κοινωνική αντιπαροχή

Με το πρόγραμμα αυτό αξιοποιούνται ακίνητα του δημοσίου με στόχο την παροχή κατοικίας σε νέους με χαμηλό ενοίκιο.

Πρώτον, αξιοποιούνται 2.500 ακίνητα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Τα διαμερίσματα θα κατασκευάζουν ιδιώτες, οι οποίοι θα παρακρατούν το 50% των κατοικιών και το υπόλοιπο 50% θα δίδεται στους νέους.

Ωφελημένοι θα είναι 5.000 νέα έως 39 ετών.

Δεύτερον, αξιοποιούνται – με τον ίδιο τρόπο – 40 ακίνητα του υπουργείου Εργασίας, προερχόμενα κυρίως από ασφαλιστικά ταμεία. Ωφελημένοι 80 νέοι.

Τα προγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε δύο προγράμματα, το “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω” για νέους ηλικίας 18-29 ετών και το “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω” για ανακαίνιση παλιών κενών κατοικιών.

Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω” έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. Ευρώ. Αναμένεται να ενταχθούν 20.000 νέοι προκειμένου να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις αναβάθμισης της κατοικίας τους αλλά και δαπάνες αγοράς οικιακών συσκευών.

Διαρθρώνεται σε δύο πυλώνες:

Ο πυλώνας της εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπει επιδοτήσεις 50-90 % με όριο τις 25.000 ευρώ ενώ για τις επενδύσεις ανακαίνισης το όριο δαπάνης είναι 10.000 ευρώ με ενιαίο ποσοστό επιδότησης 30 % για όλους (δηλαδή η επιδότηση φθάνει μέχρι 3.000 ευρώ). Το ποσό που απομένει μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το “Εξοικονομώ” με άτοκο δάνειο και για την ανακαίνιση με χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι αντίστοιχα οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση) και 20.000 ευρώ (ανακαίνιση). Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ ή χαμηλότερη.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν στη διάσταση της εξοικονόμησης, αντικατάσταση κουφωμάτων, εξωτερική θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης, συσκευές Smart Home και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Οι παρεμβάσεις αναβάθμισης που δεν σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνουν:

Ανακαίνιση χωρών μπάνιου και ειδών υγιεινής, ανακαίνιση χωρών κουζίνας. αντικατάσταση πόρτας εισόδου. αντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων, επιχρίσματα και επισκευές δομικών στοιχείων. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το Δεκέμβριο.

Το πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω” επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. Ευρώ και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40 %.

Αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ. στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000Euro και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ

Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Δείτε την παρουσίαση της νέας στρατηγικής

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία