Επανεκκινούν οι εργασίες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου, στη νότια Τουρκία, μετά τη διευθέτηση των ζητημάτων που είχαν προκύψει με την τουρκική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του σταθμού που θα διαχειρίζεται η ρωσική Rosatom.

Τον Αύγουστο η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας κατήγγειλε τη σύμβαση με την IC Ictas κάνοντας λόγο για «πολυάριθμες παραβιάσεις». Ωστόσο, μετά από παρέμβαση της Άγκυρας, η εταιρεία ανέλαβε εκ νέου την υλοποίηση του έργου.

Προς προεκλογικό «σόου» Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Ουζμπεκιστάν, με το ρωσικό πρακτορείο Interfax να μεταδίδει ότι οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνίες για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Άγκυρα στοχεύει να ξεκινήσει τη λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα του εργοστασίου πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023. Ο σταθμός αναμένεται να παράγει έως και το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, όταν λειτουργήσουν και οι τέσσερις αντιδραστήρες.

Η διευθέτηση του θέματος της κατασκευής θα μπορούσε να φέρει περισσότερη χρηματοδότηση από τη Rosatom, ανακουφίζοντας τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια